2018 March 22, Thursday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
19947449
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Portré: Dr. Kricsfalvi Péter
Posted on March 14, Friday, 20:00:00
Topic: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka
Sikeres reumatológus, miniszteri biztos, egészségügyi szervező, a Dimenzió Egészségpénztár ügyvezető igazgatója, számos szakmai elismerés kitüntetettje. Szakmai teljesítményére, véleményére érdemes odafigyelni, különösen az egészségügyi reformfolyamat kellős közepén.


Klubháló: Megkésve bár, de gratulálok a tavalyi év végén kapott Batthyány-Strattmann László-díjhoz, amelyet az egészségügyi ellátás fejlesztéséhez való hozzájárulásáért kapott. Mennyire ismeri el ma a társadalom az egészségügyben dolgozókat?

Kricsfalvi Péter: Köszönöm a gratulációt. A kérdését azért nagyon nehéz megválaszolni, mert annyi minden éri ma az egészségügyet, a benne dolgozókat, hogy ki így, ki úgy éli meg. Az egészségügy lelkileg is átalakuláson megy keresztül, és a hivatástudat meg az abból fakadó munkálkodás helyett egyre inkább a szolgáltatás kerül előtérbe. Az orvostudomány régi varázslat- vagy művészetjellege eltűnőben van az egész civilizált világon. Sokan érezhetik úgy, hogy nincsenek megbecsülve, miközben bizonyos kitűnő szolgáltatások naponta megtörténnek, és kivívják a társadalom megbecsülését. Hogy mennyire megbecsült a politika részéről, az egy másik kérdés; kár, hogy ez a terület is agyonpolitizált. Összességében mondható, hogy a tisztességes munkát végző orvost a társadalom elismeri.

K: Térjünk rá az ön pályájának alakulására. Hosszú ideig sikeres reumatológusként dolgozott.

KP: Valóban kórházi orvosként tevékenykedtem 26 éven keresztül, a vágyaim netovábbja az volt, hogy osztályvezető főorvos legyek, ezt éppen a reumatológia szakterületén értem el. Aztán 1997-ben egy váratlan fordulattal átalakították az osztályomat, és akkor minden korábbi eredményem ellenére úgy döntöttem, hogy pályát módosítok. Nem állt tőlem távol az egészségügyi szervezés, az egészség megőrzésével, a prevencióval kapcsolatos feladatok elvégzése sem. Amikor prevenciós miniszteri biztos, majd később a NEVI (Nemzeti EgészségVédelmi Intézet) megbízott főigazgatója lettem, nem éreztem úgy, hogy haszontalan munkát végeznék. Például olyan kísérleteket tehettem, mint rák-rehabilitációs magánklinika létesítése, ami hiánycikknek számított akkor, és olyan embereken, embercsoportokon igyekezett segíteni, akik a legnehezebb helyzetbe kerültek. Mindig dolgozott bennem a kettősség, egyfelől segíteni az egészségeseket abban, hogy őrizzék az egészségüket, ez egyfajta népegészségügyi gondolatnak a következetes végig vitele, másfelől pedig a krízishelyzetben lévő, élet-halállal küzdő emberekkel foglalkozás, és segítés. Mindez vezetett el odáig, hogy amikor úgy éreztem, el kell jönnöm a közszférából, mert sokkal több kompromisszumot kellett kötni, mint amennyi nekem jól esett, akkor kerültem a Dimenzió Egészségpénztár közelébe, amelyet immár 10 éve vezetek. Amit nem sikerült megvalósítani nagyban, tehát egy egész országra kiterjedő prevenciós szemlélet bevezetését, azt egy egészségpénztár keretein belül jól sikerült. Alulról építkezett a közösségünk, és ehhez fölülről is megkaptuk a szükséges forrásokat, így tudtunk eredményesek lenni, és erre büszke vagyok. Olyan eredményeket mutattunk fel tíz év alatt, amelyeket nagy nemzetközi kutatások is mintának, viszonyítási alapnak tekintettek.

K: Saját egészségpénztára sikerének okán felteszem, bizakodással tekint az egészségügyi reform folytatása elé.

KP: Borzasztó nehéz a mai magyar közhangulatban bármilyen reformot jól végigvinni. Ezzel együtt úgy gondolom, ha a biztosítás szakma, mint valódi diszciplína bekerül az új társadalombiztosítást végző egészségpénztárak életébe, az biztosan javulást eredményez. Hiszen gondoljunk arra, hogy az olyan biztosítási kifejezések, mint kockázatbecslés, -értékelés, -elemzés, a be nem következett kárnak a haszna, azok mind ismeretlen fogalmak az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál. Ők arra lettek rendszeresítve, hogy a krízishelyzetben lévő embereken segítsenek. Viszont a krízis megelőzhető, elodázható, csökkenthető a mértéke, és egy igazi biztosítónak ez eminens érdeke lesz. Mindez kevesebb műtétben fog megnyilvánulni, kevesebb fájdalmat és szenvedést fog jelenteni az embereknek. Ha nem akarok nagyon érzelgős vagy magasztos lenni, akkor azt mondom, hogy ha egy kicsit is betegközpontúan működnek ezek a biztosítók, és alkalmazzák a biztosítási logikát, akkor ez az embereknek előbb-utóbb, inkább előbb jobb lesz. Ehhez persze kicsit az emberek gondolkodásának is meg kellene változni.

K: Úgy fest, a politika ezt nem nagyon engedi.

KP: Pillanatnyilag itt csoportképző elvek vannak, politikai szlogenek mentén kerepelnek az emberek. Ugyanakkor azt hiszem, hogy amikor jól szólítják meg őket, azt a többség megérti. Lehet, hogy valaki ellensége a másik politikai csoportnak, de saját magának senki sem az ellensége. Bízom benne, hogy az egészségpénztárak képesek lesznek úgy megszólítani az embereket, hogy értük vannak, még akkor is, ha a politika kizárólag a profitról beszél.

K: Hogyan tervezi a saját jövőjét?

KP: Mindenképpen maradok a biztosítási területen, jól érzem magam a Dimenzióban, igyekszem a hasznára lenni több tízezres tagságunknak, ha a pénztárunk vezetése úgy döntene, hogy a társadalombiztosítási reformban, mint biztosító valamilyen szerepet vállalnánk, és ebben számítanának rám, nem bújnék ki a feladat alól.

HOZZÁSZÓLNI EHHEZ A CIKKHEZ A LAP ALJÁRA "GURÍTVA LEHET!


6332

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka:
Tudással fölvértezve zuhanni a zenébe


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.00 Seconds