2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20204597
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
68 akkor és azóta: Göbölyös N. László: 68 akkor és azóta
Posted on August 15, Friday, 16:30:00
Topic: Háttér - információk, tények
l968 a 20 század történelmének, napjainkat is átható emblematikus dátuma. Elég csak a háborúellenes mozgalmakra, a környezetvédelem születésére, a női emancipáció kiteljesedésére, az új spirituális utak keresésére, a médiaglobalizáció, berobbanására, az "ellenkultúra" világhódítására gondolni.
Ennek a változásnak és átalakulásnak a krónikája Göbölyös N. László történész ' 68 akkor és azóta című színes tanulmánykötete, amelyet a Nagy Dátum közelgő 40.-dik évfordulójára jelentetett meg a Pallas Kiadó.


68 – akkor és azóta – jegyzetek egy bővített kiadáshoz 64.

Umberto Eco: Láttam őket táncolni a tankok körül 2.


1968 augusztusában a nyugati média figyelme Csehszlovákiára összpontosult: újságírók egész hada tudósított a Varsói Szerződés csapatainak megszállásáról, a tragikus pillanatokról. Egyikük volt Umberto Eco, a neves olasz író, esztéta, publicista, aki már akkor is L’Espresso című hetilapnak dolgozott. A lap az évforduló kapcsán számos korabeli cikket feltett az internetre, így Eco írását is. Ezt idézzük most fel. A cikk második része következik.

„Folytatjuk az utat a központ felé. Egy óra felé dörrenések sorozata hallatszik, majd szaggatott géppuska-ropogás. Később megtudjuk, hogy egy tank egy szűk utcában egy sor autót végigsúrolt. Egy tank súrolása azonban nem hagyja épségben a kocsik karosszériáját, a kocsik szétrobbannak, a tank kigyullad, a többi megrémül, és körbe tüzel. Még később is, körülbelül félóránként hallani lehet elszigetelt lövéseket és egy csoport diák véres zászlóval vonul végig az utcán.

Ez az egyetlen véres dolog, amit láttam. A többit újságokból olvastam Ausztriában, de azok dramatizáltak. Utcák lázadásáról írtak, mert ez volt a legnyilvánvalóbb értelmezés, pedig az, ami történik egyáltalán nem nyilvánvaló, hanem szabályokon kívüli dolog. Felmerül bennünk, hogy az emberek miért nem félnek a tankoktól, szidják, feliratokkal rakják tele őket, kilyukasztják a páncélozott járművek kerekeit, és az oroszok csak nevetnek, zavarban vannak, hagyják, hogy a röpiratokat felragasszák a szélvédőikre, annyira, hogy némelyik a Sorbonne falaira hasonlít. És hamarosan észre vesszük, hogy mi, az összes „baloldali” érzelmünkkel együtt, az oroszokat még mindig olyan idegeneknek érezzük, akik a szenteltvíz-tartóból itatják lovaikat és megeszik a gyerekeket.

Ez itt viszont olyan, mintha Rómában, egy sor zavargás után megérkeznének az amerikai tankok, és a felháborodás, a gyűlölet, a lázadás nem zárná ki, hogy az amerikaiakat rokonoknak érezzük, hisz az ő rágógumijukat rágjuk, az ő lemezeikre táncolunk. Tehát lehet egy amerikai orra előtt felvonulni, lehet vele a bolondját járatni, mert ő az, aki tegnap még a Colosseumnál nézelődött, és ő az, aki hagyta, hogy ellopják a fényképezőgépét.

Ez történik itt a oroszokkal, akik barátok, akiknek a kormánya ellenszenves, de, ha egyenként nézzük őket, akkor jók. Ám most váratlanul tréfát űznek veled. Egyetlen kérdést tesz fel mindenki: miért? Ezt írják fel a falakra négy nyelven „miért jöttetek ide, ki küldött benneteket, menjetek haza, hisz barátok voltunk”. És az oroszok nem tudnak mit válaszolni, mert sokuknak nem mondták meg, hogy Prágába mennek, később pedig azt mondták, hogy az NSzK részéről volt egy invázió és most nem tudják, mit higgyenek. Ott maradnak 24 óráig a tiltakozások viharában anélkül, hogy kiszállnának a tankból. Nagyon szigorú parancsokat kaphattak arra, hogy ne válaszoljanak a provokációra, vagy ők maguk döntötték el, hogy nem szabad reagálniuk. Láttam olyan tankot, amelyet mintha madárürülék lepett volna el, annyi volt rajta az írás, a röplap, a gúnyrajz. Nem hittem volna, hogy egy tank ennyit elbír.

Két óra van, a Hotel Parisban ebédelünk, amely kívülről csupa „liberty” díszítés, belül pedig hemzsegnek a riadt geológusok. A nagy ablakokon keresztül látni a tankokat, amelyek egy kis úton keresztül a központ felé vonulnak. Mi is oda megyünk, a Városháza terére, ahol Husz-emlékműve körül géppuskák állnak, csövük a tér épületeire irányul. A téren kis teherautók cirkálnak, zászlókat lengető fiatalokkal vannak tele.

