2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20191955
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Vita az újnácik ürügyén a hitelességről
Posted on February 22, Friday, 23:30:00
Topic: Háttér - információk, tények
Főiskolás munkatársunk, Havasi Zsófia február elsején megjelent jegyzetéből vita kerekedett. Reagált rá főmunkatársunk, Bodor Pál, és vagy egy tucatnyi csetelő. Ezúttal nemcsak a vitaindító válaszát közöljük, hanem a cikkeket is - így válnak érthetővé az előzmények.

1.

Havasi Zsófia

Lőtávon belül


A születésnapomon találkoztunk először. Általában nem ítélek elsőre, pláne nem kinézet alapján, akkor viszont sutba vágtam ezt az elvem: ítélkeztem.

Estefelé járt az idő. Szülinapomat épp kezdtem elkönyvelni átlagos, eseménytelen napnak - aminek a fénypontja és egyetlen valódi öröme az égő gyertyával díszített csoki tortaszelet, amivel barátnőm lepett meg -, amikor a szobánk ajtaján kopogtak. A szokásos „gyere” után nyomban kinyílt az ajtó, melyen két közvetlen, boldog fiú viharzott be. Látszott rajtuk, hogy jókedvükre rásegítettek egy-két pohárral. Egyiküket még soha nem láttam. A kopasz srác terepjáró nadrágban és bakancsban rögtön mosolyra fakasztott. „Na, még egy idióta ’nagymagyar’. Talán vele egy kis civakodás a szülinapi tortámon lenne a tejszínhab”-gondoltam magamban, de néhány szó után egyértelművé vált, hogy nem egészen vitaképes, és inkább letettem tervemről. A szomszédos szobába hívtak bulizni bennünket, de látva állapotukat, és hallva az onnan áthallatszó, az agyamban fájó lüktetést előidéző, zenének nevezett valamit, a meghívást elhárítottuk. Még egy jó darabig győzködtek, aztán visszamentek a szobájukba, mi pedig lefeküdtünk aludni.

Másnap délután, amikor már szinte elfelejtettem a kedves esti meghívóinkat, ismét kopogtattak. Egyedül voltam a szobában. Lassan nyílt az ajtó, melyen ismét a kopasz fiú lépett be, ugyanolyan széles mosollyal az arcán, mint előző este, de immár józanul. Kijelentette, hogy mivel tegnap nem nagyon tudtunk beszélgetni, szívesen bepótolná. A mosoly általában ragályos, én viszont nem vele mosolyogtam, hanem rajta. Nem is őt néztem, inkább a ruháját.

Fekete kabátban volt, amelyen csak úgy üvöltötték nekem a nemzeti színű alakzatok, hogy hozzam őket szóba. Kérdeztem, hogy miért jár ilyen ruhában, viselésében van-e eszmei célzat, tartozik-e valamilyen szervezethez. Ő pedig büszkén rávágta, hogy persze, ő náci elveket valló skinhead. Erre kényszerű kacagás tört ki belőlem, mire szegény fiú el is pirult. Kellően zavarba hoztam, de azért próbáltam folytatni a beszélgetést. Kértem, hogy fejtse ki, mikből is áll ez a fajta „életstílus”. Ő mesélt, én pedig hallgattam.

Megcsodálhattam a karjára tetovált Nagy-Magyarországot, és egy nyilaskeresztet, amelyek bizonyítják komoly elkötelezettségét. Felvilágosított arról, hogy a zsidók és a cigányok nem emberek, hanem állatok, akiket ki kéne irtani, majd Hitlert magasztalta, mert ő tudta a frankót. Én pedig közben kiborultam azon, hogy mennyire nincs igaza, próbáltam rádöbbenteni, hogy minden ember csak ember, ennél ő se több és én se kevesebb. Igyekeztem higgadt maradni, de néha arra eszméltem, hogy szinte kiabálok vele.

Nem tudtam a dühömmel mit kezdeni, de nem oktathatom ki, mert életemben először beszélgetek vele, nem tudhatom, hogy reagál. De nem tudtam visszafogni magam, mert utálom, ha valaki felsőbbrendűnek képzeli magát másoknál. Amikor azt mondta, hogy bármikor képes lenne megölni egy zsidót vagy cigányt, kifakadtam. Poénból odavágtam neki, hogy „Mi lenne, ha én is zsidó lennék? Tessék, nyírj ki, ha olyan nagy a szád!” A reakcióra nem számítottam. Elővett egy pisztolyt, és rám fogta. Hirtelen köpni-nyelni se tudtam. Az egész nem tartott tovább néhány másodpercnél, de sokkal többnek rémlett. Nem féltem, még csak meg se botránkoztam, időm se volt rá. Csak néztem a hirtelen halálosan komollyá vált szembe, és arra gondoltam, hogy hová tűnt a mosolygós fiú.

Miután egy laza mosolyt erőltetve arcára eltartotta tőlem a fegyvert, ecsetelni kezdte, hogy ez csak gázpisztoly, és nyugodjak meg. Tudta, hogy csak poénkodok, és mivel rokonszenves vagyok neki, engem sose bántana. Manapság viszont nem lehet fegyver nélkül járkálni, mert szerinte nem biztonságos. Hát azt hiszem, ezek után én is így gondolom.

2.


Bodor Pál (Diurnus)

Egy nyilas diák, aki a cigányokat és zsidókat gond nélkül megölné

Az orvos akkor is küzd a beteg életéért, ha tudja: menthetetlen. Nem lehet tétlen tanúja betege halálának. Pedig öreg orvos, hozzászokhatott volna. De ha csak egyetlen ezreléknyi, inkább sóvárgott, mint valószínű esélye van - ki tudja: talán az utolsó infúziótól, az imádságtól, a szaharai szélviharral idehullott magtól, zenei hangtól, az immunrendszer váratlan fölerősödésétől megperdülhet a folyamat, s a beteg mégis megmenekül - ez az egy ezrelék elég ahhoz, hogy mindent megkíséreljen.

Így vagyok én a fanatikus gyűlölködőkkel. Holott tudom, érzelmekre nem hatnak az ésszerű érvek. Sajnos még az sem igaz, hogy a szélsőséges indulatok csak abba a térbe nyomulnának be, amelyet nem töltött ki a ráció, a tudás. A filozófus Heidegger aligha műveletlenségből-dőreségből iratkozott be a náci pártba, talán nem is érzelmi meggyőződésből - de megkapta a freiburgi egyetem rektori székét. Talán e nélkül is kinevezik. Ahogy Karajan karmesteri pálcájáról se hiányzott a horogkereszt. (Vajon diákjaink látták Szabó István Mephisto-filmjét?)

A Klubháló című internetes lapra eddig több mint hárommilliónyian kattintottak. A Pályakezdők fórumán több mint százötven (főleg média- és kommunikáció szakos) főiskolai hallgató publikál. Több mint negyvenezer olvasójuk van. Havasi Zsófia nevű ifjú, fényképén szép és nagyon fiatal szerző megírta e fórum február elsejei számában, hogy megrettent egy barátságosan mosolygó, nemzeti, ultranemzeti és szélsőjobboldali jelvényekkel agyondekorált fiatalembertől a kollégiumban, aki azt magyarázta neki derűsen, hogy bűntudat nélkül képes lenne zsidókat és cigányokat megölni, hiszen azok nem is emberek… Mire Zsófia a fiatalember szeme közé nézett, és felháborodásában azt kérdezte: mit szólna hozzá, ha kijelentené, hogy ő is zsidó. Erre a magát büszkén náci szkinhednek valló fiatalember („játékosan”) revolvert fogott rá, amelyről csak utólag derült ki, hogy gázpisztoly.

Bátor lány ez a Zsófia. Aki azt hiszi, hogy minden egyetemi és főiskolai hallgató jobboldali és szélsőjobboldali, annak figyelmébe ajánlom a Klubháló Pályakezdők fóruma című állandó rovatát.

3.


