2018 April 26, Thursday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20210438
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Dixieland a Pallasban
Posted on January 30, Wednesday, 11:00:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
A Pallas Páholyban sok minden történt már a legutóbbi évtizedben, a hétfő esti összejövetel mégis szokatlannak hatott. Dixieland-együttes szórakoztatta a médiatanárok klubját.


Örömzene - némi vitával

Rendhagyó ülést tartott 2008. január 28-án, hétfőn a Médiatanárok Köre, a MÉTA. A Zöldi László moderálásával havonta összeülő társaságnak ezúttal nem is annyira vitában, mint inkább örömzenében volt része. A téma, amely hivatalosan a Mit üzen a klarinétos Woody Allen lecsúszott zoknija, avagy a dzsessz mint kommunikáció címet kapta, csupán érintőlegesen került szóba, mert az est igazi lényege a hamisítatlan dzsesszmuzsika volt.

A meghívott előadó Szobolits Béla filmrendező volt, aki „civilben” a Brass on Brass dixieland-együttes trombitása. Természetesen a dzsesszbanda is teljes létszámban megjelent. (Bánkúti László bőgős, Dr. Borissza Géza bendzsós, gitáros, fuvolás, Fritz József klarinétos, Dr. Huszár András a zongorista, Móré István harsonás, Szobolits Béla, aki énekelt is, és Zsidel Miklós dobos.) A Pallas Páholyban átélt zenei, tisztán auditív élmény sehogyan sem verbalizálható lényegének degradálása nélkül, ezért ezen összefoglalóban inkább az elhangzottak nyomán támadt gondolatokat összegezném, semmint az egyébként a kétórás összejövetel nagy részét kitevő zenei élményt.

A jelenlévők többségének nem róható fel a közös előismeret hiánya; az egybegyűltek közül ugyanis jó néhányan a zenekarral egyetemben ott voltak Woody Allen és New Orleans-i Jazz Band-je budapesti koncertjén, a Papp László Csarnokban. Az est mottójára utalva Szobolits Béla megállapította, hogy világhírű filmes és amatőr klarinétos lecsúszott zoknija azt mutatja, hogy mennyire mentes minden pózőrködéstől az Oscar-díjas rendező. A dzsessz tehát túlmutat zenei önmagán - életérzés. Két szám közt a meghívott együttes vezetője megállapította, hogy a zenei stílus az igazán profiknál később már az életritmust nem csupán befolyásoló, hanem azt felülíró tényezővé válik.

Az egyedi stílus eredetét tekintve különféle népcsoportok kulturális identitásának különös kevercseként határozható meg. Szobolits hasonlatában a dzsesszt kis folyóhoz hasonlítja, amelyhez a tengerbe tartó útja során megannyi másik ér csatlakozik, hogy végül felduzzadva és a többinél nagyobbá válva teljesedjen ki. Az alapnak az európai bevándorlók kultúrája tekinthető (kiváltképp a francia, hiszen a dzsessz epicentrumának számító New Orleans is francia gyökerű város), de legalább ilyen fontos volt a rabszolgák kultúrája is. A feketék vasárnaponként a Congo Square-n gyakorolták vallásos ihletettségű zenéjüket, mely szintén a dzsessz előképének tekinthető. Eme zenei műfajt eleinte gettósítva, egy Storyville nevű szegregált városrészben gyakorolhatták.

Elősegítette a dzsessz kialakulását az is, hogy 1865 után, a polgárháború végeztével a katonai célra használt hangszereket fillérekért kiárusították, így kerültek a kispénzű feketék kezébe. Kezdetben ezt is, mint a társadalom alsóbb rétegeiből induló törekvéseket, az elit megpróbálta ellehetetleníteni (a brit kritikusok például a dzsesszt kakofonikus zajorgiaként könyvelték el). Szobolits Béla megemlítette, hogy a dzsessz improvizációs jellegéből fakad a hibalehetőségek gyakorisága is, éppen ezért e műfaj előnyéhez írható, hogy bizonyos hibaesetek nem teszik élvezhetetlenné a zene egészét. „Feltalálói”, az afro-amerikaiak önnön érzéseiket vitték bele a muzsikájukba, amely a katonazene monotóniáját megtörve vált személyes, közkedvelt stílussá.

Elhangzott még, hogy a dzsessznek igenis van létjogosultsága, noha a társadalom legaljától annak épp ellenkező végletére, értelmiségi konzumszórakozássá vált. A MÉTA-est egyik utolsó gondolata pedig úgy hangzott, hogy sokan választják a zenét munkájuknak, de a dzsesszé a döntés, mert csak azokat választja, akik kellenek neki.A rendezvényen készült fotók a képre kattintva tekinthetők meg!5624

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 2


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 1 hozzászólás | Search Discussion
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.


Re: Dixieland a Pallasban (Pontok: 1)
Szerző: ddef Ideje: March 27, Thursday, 15:46:58
(Adatok | Üzenet küldése)
Ezt a mondtatot nem tudom igazán értelmezni: "A Pallas Páholyban átélt zenei, tisztán auditív élmény sehogyan sem verbalizálható lényegének degradálása nélkül, ezért ezen összefoglalóban inkább az elhangzottak nyomán támadt gondolatokat összegezném, semmint az egyébként a kétórás összejövetel nagy részét kitevő zenei élményt"
- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.02 Seconds