Három órakor a felsővárosban vagyunk a Moldván túl, a kastély tájékán, és találkozunk egy író baráttal, akit Jan K.-nak fogunk nevezni. A három óra K.-val végtelenül szomorú. K. beszélni próbál, de sírhatnékja támad, amit el akar rejteni, és úgy tesz, mintha belegabalyodna az olaszba.

Ez a szocializmus vége – mondja –, mert a gyerekek hittek benne, hittek a Pozsonyban adott szónak, és most nem fognak többé hinni. A fiam reggel óta szkeptikus lett, mint én. De én átéltem a múltban húsz év eseményeit, le kellett mondanom a diplomáról, nem mehettem külföldre, pár év óta elkezdtem újra élni, és most megint vége, nem kerülök ki többé ebből.

A vita nem a kommunizmussal van, hanem a túl erős szövetségessel, amely gyarmatosítja őket, amely áron alul vásárolja meg tőlük a cukrot, a cipőt, a hajót, és nem hagyja, hogy kiaknázzák uránbányáikat. Azok közül, akikkel beszéltem, senki nem tette fel a kérdést, hogy szocializmus igen, vagy szocializmus nem. Ezt kész ténynek vették, de a szocializmuson belül más kapcsolatokat követeltek, bírálták a tekintélyuralmú politikát, és most vége – mondja K. -, és ez súlyos az egész szocialista világra, mert a mi tragédiánk válságba sodorja a többieket is.

Visszamegyünk a központba: az ellenfolyamat folytatódik. Ez azt jelenti, hogy a Prágában elkövetett tragikus hibának van egy másik vonatkozása is: öt ország küldte Prágában 550 ezer katonáját, hogy politikai gyorstanfolyamon oktassa ki őket egymillió svejk. Nem tudom mit visznek magukkal haza, de az biztos, hogy ez a hadsereg ma ösztöndíjat kapott egy gyorsított demokrácia-tanfolyamra. A Nemzet sugárútján látjuk, hogy az Írószövetséget elfoglalták. Közeledik az éjszaka és a rádió kijárási tilalmat javasol (nem parancsol). Az illegális adók teljes gőzzel dolgoznak, a város egyetlen tranzisztorzümmögés. Az emberek a fülükhöz kisrádiót szorítva járkálnak az utcán. Libenben a szoba kiadónk felajánl 20 liter normálbenzint. Egész nap ezután járt, a felesége kenyeret és spagettit ad, tartalékaik felét. Másnap reggel öt órakor kelnek, hogy munkába menjenek. A televízió utolsó felhívásaiban arra kérte az embereket, hogy csak annyit dolgozzanak, amennyi az ország életének fenntartásához szükséges. Az idő többi részében válasszák a passzív ellenállást. Mi a Park Hotelbe megyünk, ahol összejött több olasz kocsi, a követség autója biztosítja a Prágából való távozásunkat. Miközben elindulunk, az illegális rádió figyelmezteti a kommunista pártot, hogy ne menjen el egy bizonyos találkozóra a Hotel Prágába, mert ez csapda. Az utak tele vannak fiatalokkal, akik úgy írnak az aszfaltra, mint egy faliújságra. Nincs olyan hely, ahol az oroszok ne találkozhatnának ezekkel az üzenetekkel, amelyek között vannak barátságosak és vannak gúnyosak.

Már nem tudom mennek e majd arra, mivel a gyerekek minden jelzőtáblát megfordítanak. A túl nagyokat betakarják fűvel, befedik lakkal, ruhával, van hogy újakat állítanak fel, amely azt közli, hogy „Moszkva 3000 km”. A határ felé a feliratok sűrűsödnek, minden kis helyiség főterén állandó gyűlésezés folyik.

Nem tudom, hol van most Dubcek, de az tudom, hogy nem volt még vezető, akivel ennyire együtt lett volna a népe.

Ceskébudejovicében egy nagy akasztófára felhúzták Novotny bábuját. Az oroszok (vagy a lengyelek, vagy a magyarok) állnak és néznek. Útközben az emberek megállítanak bennünket, hogy táviratokat bízzanak ránk feladásra a rokonoknak, akik külföldön nyaralnak. A határon cseh kocsik hosszú sora jön befelé, mi kifelé megyünk. Ausztriában vagyunk. A veszély megszűnt. Bizonyos értelemben itthon vagyunk. Mit tegyek? Eljátsszam a gyászindulót? Az elárult szocialisták, akiket Prágában hagytam, ezt nem akarnák”.

(ford.: Németh Mária)

/Sorozatunkat szeptemberben folytatjuk./


GNL

I. rész Amikor Béjart politizált katt ide!
II. rész Ted Kennedy: egy „elátkozott” család szerencsés (vagy szerencsétlen) sarja katt ide!
III. rész Cohn-Bendit szerint Belgium nélkül is boldogul a világ katt ide!
IV. rész Gondok Vacláv Havel új színdarabja körül katt ide!
V. rész Lehet-e Renato Curciónak Jézus-arca? új színdarabja körül katt ide!
VI. rész Mailer-hagyaték több mint ezer dobozból katt ide!
VII. rész Nem emlékeznek meg Folsomban Johnny Cash börtönkoncertjéről katt ide!
VIII. rész Antiklerikális olasz diákok: 40 éve és ma is katt ide!
IX. rész Barack Obama: Robert Kennedy és Martin Luther King együttvéve? katt ide!
X. rész 68-as római egyetemi ostromok a YouTube-on katt ide!
XI. rész Turisztikai attrakció lett a vietkongok alagútjából katt ide!
XII. rész Maharishi Mahesh jógi visszavonult a csendbe katt ide!
XIII. rész Nancsie népe hű maradt a „Nagy Kormányoshoz” katt ide!
XIV. rész Megkerült 68 Marianne-ja” katt ide!
XV. rész Óceángyermek a békéért, a szeretetért katt ide!
XVI. rész Andy Warhol öröksége katt ide!
XVII. rész Nem porosodik a 2001: Űrodüsszeia katt ide!
XVIII. rész Az Easy Rider üzenete katt ide!
XIX. rész Valle Giulia emlékezete katt ide!
XX. rész VA Kis Vörös Könyv, mint a mai Kína kulcsa? katt ide!
XXI. rész Lengyel tessék-lássék rehabilitáció 40 év után katt ide!
XXII. rész 68 Chicagója ma Irakról szól katt ide!
XXIII. rész My Lai „pozitív energiái” katt ide!
XXIV. rész Vörös Dany és a feledés katt ide!
XXV. rész Jiri Stransky: a Prágai Tavasz eufóriában elveszett a veszélyérzetünk katt ide!
XXVI. rész Gagarin-emlékezetem katt ide!
XXVII. rész Kedves Vietnam – Joan Baez levele a börtönből katt ide!
XXVIII. rész Bob Dylan: Nobel-díja még nincsen, Pulitzer-díja már van katt ide!
XXIX. rész Antirasszista Oscar-díjak és polgárjogi törvény Martin Luther King meggyilkolása után katt ide!
XXX. rész Torino ólomévei katt ide!
XXXI. rész A fekete hatalom egykori ikonjai figyelmeztetik Peking előtt a sportolókat katt ide!
XXXII. rész Frantisek Kriegel, Prága bátor embere katt ide!
XXXIII. rész A vietnamiak alig hallottak a háborúellenes tüntetésekről katt ide!
XXXIV. rész Jelszavak és falfirkák I. katt ide!
XXXV. rész Marta Kubisová, Dubcek dalnoka katt ide!
XXXVI. rész Jelszavak és falfirkák II. katt ide!
XXXVII. rész Charles Manson „lélekből” dalol katt ide!
XXXVIII. rész Jelszavak és falfirkák III. katt ide!
XXXIX. rész És a párizsi rendőrség? katt ide!
XXXX. rész Amikor Franco „elcsalhatta” az Eurovíziós dalfesztivált katt ide!
XXXXI. rész A félbeszakított Cannes forradalma katt ide!
XXXXII. rész Joschka Fischer: 68 óta megmaradt bennünk az elnyomottak iránti szenvedélyes elkötelezettség katt ide!
XXXXIII. rész Joschka Fischer: 68 óta megmaradt bennünk az elnyomottak iránti szenvedélyes elkötelezettség katt ide!
XXXXIV. rész Forradalmi dalok, vagy a forradalom dalai? katt ide!
XXXXV. rész A berlini szélsőbal az ingatlan-spekulánsok ellen katt ide!
XXXXVI. rész „És ha Isten fekete lenne?” katt ide!
XXXXVII. rész Az írók újraolvassák 1968-at katt ide!
XXXXVIII. rész A Vörös Brigádok „főideológusa” szerint vége a politika korának katt ide!
XXXXIX. rész Angolszász írástudók 68-ról I. katt ide!
XXXXX. rész „68-as” értelmiségiek a FARC élén katt ide!
XXXXXI. rész Angolszász írástudók 68-ról II. katt ide!
XXXXXII. rész Beatles és Rolling Stones: párhuzamos „lázadások” katt ide!
XXXXXIII. rész Angolszász írástudók 68-ról III. katt ide!
XXXXXIV. rész Gonzo, avagy letisztult filmkép Hunter S. Thompsonról katt ide!
XXXXXV. rész Saviano Vietnamja katt ide!
XXXXXVI. rész A francia püspökök és a „Humanae Vitae” enciklika katt ide!
XXXXXVII. rész Mexikóra emlékezve, Pekinghez közeledve katt ide!
XXXXXVIII. részA Boff-fivérek különválása katt ide!
XXXXXIX. rész Koudelka a tankok ellen katt ide!
XXXXXX. rész Negyven év, 648 terrorista csoport katt ide!
XXXXXXI. rész Vörösen, zölden: a Cohn-Bendit fivérek katt ide!
XXXXXXII. rész Repülő Bob más dimenzióban katt ide!
XXXXXXIII. rész  Umberto Eco: Láttam őket táncolni a tankok körül 1.katt ide!

HOZZÁSZÓLNI EHHEZ A CIKKHEZ A LAP ALJÁRA "GURÍTVA LEHET!19791

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.07 Seconds