Havasi Zsófia

Válasz egy beszólásra


Óriási meglepetés és öröm volt számomra Bodor Pál Egy nyilas diák, aki a cigányokat és zsidókat gond nélkül megölné című cikke, melyben az egyik jegyzetemre utal.

Nem gondoltam volna, hogy éppen ez, de mégis ez az első cikkem, amelyre talán illhet az a kifejezés, hogy borzolgatta a kedélyeket. Mindenki mást olvasott ki a Lőtávon belül című jegyzetem soraiból. Volt, aki el se hitte az általam leírtakat, a többség viszont csak sajnálkozva nyugtázta, hogy egy ilyen eseten már meg se lepődik. Nem fogom - mert fölöslegesnek tartom - bizonygatni hitelességemet; mindenki azt gondol, amit akar. Viszont rengeteg kérdés fogalmazódott meg bennem.

Vajon minden kezdő újságíró szembesül a kétkedő közvéleménnyel? Mindenki „mínuszból” indul? Még diplomája sincs, de már hiteltelenné válhat? Hogyan lesz valaki hiteles? Ez a korral jár?

A tény, hogy van, aki megpróbálja kétségbe vonni cikkem igazságtartalmát, őt minősíti, mégis arra késztetett, hogy eltöprengjek. Eddig úgy gondoltam, hogy nem befolyásolhat senkinek a véleménye, mert amit írtam, magamnak írtam. Mégis jól esett, hogy valakit érdekel az, amit írok, ami történik velem, vagy ahogy leírom. Rá kellett viszont jönnöm, hogy szelektálnom kell a vélemények között. Ahogy olvasgattam Bodor Pál cikkének kommentjeit, vegyes érzelmek kerítettek hatalmukba. A tíz hozzászólás közül egyet ki is emelnék:

„Hát ha Havasi Zsófia média vagy kommunikáció szakos főiskolai hallgató azt mondja, akkor biztosan úgy is volt! Kár, hogy az ifjú nácit nem lehet meghallgatni! Nagyon izgalmas a ’szeme közé nézett’, meg az előkapott gázpisztoly! Ki mint él, úgy ítél (meg hisz el mindent). Havasi Zsófia mindenesetre most már fordulhat a bírósághoz, gyűlölet törvény elfogadva. Úgy jobb is lenne, mint ellenőrizhetetlen információkat terjeszteni és így kelteni indulatokat. Éljen a szocialista frakció!”

Hogy ez a „beszólás” hatással volt-e rám? A válaszom: igen. Első olvasásra ledöbbentem, felháborodtam, hogy miként merészel egy idegen meghazudtolni, kételkedni a szavamban, csupán azért, mert egy kis főiskolás csitrinek néz. Most már megnyugodtam, nem érzek haragot. Igaz, hogy még nem vagyok újságíró, de ez a célom, és minden erőmmel arra törekszem. Pályakezdőként a nevemet vállalva írtam a cikkemet, nem pedig úgy, mint „emeszter”, a szóban forgó komment írója. Ha követném a példáját, akkor én is ismeretlenül ítélkezhetnék, és feltételezhetném azt, hogy ő bizonyára szemellenzős rasszista, aki mindenhol politikát, összeesküvést és komcsikat lát.

De nem teszem. Én csak egy valakinek, próbálok igazán megfelelni: magamnak. Márai Sándor szavival élve „Csak a lelkiismeret lehet bírád, hóhérod vagy pártfogód, senki más!”


9716

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 1 hozzászólás | Search Discussion
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.


Re: Vita az újnácik ürügyén a hitelességről (Pontok: 1)
Szerző: ctg Ideje: December 18, Friday, 05:34:08
(Adatok | Üzenet küldése | Journal)
Kedves Zsofia!
Azert ugy nem igazan szerencses ismerkedni, hogy kapasbol, elso latasra kirohogod, szemmel vered a sracot.
Bar nem lehet tudni, ma mi a divat. Ez olyan polgarjogis stilus: kizavarunk a vilagbol, bohocot csinalunk beloled, ha nem vagy sister vagy brother...a gyengebbek kedveert "tezsvir".
- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.08 Seconds