2018 April 27, Friday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20214675
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
A könyv: útmutató és kínzóeszköz
Posted on March 19, Wednesday, 19:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Két Egyesült Államokbeli hölgy járt a héten az Eötvös Loránd Tudományegyetem Néprajz Tanszékén. Múltat kerestek, és mégis örökséget hoztak magukkal Budapestre. Patai Rafael leányai, Daphne és Jennifer számára egy többkötetes napló helyszínei teltek meg értelemmel.


Először jártak azokon a helyeken, ahol édesapjuk, a neves tudós gyerekeskedett és tanult, mielőtt elhagyta volna Magyarországot, ahol nagyapjuk, Patai József folyóiratot alapított, s megannyi egyéb családi esemény és történet helyszínén.

Voigt Vilmos professzor meghívására, 1993-ban Patai Rafael a Biblia istennőiről tartott előadást a tanszéken. Most lányai a világhírű (többek között) zsidó folklór- és mitológia-kutató munkásságát vázolták, hiszen ez oly gazdag volt, hogy csak alig néhány fontosabb írása kerülhetett szóba. Mindig volt olyan téma, amely felkeltette az érdeklődését. Nem volt időszak, amikor ne érezte volna, hogy vannak a tudománynak fehér foltjai. Bár először a rajzhoz vonzódott, és nem a zsidó kultúrával kívánt foglalkozni, mégis ennek számos területén vált úttörővé. A Rabbiszemináriumot csak azzal a feltétellel végezte el, édesapja tanácsára, ha nem kell rabbiként szolgálnia. Ezzel párhuzamosan nyelveket tanult, elsősorban keletieket, megszeretve az arabot. A későbbi Héber Egyetemen elsőként doktorált, s érdeklődését ekkor már a hagyományok, a zsidó folklór, a bibliai szokások kötötték le. Sőt, egész életében a Bibliával, a héber kultúrával és folklórral foglalkozott. Előbb választott hazájában, Palesztinában, majd az otthonává vált Egyesült Államokban, de mindvégig szem előtt tartva szülőhazáját és magyar zsidóságát. Írt a víz szerepéről a régi bibliai és talmudi kor zsidóságánál, a víz folklórjáról a vallási szokásokban, az emberről és templomról az ókori zsidó mítoszban és rítusban. Noéról és annak gyerekeiről elmélkedve, az ókori zsidók hajózási szokásainak kutatásához nyitotta meg a kapukat. De evezett veszélyes vizekre is: foglalkozott a bibliai istennőkkel is. Azokkal a pogány asszonyokkal, akikben a bibliai héberek hittek, akiket imádtak, és akiknek tisztelete a talmudi korban is élt. Mondhatnánk, a híres tudós szentségtörést követett el, mikor őket kutatta, az Írás ellenséges véleménye ellenére is, ám témafelvetéseivel mindig új csapásokat jelölt ki.

A Bibliában a zsidó nép múltját, életmódját és kultúráját kereste. Lányai szerint azonban mindig a tudomány oldaláról közelített a Biblia világához, még akkor is, ha Patai Rafael rabbi is volt. A meggyőződése, hite azonban annyira személyes volt, hogy a két testvér kérdéseim hatására elmélkedett azon, hogy vajon édesapjuk hívő ember volt-e. Az a tudós, akihez ennyire közel állt a szentírás világa, akinek fontosak voltak a zsidó szokások, alig gyakorolta őket. A Yom Kippurt is csak halála előtti években kezdte ünnepelni.

Leegyszerűsítve tehát műveinek vezérfonalát: írásai vagy zsidó, vagy arab témájúak. Ahogy maga is vallotta, „a zsidó kultúra Közel-Keleten fejlődött ki, s hogy a zsidók történetének az a része, amely az arab országokban játszódott le, a zsidó történelemnek a legdicsőségesebb korszakai közé tartozik.” Azonban érdeklődését az arab kultúra iránt s annak eredményeit olyan célokra használták fel, amelyek ellen az 1996-ban elhunyt Patai Rafael már nem tiltakozhatott. A 2001. szeptember 11-i merényletet követően The Arab Mind c. könyvét újra kiadták. Néhány évvel később pedig éppen e könyv lesz polémiák, tiltások alapja. Amikor kiderültek azok a kínzások, amelyeket amerikai katonák Abu Graib-ban végeztek iraki foglyokon, a felelősségre vont zsoldosok Patai könyvére hivatkoztak. Mintegy, az arab foglyok kínzására írt katonai tankönyvként kezelték, amely az arab szexualitásról írt fejezetével egyértelmű módszereket kínál. A szerző nem cáfolhatta már e vádakat, helyette a lányainak kellett megvédeni az apa becsületét, de egyúttal a tudomány tisztaságát, a kutatások szükségességét is. Hiszen az Egyesült Államok kormánya igyekezett megtiltani, hogy a katonaság antropológiai kutatások eredményét használja. Mintha az antropológiai tudás más lenne, mint bármely egyéb tudomány által közvetített tudás. Mintha egy kutató, egy tudós elsősorban az emberiség elleni merényletet tervezne minden egyes munkájával.

A magából kifordult világban – úgy tűnik – a vallási néprajz már fegyver is lehet. Csak idézni tudom Patai Rafael tömör válaszát az arab-zsidó ellentétet illetően: „én csak abban reménykedem, hogy ez a helyzet megváltozik.”

HOZZÁSZÓLNI EHHEZ A CIKKHEZ A LAP ALJÁRA "GURÍTVA LEHET!


Az Archívumhoz katt ide

A Pallas Páholy - Klubháló Fotóalbumhoz katt ide!

5355

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 3
szavazat: 2


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds