2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20204666
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
68 akkor és azóta: Göbölyös N. László: 68 akkor és azóta
Posted on August 12, Tuesday, 09:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
l968 a 20 század történelmének, napjainkat is átható emblematikus dátuma. Elég csak a háborúellenes mozgalmakra, a környezetvédelem születésére, a női emancipáció kiteljesedésére, az új spirituális utak keresésére, a médiaglobalizáció, berobbanására, az "ellenkultúra" világhódítására gondolni.
Ennek a változásnak és átalakulásnak a krónikája Göbölyös N. László történész ' 68 akkor és azóta című színes tanulmánykötete, amelyet a Nagy Dátum közelgő 40.-dik évfordulójára jelentetett meg a Pallas Kiadó.


68 – akkor és azóta – jegyzetek egy bővített kiadáshoz 63.

Umberto Eco: Láttam őket táncolni a tankok körül 1.

1968 augusztusában a nyugati média figyelme Csehszlovákiára összpontosult: újságírók egész hada tudósított a Varsói Szerződés csapatainak megszállásáról, a tragikus pillanatokról. Egyikük volt Umberto Eco, a neves olasz író, esztéta, publicista, aki már akkor is L’Espresso című hetilapnak dolgozott. A lap az évforduló kapcsán számos korabeli cikket feltett az internetre, így Eco írását is. Ezt idézzük most fel.

„Prága. Most, hogy eljöttem onnan és telefonhívásokat kapott Olaszországból, mindenki azt kérdezi tőlem, miért nem maradtam ott. A helyszínen voltam és a többi újságíró két nappal korábban távozott, meg kellett volna ragadnom a lehetőséget. Felelhettem volna, hogy családi problémáim voltak és benzinem is alig volt elég az osztrák határig. Az ok azonban nem ez: még sok minden történhet Prágában, de a két nap a megszállás előtt és után mindent megadott, amit tudnom kellett. Amit láttam, az elég egy nép stílusának, egy történelmi pillanat abszurditásának jellemzéséhez.

Átutazóban voltam Prágában, kocsival mentem Varsóba, egy kongresszusra. Megálltunk Marienbadban és Karlovy Varyban, hogy újra megtaláljuk a habsburgi pompának a népi turizmus szószával fűszerezett ízét, aztán irány Prága, az Írószövetségbeli barátokkal való találkozás. De Prágában nem találtunk szállodát, mert négyezer geológus gyűlt itt össze kongresszusra a világ minden részéből. Így elmentünk lakni Libenbe, egy északnyugati munkáskerületbe, amely a Lengyelország felé vezető úton van.

Itt ébredtünk 21-én szerdán reggel és innen láttuk, hogy vonulnak a tankok, míg a konyhában be volt kapcsolva két rádió, egy hivatalos, egy illegális, valamint a televízió. A szerkesztők egy csoportja elbarikádozta magát a szobákban és, mint később megtudtam, az oroszok nem találták meg a megfelelő szoba kulcsát, így a televízió délig működött, a képernyőn egymást váltották az ingujjra vetkőzött szerkesztők, akik felhívásokat olvastak be oroszul, németül, angolul.

Az olvasók már kézbe vehették azoknak a felhívásoknak a szövegét, de ami akkor ámulatba ejtett, az a hangnem volt: nyugodt társalgás folyt, munkások közötti beszélgetés, akik a tv-kamerák előtt kommentálták az eseményeket úgy, mintha az Együtt élni műsorban (olasz tv-műsor címe – a szerk.) szerepeltek volna. Ugyanaz a méltóság, nyugalom jellemezte őket, mint ami megdöbbentett az előző estén, az utolsó békenapon, amikor a városközpont egyik terén, amelyet az ő állandó Hyde Parkjuknak neveztek, komolyan, nyugodtan és sok humorral megvitatták a dolgokat. A humor fontos adottság, ezt hangsúlyozta az előző napon az Írószövetség titkára. „Nagy nép vagyunk – mondta büszkén – nagyjelentőségű dolgot viszünk végbe, sok humorral. Soha senki nem dramatizál.” És munkatársnője mosolygott azokon a címeken, amelyeket az olasz lapokban olvasott egy hónappal korábban („Félelem Prágában”) és többször elismételte: izgalmas hónapok voltak, de minden belül, az idegekben, a reményekben zajlott, senki sem heveskedett túlságosan. Nekem Hásek derék katonája, Svejk jutott az eszembe, akinek sikerül túljárnia a militarista tábornokok eszén azzal, hogy az ostobát játssza és őket is ostobának tekinti.

