2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20191941
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Vita Szép Ilonáról és a körömpörköltről
Posted on February 27, Wednesday, 15:30:00
Topic: Háttér - információk, tények
Minden eszmecserében van egy dramaturgiai pillanat, amikor megérkeznek a viszonválaszok. Szerkesztőségünkben ezúttal kettő is landolt.


1.

Nagy Zsófia
Emberi dráma vagy körülményvadászat?


Megfogadtam Baráth József tanácsát, és ezúttal figyelmesebben olvastam végig „körömpörköltös” jegyzetét. Valóban kifejezte diszkrimináló véleményét, ám az már nem igaz, hogy úgy, ahogyan azt a levelezős kollegina tette.

A féktelen indulatok gerjesztője mit sem sejtve írt egy hangulatos életképet jó adag iróniával fűszerezve, teleszőve mindennapjainak problémáival, amelyek sajnos nem egyediek. A kedélyeskedő, mégis keserű írás görbe tükörként, fölnagyítva rejt magában fontos igazságokat. A cikket olvasva egy pillanatig sem éreztem találva magam, amikor „anyuka” a korhely nappalisokról írt. Nem hiszem, hogy „komoly vád” ért bennünket, amelyre azonnal véres kardként kell körülhordoznunk példás életvezetésünket. A Nagy Attila Zoltán által is említett vélt vagy valós sérelmek boncolgatásánál sokkal fontosabb mondanivalót ágyazott jegyzetébe Szép Ilona: a gátló, visszahúzó környezet rajzát, amelyben legmagasztosabb cél a plazmatévé részleteinek fizetése, s ahol nem lel támogatásra a kultúra és fölemelkedés iránti vágy. Időszerű gazdasági és társadalmi gondok köszönnek vissza benne miniatürizált formában.

Baráth József ezzel szemben csak azt érzékelte a „tükrös” jegyzetből, ami számára bosszantó és támadható lehet. Néhány további vitázóval karöltve ízléstelen versengésbe kezdtek arról, vajon melyikük sorsa szerencsétlenebb. Sírjam tele én is a lapokat magán-tragédiáimmal? Na, nekem meg ettől „fordul ki a gyomrom”.

Nem a levelezős hallgatók „körülményvadászata” mellett kardoskodom. Csupán nevetségesnek tartom, hogy egy egész háztartás és család nyűgjét egymaga hátán cipelő, s emellett diákszerepéért küzdő főiskolás orra alá dörgölnek fél év alatt teljesítendő tíz testnevelés órát és a hosszú szemináriumi órákat. Hajtson ki-ki a maga toalett papírjáért, s ha már újságírásra adta a fejét, vegye észre az irónia mögött húzódó valódi témát. Ahelyett, hogy a nappalisok védőszentjének szerepében tetszeleg.


2.

Gellén László
Bocsánatkérés helyett


Itt ülök az anyuci vasalta ingemben, a számítógépem előtt, amit apuci vett nekem. A hasam tele az otthon sült pulykacombbal. Kár, hogy erre a hétre nem pakoltak nekem süteményt. Előadáson kellene jegyzetelnem most is, de inkább a Szép Ilona-cikkeket olvasgatom. Be kell valljam, az egész napjukat semmittevéssel töltő nappalisok közé tartozom. Miután befejezem ezt az írást, megiszom egy sört valahol, hajnali háromig ébren leszek, és holnap tíz körül mászom ki a takaró alól. Nekem könnyű, mérges vitapartneremnek, Busi Eszternek nehéz. Ezt eddig se vontam kétségbe, de itt nem erről van szó, hanem a kedvezményekről és a végeredményről.

Ahogyan Rodenbücher Kati is írta vitacikkében: “a levelezős anyukák diplomája semmivel sem fog többet érni az enyémnél”. Itt a lényeg. Ha a levelező hallgatók kedvezőbb elbírálást kapnának, nem indulhatnának olyan eséllyel a munkaerő-piacon, mint a nappali tagozaton végzettek. Nem érné meg a nehezen megspórolt időt és energiát tanulásba fektetni, ha a munkaadók hanyag mozdulattal löknék arrébb az önéletrajzot, mikor megpillantják a szak után zárójelbe tett levelező kifejezést.

Senkinek sem érdeke, hogy jogtalannak nem feltétlenül mondható előnyt is élvezzenek a levelezős diákok. Másodvonalbeli diplomásként kezelnék őket, amit nem hiszem, hogy jó néven vennének. A nappalisok meg hajtogatnák a bezzeget a tanároknak, hogy a levelezősöknek már harminc százaléktól kettes, pedig ők is ugyanolyan papírt kapnak a végén.

Én csak azt mondom, hogy ha valaki diplomát akar szerezni, akkor dolgozzon meg érte. Ne hivatkozzon arra, hogy milyen egyéb hátráltató tényezők nehezítik meg az előrejutását. Az ismerősök tudni fogják, hogy miféle plusz terhek mellett sikerült elvégeznie az egyetemet vagy a főiskolát, és minden bizonnyal tisztelni is fogják érte az illetőt. Hozzáteszem, hogy nem alaptalanul, legyen szó akár nappalis, akár levelezős hallgatóról. De azt senki ne várja el, hogy leaszfaltozzák előtte a célhoz vezető, egyébként rögös utat.HOZZÁSZÓLNI EHHEZ A CIKKHEZ A LAP ALJÁRA "GURÍTVA LEHET!


Az Archívumhoz katt ide

A Pallas Páholy - Klubháló Fotóalbumhoz katt ide!

5585

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 3
szavazat: 2


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.04 Seconds