2018 March 22, Thursday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
19947338
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Társadalompolitika: A leszakadó népesség reintegrációja
Posted on January 02, Monday, 20:37:18
Topic: Budapest Hogyan tovább?!
„A tartósan leszakadt népesség társadalomba való visszaintegrálása olyan átfogó programokat igényel, amelyek össztársadalmi arányukat többszörösen meghaladó mértékben segítik a romákat.”
Ladányi János szociológus tanulmányát Gyapay Éva foglalta össze.

A cikk teljes szövege... Katt ide!!!
Még több cikk az archivumban... Katt ide!!!


A rendszerváltás utáni években Magyarország az eddigi legsúlyosabb gazdasági válságán ment keresztül (eltekintve a háborús időszakoktól). Ezekben az években jelentősen nőtt a szegények száma, a szegénység mértéke, és lényegesen emelkedtek a jövedelemegyenlőtlenségek is. A szegénység jellege átalakult, a legfontosabb változás ezen a téren az „underclassosodás”, azaz a társadalom egészétől élesen elkülönülő, tartósan leszakadó társadalmi réteg megjelenése Magyarországon. A szegénység integrációs problémává vált. A leszakadó népességnek valószínűleg nincs esélye arra, hogy „normális” munkát találjon, jövedelme, lakása, társadalombiztosítása legyen, és gyermekeiről megfelelően tudjon gondoskodni.

Ladányi János szerint mára nyilvánvalóvá vált, hogy ez a probléma nem oldódik meg automatikusan a gazdaság fellendülésével. A munkahelyek egyharmada szűnt meg Magyarországon az 1989 és 1992 közötti időszakban; a gazdaság hanyatlása megállt, 1994 után megmutatkoztak a gazdasági fellendülés jelei, és 1996 után már érezhető volt a gazdasági növekedés. A munkahelyek száma viszont nem emelkedett jelentősen ezen időszak alatt, és azóta sem.

Lakóhely szerinti elkülönülés

A piacgazdasági átmenet elején a fővárosban felerősödött a lakóhelyi szegregáció, ami Budapest két részre szakadását idézte elő. A magasabb társadalmi helyzetűek a főváros-környéki területekre költöztek, melyek a hasonló nyugat-európai városrészekre kezdenek emlékeztetni. Felgyorsult a hátrányos helyzetű társadalmi és etnikai csoportok beözönlése a Pest belvárosát övező leromlott fizikai állapotú városrészekbe. Lakóhelyeik szinte olyanok, mint a harmadik világ szegényei által lakott negyedek.

A kirekesztett népesség helyzete

Magyarország népességének körülbelül 7 százaléka szegregált lakóhelyi körülmények között él, továbbá iskolai és/vagy munkaerőpiaci kirekesztődésnek van kitéve.
Ladányi János tanulmányában így ír: „Ennek a népességnek nagysága és összetétele igen hasonlatos ahhoz, amit Ferge Zsuzsa mélyszegénységben élőnek, Spéder Zsolt tartósan szegénynek nevez.”
A közvélekedéssel ellentétben – habár a romák felülreprezentáltsága jelentős, mégis – a kirekesztett népességnek csak mintegy egynegyede roma. Ezen belül 37,2 százalékuk (több mint 65 ezren Gy.É.) többszörös kirekesztettségben él.
Az 1970-es évek közepétől megindult a romák egy részének középosztályosodása, majd a rendszerváltás után ez a folyamat felerősödött. Többségük elköltözik a cigánytelepekről vagy a szegregált városi/falusi lakóhelyről, ennek következtében lazábbá válik kapcsolatuk a kitörésre képtelen társaikkal. Az a tény, hogy a romák egy része sikeres, még nem jelenti azt, hogy a romák helyzete általában javul, sőt, a tehetősebbek elköltözése után az ottmaradtak helyzete még kilátástalanabbá válik.

A problémára – a tanulmány szerzője szerint - nem „romaspecifikus intézmények” működtetése a megoldás, mivel azok idővel az intézményes etnikai diszkrimináció eszközeivé válhatnak. „A tartósan leszakadt népesség társadalomba való visszaintegrálása viszont olyan átfogó programokat igényel, amelyek össztársadalmi arányukat többszörösen meghaladó mértékben segítik a romákat.”

Önkormányzatok szerepe a reintegrációban

A főváros önkormányzatai eddig rehabilitációs programokkal igyekeztek javítani a tartósan kirekesztett népesség lakóhelyi koncentrációján. A rehabilitációs projektek azonban jelentős népességcserével jártak; és az ilyen jellegű népességcsere azért problematikus, mert a legszegényebbek lakóhelyeinek további koncentrációját idézi elő, valamint a kirekesztett népesség Budapestről való kiszorulásának újabb hullámait indítja el. A fővárosból kiszorulók a leszakadó térségek falvaiban telepednek le, de a munkalehetőség hiánya miatt visszaköltöznek Budapestre. Nagy részük hajléktalanná vagy önkényes lakásfoglalóvá válik.

„A tartósan és többszörösen kirekesztett népesség társadalomba való visszaintegrációja terén az önkormányzatoknak tehát az lenne az egyik legfontosabb feladatuk, hogy aktív szerepet játszanak e népességcsoport lakbér- és közüzemidíj- hátralékai államilag finanszírozott szanálási programjának lebonyolításában.” Ez nemcsak humánusabb, hanem gazdaságosabb is más megoldásoknál.
Az önkormányzatok másik fontos feladata olyan szociális rehabilitációs programok megvalósítása lenne, amelyek ténylegesen csökkentik a kirekesztett népesség térbeni koncentrációját.
4513

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Budapest Hogyan tovább?!
· Írta: Bencsik Gyula


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Budapest Hogyan tovább?!:
Az önkormányzati reform szükségességéről


Article Rating
Average Score: 3.66
szavazat: 3


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.00 Seconds