Hogy Svejk a csehek szimbóluma, arra másnap jöttem rá. De az első naptól világos volt, hogy ezúttal egy szocialista Svejkről van szó, aki büszke arra, hogy a szocializmust megvalósította hazájában. Még az orosz és Ulbricht-ellenes csipkelődések is ilyen típusúak voltak: „Mi tökéletes módon valósítottuk meg a kollektivizálását, a keletnémeteknél még mindig 50 százalék a magántulajdon” – mondták. A hírhedt jobboldali reakcióval sem találkoztam, és nem volt ott azon a téren sem, ahol a kormány hivatalosan, közlekedési okokra hivatkozva megtiltotta a gyűléseket és a környékünkön egyetlen rendőr sem jelent meg. Nagy feszültség, nagy nyugalom tehát és lenyűgöző életkedv. Ünnepi hangulat, majd megszállás.

Miután láttam a televízióban, mi történik, telefonáltam a városba és a cseh barátok azt javasolták, hogy óvatosságból azonnal utazzam el. A benzintartályom félig van, nem elég a határig és a követség szerint a határok le vannak zárva. Kocsiba ülök és a tankok között elhajtok a Vörös Hadsereg útjáig. Az első benzinkútnál megtudom, hogy benzinről szó sem lehet. Az élelmiszerboltok előtt hosszú sorok. Visszafordulok, a ház előtt hagyom a kocsit és barátaimmal elindulunk a kb. 10 kilométerre lévő központ felé.

Az út a tankoké, a lánctalpaké, a páncélozott járműveké. Az első tank a sarkon áll. Körülötte tömeg, amely mutatóujját a homlokához illesztve kérdi a toronyban lévő orosztól, hogy őrült-e. Az orosz mosolyog és hátat fordít, mintha azt mondaná: nem ő tehet arról, hogy itt van. Távolabb három tank, a helyzet melegebb. A tömeg vitatkozik a katonákkal és a gyerekek kezdik feliratokkal összefirkálni a tankot. Az „SSSR” feliratot úgy alakítják át, hogy az „SS” legyen a szembetűnő. „Oroszok haza!” írták fel minden nyelven és a vörös csillagokat összepárosítják a horogkeresztekkel. Az emberek oroszul beszélnek a katonákkal. Kérdezik őket, miért vannak itt. A katonák azt válaszolják, hogy Prágában fasiszta államcsíny megy végbe. Az emberek nevetnek, valaki felkapaszkodik az egyik katonához, megfogja a gallérját és megmutatja neki a várost. Mások pártkönyvüket veszik elő.

Az oroszok csodálkozva mosolyognak, egyikük vitatkozik, mások feszült hallgatásba burkolóznak és merednek maguk elé. Majd hibáznak, válaszolnak a kérdésre, ezzel elindítják a vitát és megindul egy ellenfolyamat. A gyerekek felmásznak a tankra, lefordítják oroszra az autókból szórt röplapokat, és magyarázzák, mi a szocializmus. A jelenet ismétlődik a nagy Rude Armady-n, és a végeláthatatlan Sokolovskán, sűrűsödnek a csehszlovák lobogókat lengető teherautók, tele hosszú hajúakkal (technikai értelemben nevezem őket hosszú hajúaknak, mert a fiúk a muskétásokéhoz hasonló hajat viselnek), akik dicsőítik Dubceket és távozásra kérik fel az oroszokat.

Valaki ökökbe szorított kezét emeli üdvözlésül. Az ügy kezd groteszkké válni, mert a tankok vonulása 1943. szeptember 8-át juttatja eszembe (az olasz tűzszüneti proklamáció napját), csak akkor a tömeg visszahúzódott a kapuk alá és az utcán talált katonákat elfogták. Ez itt inkább 1918. november 4-re emlékeztet a laktanyavizitekkel, míg a teherautók a sárhányókkal ülő fiatalokkal 1945. április 25-öt idézik fel előttem, de akkor a német tankok már elmentek és ha még ott voltak, nem engedték át a partizánok járműveit. Így kezdek rájönni, hogy ez más ügy, nincs történelmi precedense és a leghihetetlenebb történet, amit valaha láttam, mert a nép arca szomorú, a fejét rázza és azt mondja neked németül, hogy ez egy mocskos disznóság.

Görcsös feszültség uralkodik, de város tele van emberekkel, mint egy védőszent ünnepén, és minden tank egy népgyűlés”

(ford: Németh Mária – folyt.)


GNL

I. rész Amikor Béjart politizált katt ide!
II. rész Ted Kennedy: egy „elátkozott” család szerencsés (vagy szerencsétlen) sarja katt ide!
III. rész Cohn-Bendit szerint Belgium nélkül is boldogul a világ katt ide!
IV. rész Gondok Vacláv Havel új színdarabja körül katt ide!
V. rész Lehet-e Renato Curciónak Jézus-arca? új színdarabja körül katt ide!
VI. rész Mailer-hagyaték több mint ezer dobozból katt ide!
VII. rész Nem emlékeznek meg Folsomban Johnny Cash börtönkoncertjéről katt ide!
VIII. rész Antiklerikális olasz diákok: 40 éve és ma is katt ide!
IX. rész Barack Obama: Robert Kennedy és Martin Luther King együttvéve? katt ide!
X. rész 68-as római egyetemi ostromok a YouTube-on katt ide!
XI. rész Turisztikai attrakció lett a vietkongok alagútjából katt ide!
XII. rész Maharishi Mahesh jógi visszavonult a csendbe katt ide!
XIII. rész Nancsie népe hű maradt a „Nagy Kormányoshoz” katt ide!
XIV. rész Megkerült 68 Marianne-ja” katt ide!
XV. rész Óceángyermek a békéért, a szeretetért katt ide!
XVI. rész Andy Warhol öröksége katt ide!
XVII. rész Nem porosodik a 2001: Űrodüsszeia katt ide!
XVIII. rész Az Easy Rider üzenete katt ide!
XIX. rész Valle Giulia emlékezete katt ide!
XX. rész VA Kis Vörös Könyv, mint a mai Kína kulcsa? katt ide!
XXI. rész Lengyel tessék-lássék rehabilitáció 40 év után katt ide!
XXII. rész 68 Chicagója ma Irakról szól katt ide!
XXIII. rész My Lai „pozitív energiái” katt ide!
XXIV. rész Vörös Dany és a feledés katt ide!
XXV. rész Jiri Stransky: a Prágai Tavasz eufóriában elveszett a veszélyérzetünk katt ide!
XXVI. rész Gagarin-emlékezetem katt ide!
XXVII. rész Kedves Vietnam – Joan Baez levele a börtönből katt ide!
XXVIII. rész Bob Dylan: Nobel-díja még nincsen, Pulitzer-díja már van katt ide!
XXIX. rész Antirasszista Oscar-díjak és polgárjogi törvény Martin Luther King meggyilkolása után katt ide!
XXX. rész Torino ólomévei katt ide!
XXXI. rész A fekete hatalom egykori ikonjai figyelmeztetik Peking előtt a sportolókat katt ide!
XXXII. rész Frantisek Kriegel, Prága bátor embere katt ide!
XXXIII. rész A vietnamiak alig hallottak a háborúellenes tüntetésekről katt ide!
XXXIV. rész Jelszavak és falfirkák I. katt ide!
XXXV. rész Marta Kubisová, Dubcek dalnoka katt ide!
XXXVI. rész Jelszavak és falfirkák II. katt ide!
XXXVII. rész Charles Manson „lélekből” dalol katt ide!
XXXVIII. rész Jelszavak és falfirkák III. katt ide!
XXXIX. rész És a párizsi rendőrség? katt ide!
XXXX. rész Amikor Franco „elcsalhatta” az Eurovíziós dalfesztivált katt ide!
XXXXI. rész A félbeszakított Cannes forradalma katt ide!
XXXXII. rész Joschka Fischer: 68 óta megmaradt bennünk az elnyomottak iránti szenvedélyes elkötelezettség katt ide!
XXXXIII. rész Joschka Fischer: 68 óta megmaradt bennünk az elnyomottak iránti szenvedélyes elkötelezettség katt ide!
XXXXIV. rész Forradalmi dalok, vagy a forradalom dalai? katt ide!
XXXXV. rész A berlini szélsőbal az ingatlan-spekulánsok ellen katt ide!
XXXXVI. rész „És ha Isten fekete lenne?” katt ide!
XXXXVII. rész Az írók újraolvassák 1968-at katt ide!
XXXXVIII. rész A Vörös Brigádok „főideológusa” szerint vége a politika korának katt ide!
XXXXIX. rész Angolszász írástudók 68-ról I. katt ide!
XXXXX. rész „68-as” értelmiségiek a FARC élén katt ide!
XXXXXI. rész Angolszász írástudók 68-ról II. katt ide!
XXXXXII. rész Beatles és Rolling Stones: párhuzamos „lázadások” katt ide!
XXXXXIII. rész Angolszász írástudók 68-ról III. katt ide!
XXXXXIV. rész Gonzo, avagy letisztult filmkép Hunter S. Thompsonról katt ide!
XXXXXV. rész Saviano Vietnamja katt ide!
XXXXXVI. rész A francia püspökök és a „Humanae Vitae” enciklika katt ide!
XXXXXVII. rész Mexikóra emlékezve, Pekinghez közeledve katt ide!
XXXXXVIII. részA Boff-fivérek különválása katt ide!
XXXXXIX. rész Koudelka a tankok ellen katt ide!
XXXXXX. rész Negyven év, 648 terrorista csoport katt ide!
XXXXXXI. rész Vörösen, zölden: a Cohn-Bendit fivérek katt ide!
XXXXXXII. rész
Repülő Bob más dimenzióban katt ide!

HOZZÁSZÓLNI EHHEZ A CIKKHEZ A LAP ALJÁRA "GURÍTVA LEHET!19343

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds