2018 April 27, Friday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20214723
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
A perecesi bányászok kultúrája
Posted on November 20, Sunday, 11:08:28
Topic: Itt és most - közérdekü írások
Gyarmati Béla kulturális újságíró Miskolcon. A színház nyugdíjas igazgatójaként a színházi kultúra környékbeli hagyományait tárja föl.
A cikk teljes szövege... Katt ide!!!
Még több cikk az archivumban... Katt ide!!!


Gyarmati Béla riportja
Bányamécs


„Ha leszáll az éj, kicsikém te ne félj…” A Margit-sziget százados fái alatt szárnyalt a divatos filmdal, valamikor a negyvenes években. A sétálók megálltak a nyári alkonyban, és hallgatták az üde leányhangokat.

-Hogy szárnyal ez a szoprán - jegyzi meg egy idős dáma, férje karján.

-Na és a másik kislány, aki tercel. Hát mit szól hozzá kedvesem? – így a cvikkeres öregúr.

1. Vendégek a Szigeten

Aztán egyre többen álltak meg a dalt hallgatva, s mikor véget ért, önkéntelenül is tapsolni kezdett az alkalmi közönség. Erzsébet és Anna boldog volt. Noha nem először kaptak tapsolt. Erzsébet első emléke még kisiskolás korából való, amikor Máriaként ringatta a Kisjézust. S aztán már csaknem mindig Annával együtt léptek színpadra. A falu rosszában, Tóth Ede népszínművében Magyar Anna volt Finum Rózsi, Babuczky Erzsébet pedig Bátki Tercsi. A Cigányszerelemben pedig, mert nem egy Kálmán Imre-operettet is játszottak…

De ne kalandozzunk el, egyelőre még itt vagyunk a Szigeten, ahol a dal után faggatni kezdik a lányokat a körülállók. Kisvártatva kiderül, hogy Perecesről jöttek, s hogy nemcsak ketten vannak, hanem egy egész trupp. Ők a Bányamécs színjátszói, akiknek egész évi munkájukért jutalom a fővárosi kirándulás. Amit minden esztendőben megismételnek, színházlátogatással egybekötve.

2. Hol van az a Pereces?

Pereces? A pestiek nemigen tudják, hogy hol van. Megvallom én se hallottam Perecesről, míg N. Laci barátom fel nem világosított szűkebb hazája földrajzi fekvéséről, és egész belső világáról, amelyben felnevelődött. S amit annyi nosztalgiával emlegetett.. Úgyhogy néha már azt hittem, Pereces a Boldogság Szigete.

N. Lacival 1954-ben egyszerre kerültünk Vásárosnaményba. A járási székhely művelődési háza bízatott ránk. Barátom a fővárosban töltött öt egyetemi év után nehezen viselte el a beregi sarat. De tán Pestnél is jobban hiányzott a perecesi bányaüzem világa; a közeg, amiben felnőtt, ahol aranykezű szerszámlakatos lett, ahol kamasz korától tagja volt a bányász-zenekarnak, ahol szüleit, húgát, barátait hagyta ott, hogy a szakérettségi után értelmiségit csináljanak belőle. Mérnök, persze, szívesen lett volna, de tanárnak kellett mennie. Nehezen találta meg a helyét.

Nos, a lélekben naponta hazajáró Laci nyomán igencsak megismertem Perecest. S mikor jóval később Miskolcra kerültem, fölkerestem a települést. Még voltak, akik a bányamécs lángját táplálták, találtam felbecsülhetetlen értékű relikviákat is, de a legendás szabadtéri színpad - annyi, de annyi siker színhelye - már romokban. Most Grósz Andrásné Babuczky Erzsébet emlékei nyomán igyekszem föleleveníteni a szép, értékes és igaz múltat.

3. Emlékidéző előadások

Az Erzsébet-kertbe telepített székely-kapus szabadtéri színpadot talán nem is lenne nehéz pár mondatban felvázolni. De lehet-e rekonstruálni azt a szellemet, amely a két világháború között hitet adott, erkölcsöt nemesített és kultúrát teremtett. Ha van munkahely és kereset, azaz létbiztonság, ha van becsülete a szakértelemnek, szorgalomnak, akkor önkéntelenül is megnyílik a szív a lélek minden szellemi, művészi érték befogadására. Csak legyen, aki ezeket az értékeket felmutatja, közvetíti.

Perecesen mindig voltak ilyenek - hála a két világháború közötti kitűnő tanítóképzésnek, amely sokféle ismerettel ruházta fel a jelölteket. Ilyen volt Bánkuty Gábor, aki Landay János iskolaigazgató nyomdokaiba lépve hosszú-hosszú időn át meghatározta a település szellemi arculatát; fölkeltve szinte minden korosztályban a művészi szép iránti fogékonyságot.

Az emlékidézőnek több évtized után darabcímek, verssorok, dalszövegek, nevek jutnak eszébe. „Mondják meg a legkisebb Horváth lánynak,/ Nem igaz, amit rólam diskurálnak.” (Zerkovitz Béla 1927-ben született daljátékáról van szó – a szerk.) Játszottak operetteket (Kálmán Imre: Cigányszerelem, Marica grófnő; Ábrahám Pál: Viktória) és persze, népszínműveket is. A falu rosszán kívül színre vitték A betyár kendőjét (Abonyi L.) és Csepreghy Ferenc országos sikerű darabját, A piros bugyellárist.

Néhány bemutató szereplőit plakát nélkül is könnyű felidézni. A Cigányszerelem résztvevői: Tihanyi András, Babuczky Erzsébet, Magyar Anna, Kiss Erzsébet, Konyicska Kálmán, Stubnya István, Ónodi László. Az Ónodi-család (korábban: Obermarszki) erősen beírta nevét a perecesi műkedvelés történetébe. Már László édesanyja is híres műkedvelő volt, a népszínművek üdvöskéje. (Később szülésznőként tisztelték.) Aztán nemcsak László, hanem János fia is színpadra lépett. Az unoka pedig, az ifjabb Laci a Miskolci Nemzeti Színházból ment nyugdíjba. Bár akkora sikere sohasem volt, mint Perecesen az édesapjának és partnerének (Babuczky Erzsébet), akiket a Maricában ötször tapsoltak vissza. Egyébként ennek a Kálmán-operettnek a színrevitelében Gromusz Elemér rendezőé az érdem, de ott bábáskodott születésénél: Zádor Imre, Jablonovszky Ferenc és Zudla Pál is.

4. Családi kör

Mint az eddigiekből kitetszik, az ének-zene jelentős szerepet kapott a perecesiek művészeti tevékenységében. Ehhez pedig alapos előképzettség kell.

A Bányamécsnek fölbecsülhetetlen értékű kottatára volt. A miskolci színház énekkarában, zenekarában mindig voltak Perecesen iskolázott tagok, aztán az is előfordult, hogy az amatőrökkel együtt hivatásos színészek is felléptek a perecesi produkciókban. Például Fekete Alajos, aki a Viktória táncoskomikusaként ropta a perecesi deszkákon. Ennek a kapcsolatnak köszönhető, hogy 1944 decemberében perecesi segítséggel jött létre a János vitéz színházi bemutatója.

Számos színre vitt mű mellett Kacsoh Pongrác daljátéka volt a perecesiek tán legmesszebb hangzó sikerdarabja. Ehhez két technikai trükk is hozzájárult. A játéktér fölött repülő boszorkány – a gonosz mostoha; és az Élet taván lebegő rózsaszirmok közül kilépő Iluska. Őrizze az emlékezet a szereposztást. János vitéz: Tihanyi András; Iluska: Babuczky Erzsébet; Bagó: Konyicska Kálmán; Francia királylány: Magyar Anna; Boszorka: Bachar Lajos.

Hogyan lehetne ezt a múltidézést befejezni, amikor bezárt a bánya? Amikor az enyészeté lett a hajdani telepvezető V. Kiss Elek főtanácsos által építtetett szabadtéri színpad? Amikor elnémultak vagy elnémulóban vannak a hajdani csengő, zengő hangok? Talán a példázatot kellene említeni, amely átvészeli az évtizedeket. Azok példáját, akiknek munkás életéhez tartozott a dal, a tánc, a játék. Akik mindezek művelése közben alkottak egy sajátos „családi kört”, és lettek emberebb emberekké.


6339

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 4


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.02 Seconds