2018 April 22, Sunday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20189995
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Soha többé ...: László György: Andrassew Ivánnak II. rész
Posted on April 30, Wednesday, 13:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
Andrassew Ivánnak, azoknak, akik emlékeznek és azoknak, akik emlékezni akarnak

Történet apámról

Az ember illúzióinak foglya. Elmondanám lehetőségeim és igyekezetem egyik nem felejthető történetét, remélve, hogy olyanok is olvassák, akik csak furcsa régi könyvekből és mai, újszerűnek tűnő mondatokból tudnak erről, és még mindig elszántan szelektálnak halott és halott között.

Budapesten laktunk egy kertes házban. A világ az ezerkilencszáznegyvenharmadik évvel küszködött. Apám másfél éve munkaszolgálatos volt, alakra egyre távolodott, s csak néhány szabvány mondat egy-egy tábori levelezőlapon és anyám kisírt szeme kötötte ehhez a házhoz. Kisgyerek voltam, felhőtlennek tűnt minden és elképzelhetetlennek a soha.

Napsütéses délután. Csengettek. A megszakított játék sértetten maradt a kertben. A kerítés túlsó oldalán ismerős-ismeretlen, felfoghatatlanul sovány férfi állt. Sírt. Apám volt. A századból négyen élték túl az erőltetett menetet. Ő és három debreceni testvér, akik sok száz kilométeren keresztül vonszolták magukkal, amikor ő már lépni sem tudott a gyengeségtől. Cipelték, mert hasonlított apjukra és jó mondatai voltak. Patyolatfehér ingben, tiszta nadrágban, bakancsban érkezett. Hurcolta magával hónapokig, mert így akart anyám elé állni.

Egy évvel később a koncentrációs tábor. Túlélte, de csak két év haladékot kapott. Kórház. Amikor az orvos megmondta, hogy már csak néhány hete, esetleg hónapja lehet hátra, szemérmesen az ablak felé fordult. Kezének ismerős mozdulatával elsimította a takaró ráncait és intett, hogy menjünk el. Nem akarta megzavarni a körülötte megszokott szelíd rendet. Amikor ziháló lélegzetvétele hirtelen megszakadt, még csak negyvenkilenc éves volt.

Abba a táborba csak harminc év után mertem elmenni. Erődszerű fal, magasba nyúló kémények, fehér csempés, zuhanyrózsás kamrák, ahol gáz végzett az emberekkel. Krematórium. Minden tiszta, érintetlen, de „láttam” az ezreket, „hallottam” utolsó kiáltásukat, úgy éreztem, hogy innen csak zavarodottan lehet elmenni. Egy margaréta segített vissza a világba. Az erőszakos halálnak ebbe az otthonába egy ajtón, s az ajtó küszöbén át vezetett az út. A küszöb egyik éle érintetlen volt, a másik lekopott, visszafelé már nem jött senki. Az idő vékony repedést engedélyezett ezen a fából készült küszöbön, a repedésben egy margaréta virágzott. Körös-körül beton, kavics és ott ez az elképzelhetetlen margaréta.

A látvány – a világosság felé igyekvő margaréta sárga és fehér ragyogását – csak Radnóti Miklós zsidó származású magyar költőtől tudom realitásként elfogadni, aki – amikor ember volta már csak verssoraiba kapaszkodhatott – még képes volt a hexameterek szabályai diktálta rendbe terelni gondolatait, s egy szerény füzetbe verseket írt. Magyarságát is írta. Kockás füzetét gondosan becsomagolta, megcímezte, viharkabátja zsebébe tette. Vagy Pilinszky János katolikus vallású magyar költőtől, aki minden halálba hurcoltért felelősséget érzett. Vagy egy gyerektől, aki felelőtlenül tud margarétát rajzolni.

Uraim – el kellene hinniük, hogy ez mindannyiunk érdeke -, ne cáfolják meg őket és engedjék ragyogó margarétákat rajzolni a gyerekeket, a gyerekeket, akik a zuhanyrózsát már csak zuhanyrózsának nézik.

Történet gyerekkoromból

Amikor gondolataim már készülődni kezdtek a feltámadáshoz, bár még fogva az iszonyattól, Budapestnek egy törvényerejű rendelettel behatárolt részén létezhettem. Ha a hetedik emeletről lenéztem, első királyunkról elnevezett parkot és a valamikor közeli ismerős, ekkor már torz feladatába megadóan belenyugvó folyót láttam, a hol szemérmes, hol magamutogató Szent Margit-szigetet, ahol nem is olyan régen az elegáns Asbóth József teniszezett, Tátos Nándor javította meg az úszás Európa-csúcsát, a salakon futók rótták köreiket, és nevelőnők aggódtak a rájuk bízott gyerekekért. A sírnak készülő folyó szorongva ölelte át azt a néhány utcát, ahol vatikáni, svájci, svéd menlevéllel rendelkező kiközösített emberek figyeltek a város felé közeledő ágyúdörgés hangjaira. A táj már végsőkig közönyös volt.

Hamisított hallatszott menlevelekről az ítélet. Akinek a papírját eltépték, beállították a folyó felé igyekvő sorba. Hová is mehettek volna még? A parkban a menetből tömör négyszög lett. Estétől a másnapi szürkületig álltak itt az emberek. Volt, aki, ki tudja, kinek a könyörületéből, megfagyhatott az éjszakában. A konokul szökni próbálókat sorozat állította meg, a vér belenyugvóan keveredett a hó fehérjével. A sor lassan araszolt a Duna felé. Az emberek a parton húszas rendben álltak. Tekintetük, ha még felfogott valamit a tájból, a sziget akkor már érthetetlen sziluettjét rögzítette utoljára. A hajnalt a lövések hangja tördelte darabokra. A golyók balról-jobbra járták végig a sorokat. Az áldozatok valószínűtlenül halk csobbanással, a történteket már természetesnek tartó arccal, megadóan dőltek a vízbe, magára hagyva addigi életüket. Valaki megfogta a kezem:ha ugrom, ugorj. Gyerekkorom legelején tartva valószínűtlen álomként éltem meg a történteket. Erroll Flynnt kerestem, akinek arra kell járnia, hogy véget vessen ennek a zagyvaságnak, megszoktuk tőle. A part köveihez támasztott csónak alatt a reggel gyanútlanul igyekezett magához térni, de a szürkület megnehezítette, hogy a lány arca felismerhető legyen. Húszas éveinek elején járhatott, itt a parton egy fiú kezét kellett volna fognia, hogy élete egyik romantikus történetét izgatottan mesélhesse el másnap, iskolai padtársának.

Karját súrolta a golyó. A vér lassan áztatta át kabátját, onnan nehézkesen csöpögött a vízbe, tovább mocskolva a megerőszakolt folyót. A lány úgy viselkedett, mint aki erre a szerepre várt: egy anya önzésével szorított magához. Amikor a sorozatok, a csizmák tömör hangja elfogyott, rekedten szólt: szaladj.

A felszabadulás után jártam a budapesti utcákat, a lányt kerestem. Amikor a béke elindult nehézkes útjára, újból tanultunk beszélni, nevetni. Álmaimat megzavarva, hallottam a golyók súlyos zaját, láttam, hogy védtelen, felemelt kezek kapaszkodnak segítségért a magasba, de a lány arcát már csak képzeletem darabjaiból tudtam összerakni. Álmomban néma maradt.

Őrzöm kezének szorítását. Ezt a segítő igyekezetet keresem azóta, és amikor megtalálni vélem, boldog vagyok. Ha arra járok, egy követ dobok a folyóba. Azokért, akiket akkor lefelé sodort a víz, a lányért, akit sose láttam többé. A helyet megmutattam a fiamnak. Mesélni kezdtem a történteket, de egy nevetés indult útjára a sziget felől, és átérve erre a partra, félbeszakította a mondatot. Újból és újból fogalmazni kezdtem azzal a konok meggyőződéssel, hogy érteni fogja és tesz majd valamit, ha szükség lenne rá, amikor a gyűlölettel találkozik.
Uraim…

A szerző, László György újságíró-rádiós


HOZZÁSZÓLNI EHHEZ A CIKKHEZ A LAP ALJÁRA "GURÍTVA LEHET!


Az Archívumhoz katt ide

A Pallas Páholy - Klubháló Fotóalbumhoz katt ide!

7437

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 1 hozzászólás | Search Discussion
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.


Re: László György: Andrassew Ivánnak II. rész (Pontok: 1)
Szerző: ottmar Ideje: June 29, Sunday, 10:04:56
(Adatok | Üzenet küldése)
HÚÚÚÚÚÚÚÚÚ!!!!!!!
Ezt nevezik irodalomnak.
Fejhajtás ,csak ennyi : Köszönöm
- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.06 Seconds