2018 April 22, Sunday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20190007
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Soha többé ...: László György: Andrassew Ivánnak
Posted on April 29, Tuesday, 20:30:00
Topic: Háttér - információk, tények
Andrassew Ivánnak, azoknak, akik emlékeznek és azoknak, akik emlékezni akarnak

Jézus – akit a zsidó Dávid király családjából származó Mária hozott a világra, a keresztre feszített szelíd lázadó, akit Heródes, saját gyermekinek gyilkosa meg akart öletni – születése után ezerkilencszázharminckilenc évvel az említett Heródes egyik kései leszármazottjának csapatai átlépték a lengyel határt. Ezt a második világháború kezdeteként jegyezte a történelem. Van, akinek ötvenmillió halottjával ez csupán érettségi tétel, de vannak köztünk olyanok, akik az európai kannibalizmust átélték, ezért egyfajta indíttatásra a világ megáll. Az áldozatokra, a túlélőkre, egy vállalható erkölcsre emlékeztünk a két évezredet összekötő út hiú találkozásánál is.

A tragédia első felvonása intően rövid ideig tartott. A támadás huszonnyolcadik napján elesett a főváros, rá két hétre a lengyel hadsereg letette a fegyvert, de az ellenállás, a varsói gettó felkelése a legenda és a valóság szétválaszthatatlan mítoszát teremtette meg. Hinni szeretném, hogy meggyőződésre, hitre való tekintet nélkül, hiszen az ellenálló, az áldozat az a kifejezés, amelyről le kellett, le kell, hogy peregjen minden sanda jelző, és ott kell, hogy maradjon – hibátlan tartalmával, tökéletes szépségével – maga a szó. Ahogy Michelangelo Piétája vagy a chartres-i katedrális sem minősíthető szavakkal.

Emlékezett Németország is. Berlinben a Párizsi téren Gerhard Schröder kancellár, Johannes Rau államelnök, Wolfgang Thierse, a Bundestag elnöke, az ezerkilencszázharmincnyolcas év kristályéjszakáját hívta tanúként. Emlékeztek a felejteni nem kívánó templomok, az Oranienburg utcai zsinagóga, és erre emlékeztek – talán összegzésképpen – Schönwaldéban, ahol a magát újból megmutatni akaró újfasizmustól félve a szülők nem engedték el gyerekeiket a gyanútlan iskolákba.

Uraim, önök közül azok, akik nem tudnak belenyugodni – akár itthon, ezen a kilencvenháromezer négyzetkilométeren, akár más országokban -, hogy a tárgyilagosság köntösébe bujtatott, de torzult szavakat híva segítségül, ne e rettenet gondolatai mögül nézzenek ismét széjjel a világban, vegyék észre, hogy Európa összerándul az elhangzottakra. Uraim, akik értetlenül néznek, önöknek azt mondanám, hogy gondoljanak a magyarországi első zsidótörvényre (még csak ezerkilencszázharmincnyolcat írtunk), amely meghatározta a zsidók arányát az egyes foglalkozási ágakban, az egy évvel későbbi másodikra, amely zsidónak minősítette azt (függetlenül attól, hogy milyen vallásúnak született), akinek apja vagy anyja zsidó. Gondoljanak ezerkilencszáznegyvenegyre, amikor megtiltották a zsidók és keresztények közötti házasságot, büntették a házasságon kívüli nemi kapcsolatot, szóval büntették (követhető ép ésszel ez a logika?), ha mondjuk egy húszéves katolikus fiú, kora romlatlan logikátlanságával beleszeretett egy tizennyolc éves zsidó lányba. Gondoljanak ezerkilencszáznegyvenkettőre, amikor magyar, nem harcoló katonai alakulatok megszállták az ártatlan Újvidéket, a délvidék gyanútlan községeit, településeit, asszonyokat, gyerekeket gyilkolva. Gondoljanak a később történtekre. Megjelölt emberek összeszedésére, a vagonokra, a koncentrációs táborokra, azokra, akikkel gáz végzett, akiket agyonvertek, akiken orvosi kísérleteket végeztek. A magyar hétszázezerből arra a hatszázezerre, akik így pusztultak el, de arra a százezerre is, aki életben maradt. Gondoljanak a nagyhatalmak néma Európájára, a nem bombázott, de Auschwitz felé igyekvő gyanútlan sínpárokra, a megfontoltan várakozó hadosztályokra. Gondoljanak a történetet kísérő ideológiára, az ezektől az eszméktől megerőszakolt mondatokra. Arra, hogy mindez mennyi idő alatt heverhető ki, ha kiheverhető, s arra, hogy mit véshetett be, vélem, kitörölhetetlenül ez az emberi-embertelen történelem az üldözöttek és üldözőik idegeibe. Gondoljanak arra, mit hívhat elő ez a máig ugrásra kész tapasztalat, de arra is, hogy mit várhatunk hat évtizeddel később.

Jó irányba megyünk? – tenné fel idealizmusom legfontosabbnak tűnő kérdését. Úgy általában? – kérdezném vissza bizonytalan önmagam. Igen, felelném, de gondolataim nehézkesek, mert állítsak bármit, azonnal cáfolni is tudnám. A bárányok soha nem lázadnak… Mindnyájan pótolhatóak vagyunk…, összegezném tapasztalataimat, de reménykedve kérdezném, mert gondolataim már másfelé igyekeznek: valóban így kell lennie?

Bizonytalan kérdéseim, esetleges válaszaim után (ha az ember menekül, csak a valósághoz menekülhet) újból magam elé képzelném a Párizsi teret. A nappal szemérmes várakozását, az este engedékenységét. Ha ott állnék, az igaztalan halállal elpusztultakra gondolnék. Például Jeanne d’Arcra. Az inkvizíció ítéletére emlékeznék, a máglyára, de arra az erkölcsi kényszerre is, amely arra indított egy uralkodót (aki ennek a fogékony lánynak köszönhette a reimsi székesegyház látványát, azt, hogy a Károlyok sorában a hetedik lett, de aki semmit sem tett, hogy tűz felé tartó útját megakadályozza), hogy huszonöt évvel később ártatlannak nyilvánítsa, s az egyházra, hogy majd öt évszázaddal később szentté avassa. Majd az ötvenmillióra gondolnék, a hatmillióra, a hatszázezerre néhány másodpercre külön is, akiknek tűz felé tartó útját nemtörődöm belenyugvással vették tudomásul. Erre emlékeznék és új mondatoktól is várnám, hogy segítsenek olyanná felépíteni mindent, amit a világ a maga számára, amikor az újkori inkvizíció ellen összefogott, egyetlen lehetséges célként megfogalmazott. A történet nem végződhet másképp, súgja maradék hitem, és mégis. Mely időkből, honnan jönnek elő ismét, merre tartanak a múlt (a múlt?) irracionális indulataira kacsintó szavak? Pályájuk? Kijelölt céljuk? Régi félelmeket felidézve arra kényszerítenek, hogy azt gondoljuk, a múltat még mindig nem lehet leválasztani a máról. Uraim, mi a véleményük ezekről a szavakról?

Folytatása holnapi számunkban


HOZZÁSZÓLNI EHHEZ A CIKKHEZ A LAP ALJÁRA "GURÍTVA LEHET!


Az Archívumhoz katt ide

A Pallas Páholy - Klubháló Fotóalbumhoz katt ide!

6615

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 2


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.04 Seconds