2018 April 22, Sunday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20189987
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
68 akkor és azóta: Gölyös N. László: 68 akkor és azóta
Posted on July 02, Wednesday, 11:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
l968 a 20 század történelmének, napjainkat is átható emblematikus dátuma. Elég csak a háborúellenes mozgalmakra, a környezetvédelem születésére, a női emancipáció kiteljesedésére, az új spirituális utak keresésére, a médiaglobalizáció, berobbanására, az "ellenkultúra" világhódítására gondolni.
Ennek a változásnak és átalakulásnak a krónikája Göbölyös N. László történész ' 68 akkor és azóta című színes tanulmánykötete, amelyet a Nagy Dátum közelgő 40.-dik évfordulójára jelentetett meg a Pallas Kiadó.


1968 – akkor és azóta – jegyzetek egy bővített kiadáshoz 53.
Angolszász írástudók 68-ról III.

Szabadság vagy csak az illúziója? Ez volt az a kérdés, amely köré a Prospect Magazine című brit történelmi szaklap 1968-as szimpóziumát felépítette. Több tucatnyi angolszász és néhány más nációbeli írástudó foglalta össze, ki tömörebben, ki bővebben véleményét a Csillagévről. E válogatás harmadik, utolsó része következik.

Onora O’Neill politikai filozófus: „Negyven évvel később is elbűvölnek minket 1968 eseményei, de nem tekinthetők forradalomnak. Az folytatódott, ami már elkezdődött 1968 előtt, csak módosításokkal. Kihívást intéztek a vietnami háborúval szemben, de az még további hét évig tartott. Kihívást intéztek a kelet-európai szovjet uralom ellen, de az még további 20 évig tartott. Kihívást intéztek a kapitalizmus ellen, de 40 évvel később is él és virágzik. De úgy vélem, hogy jogos a 60-as évekre úgy emlékezni, mint amint amelyek átalakították az életet.

Philip Larkin, a költő 1963-at választotta a fordulat évének, de lehetne 1960 is, amikor az Egyesült Államokban elfogadták a fogamzásgátló pirula használatát, vagy 1965, amikor az amerikai legfelsőbb bíróság eltörölte a fogamzásgátlók receptre való felírására vonatkozó tilalmakat. De mondhatjuk 1968-at is, amikor Nagy-Britanniában életbe lépett az abortusztörvény. Bármelyik dátumot emeljük ki, a szex és a gyermekszülés egyszer s mindenkorra kettévált, a nők felszabadítása épp úgy lehetségessé vált, mint az egyszerű emberek szélesebb értelembe vett önkifejezése.”

Timothy Garton Ash író: „A legjobb dolog 68-ban a 68-asok. Megvannak a maguk hibái, de negyven év után is sokan közülük politikailag elkötelezettek, és társadalmainkat ez gazdagítja. 1989 sokkal nagyobb horderejű történelmi eseményeket hozott, mint 1968, de én a mai napig várok egy, a 68-asokhoz hasonló „89-es nemzedéket”. Ugyanakkor az 1960-as évek legrosszabb öröksége, hogy a legalapvetőbb nemzeti és nemzetközi történelmi tudást is lerombolta a gyermekek többségében, különösen Nagy-Britanniában. Ami azelőtt volt, szűklátókörű és tökéletlen volt, de az sem maradt meg. Most, hogy 68 már maga is történelemmé vált, a 68-asok segíthetnek a történelemoktatás helyreállításában.”

Paul Ormerod, közgazdász, a durhami egyetem professzora: „Az 1968-as nemzedék bekerülése a politikába pusztító következményekkel járt, nem csupán a dolgozó osztályok, hanem az egész társadalom számára. A nyugati kultúra 68-asok általi szisztematikus rombolása milliók életét szegényítette el. A magas kultúra koncepcióját korábban munkás aktivisták nemzedékei karolták fel annak a legkisebb megkérdőjelezése nélkül. Ugyanez történt a történelemmel. A brit történelem 68-as értékelése könyörtelenül negatív volt. Bár történelmünk nem tökéletes, büszkék lehetünk örökségünkre, például arra, hogy legyőztük Európa diktátorait és megszüntettük a rabszolgaságot. A történelmi érzék nélküli gyermekeket állampolgári örökségüktől fosztották meg. Nem vették figyelembe, hogy a hagyományos családi sejt a megstabilabb társadalmi struktúra. Ennek felszámolása különösen a szegényebbeket sújtotta. A multikulturalizmus részben visszavonulóban van, de 68 szellemét nehéz kiirtani. Az elmúlt évtizedben Nagy-Britannia Európa egyik legnagyobb népvándorlását élte át a Római Birodalom bukása óta. És mégis azt sugallják nekünk, hogy mindennek nincsen negatív hatása jólétünkre és összetartó erőnkre.

Azok a középosztálybeli diákok, akik 1968-ban megszállták az utcákat, azt állították, hogy közösséget vállalnak az elnyomottakkal. Tevékenységük nyomán viszont csökkent a társadalmi mobilitás és az emberek tömegeit zárták ki ezáltal a kulturális fejlődésből.”

Jacques Rupnik, prágai születésű, szlovén származású politológus, Közép- és Kelet-Európa-szakértő: „Párizstól Prágáig, Varsótól Berlinig, nem is szólva Berkeley-ről és Mexikóvárosról, a +következetlen testvériség generációs pillanatát+ életük át: hasonló divatokat követtek, hasonló zenéket hallgattak és osztoztak az establishmenttel szembeni bizalmatlanságban is. A 68-asok közötti ösztönös rokonszenv megmaradt, lásd Dany Cohn-Bendit és Adam Michnik közelmúltbeli varsói találkozóját. Valójában azonban a nyelvezet és a politikai törekvések alapvetően különböztek egymástól. A fogyasztói társadalom elidegenedése, a „formális demokrácia” csapdái, amelyek elleni a francia radikálisok felléptek, nem jelentettek semmit azokban a társadalmakban, amelyek 20 évi „létező szocializmusban” alakultak ki. A francia 68-asokat vissza akarták szerezni a szocialista eszme tisztaságát, míg a csehek megpróbálták felhigítani azt a kor valamennyi intellektuális divatjával, a pszichoanalízistől a keresztény-marxista párbeszédig. A francia 68-asoknak „Európa” akkor egyetlen jelentett a Közös Piaccal, és az „európai civilizációra” árnyékot vetett az éppen csak felszámolt gyarmati rendszer, néhány évvel az algériai háború után. Nemzetközi horizontjukat a „harmadik világ” határozta meg a vietnami háború elleni tiltakozással, támogatták Maót, a „forradalom a forradalomban” kubai típusú eszméjét. (Ilyen címen írt esszét Régis Rebray, aki csatlakozott Che Guevarához a bolíviai hegyekben). Prágában az európai kultúrával való azonosodás az emancipáció volt a kulturális élet háború után szovjetizálásával szemben.

Milan Kundera írta tíz évvel később: +A Párizsi Május a forradalmi líra robbanása volt. A Prágai Tavasz a forradalom utáni szkepszisé. A Párizsi Május radikális volt. A Prágai Tavasz a mérsékeltek népfelkelése.+

És mi lett az örökségük? Párizsban rájöttek, hogy ha nem tudják legyőzni az establishmentet, akkor inkább csatlakoznak hozzá. A 68-asok fokozatosan meghódították az intézményeket és nagy társadalmi befolyásra tettek szert. Mint Cohn-Bendit mondta, +győztek kulturális és szociális téren, de szerencsére veszítettek a politikában.+

A cseh 68-asok sorsa más lett. Két évtizedre kizárták őket a közéletből. Amikor 1989-ben a +bársonyos forradalom+ meglepte őket (és honfitársaik nagy részét), már ötvenes éveiket taposták és 20 évet elveszítettek legkreatívabb korukból. 1989 bizonyos szempontból anti-68 volt, hogy nem is próbálták onnan folytatni, ahol a 68-as reformmozgalmat megállították: inkább a nyugati piacdemokráciát választották az +emberarcú szocializmus+ utópiája helyett.”

Pico Iyler író: „1968-ban az volt a legjobb, hogy új teret nyitott a képzeletben – a lehető legszélesebb értelemben. A legrosszabb pedig az, hogy mindenki csak önmagáért vállalt felelősséget. Az 1960-as évek megmutatták, hogy a fiatalok megváltoztathatják és uralhatják a világot. Az azóta eltelt évek megmutatták, mi történik akkor, amikor a legifjabb hatalom a legerősebb hatalom és amikor az ifjúság öncéllá válik.”


GNL

I. rész Amikor Béjart politizált katt ide!
II. rész Ted Kennedy: egy „elátkozott” család szerencsés (vagy szerencsétlen) sarja katt ide!
III. rész Cohn-Bendit szerint Belgium nélkül is boldogul a világ katt ide!
IV. rész Gondok Vacláv Havel új színdarabja körül katt ide!
V. rész Lehet-e Renato Curciónak Jézus-arca? új színdarabja körül katt ide!
VI. rész Mailer-hagyaték több mint ezer dobozból katt ide!
VII. rész Nem emlékeznek meg Folsomban Johnny Cash börtönkoncertjéről katt ide!
VIII. rész Antiklerikális olasz diákok: 40 éve és ma is katt ide!
IX. rész Barack Obama: Robert Kennedy és Martin Luther King együttvéve? katt ide!
X. rész 68-as római egyetemi ostromok a YouTube-on katt ide!
XI. rész Turisztikai attrakció lett a vietkongok alagútjából katt ide!
XII. rész Maharishi Mahesh jógi visszavonult a csendbe katt ide!
XIII. rész Nancsie népe hű maradt a „Nagy Kormányoshoz” katt ide!
XIV. rész Megkerült 68 Marianne-ja” katt ide!
XV. rész Óceángyermek a békéért, a szeretetért katt ide!
XVI. rész Andy Warhol öröksége katt ide!
XVII. rész Nem porosodik a 2001: Űrodüsszeia katt ide!
XVIII. rész Az Easy Rider üzenete katt ide!
XIX. rész Valle Giulia emlékezete katt ide!
XX. rész VA Kis Vörös Könyv, mint a mai Kína kulcsa? katt ide!
XXI. rész Lengyel tessék-lássék rehabilitáció 40 év után katt ide!
XXII. rész 68 Chicagója ma Irakról szól katt ide!
XXIII. rész My Lai „pozitív energiái” katt ide!
XXIV. rész Vörös Dany és a feledés katt ide!
XXV. rész Jiri Stransky: a Prágai Tavasz eufóriában elveszett a veszélyérzetünk katt ide!
XXVI. rész Gagarin-emlékezetem katt ide!
XXVII. rész Kedves Vietnam – Joan Baez levele a börtönből katt ide!
XXVIII. rész Bob Dylan: Nobel-díja még nincsen, Pulitzer-díja már van katt ide!
XXIX. rész Antirasszista Oscar-díjak és polgárjogi törvény Martin Luther King meggyilkolása után katt ide!
XXX. rész Torino ólomévei katt ide!
XXXI. rész A fekete hatalom egykori ikonjai figyelmeztetik Peking előtt a sportolókat katt ide!
XXXII. rész Frantisek Kriegel, Prága bátor embere katt ide!
XXXIII. rész A vietnamiak alig hallottak a háborúellenes tüntetésekről katt ide!
XXXIV. rész Jelszavak és falfirkák I. katt ide!
XXXV. rész Marta Kubisová, Dubcek dalnoka katt ide!
XXXVI. rész Jelszavak és falfirkák II. katt ide!
XXXVII. rész Charles Manson „lélekből” dalol katt ide!
XXXVIII. rész Jelszavak és falfirkák III. katt ide!
XXXIX. rész És a párizsi rendőrség? katt ide!
XXXX. rész Amikor Franco „elcsalhatta” az Eurovíziós dalfesztivált katt ide!
XXXXI. rész A félbeszakított Cannes forradalma katt ide!
XXXXII. rész Joschka Fischer: 68 óta megmaradt bennünk az elnyomottak iránti szenvedélyes elkötelezettség katt ide!
XXXXIII. rész Joschka Fischer: 68 óta megmaradt bennünk az elnyomottak iránti szenvedélyes elkötelezettség katt ide!
XXXXIV. rész Forradalmi dalok, vagy a forradalom dalai? katt ide!
XXXXV. rész A berlini szélsőbal az ingatlan-spekulánsok ellen katt ide!
XXXXVI. rész „És ha Isten fekete lenne?” katt ide!
XXXXVII. rész Az írók újraolvassák 1968-at katt ide!
XXXXVIII. rész A Vörös Brigádok „főideológusa” szerint vége a politika korának katt ide!
XXXXIX. rész Angolszász írástudók 68-ról I. katt ide!
XXXXX. rész „68-as” értelmiségiek a FARC élén katt ide!
XXXXXI. rész Angolszász írástudók 68-ról II. katt ide!
XXXXXII. rész Beatles és Rolling Stones: párhuzamos „lázadások” katt ide!
HOZZÁSZÓLNI EHHEZ A CIKKHEZ A LAP ALJÁRA "GURÍTVA LEHET!16913

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds