2018 March 22, Thursday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
19947341
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
BP Urbanisztika: József Attila lakótelep- II. rész
Posted on January 16, Monday, 09:59:22
Topic: Budapest Hogyan tovább?!
A Mária Valéria telep( a József Attila lakótelep helyén álló nyomortelep) természetesen csupán a külvilág felé volt zárt, belső életét állandó mozgás jellemezte.
Várnai Vera írása
A cikk teljes szövege... Katt ide!!!
Még több cikk az archivumban... Katt ide!!!Elsősorban a korabeli leírások, és a visszaemlékezések alapján alkothatunk képet a telep lakosságának jövedelméről, a munkanélküliség nagyságáról. A tudósítások szinte mind kiemelik a barakkváros folyamatos pulzálását, az emberek állandó mozgását, melyet legnagyobb mértékben az élelem beszerzésének igénye motivált. A Székesfőváros Törvényhatóságának IX. ügyosztálya, a Nemzetközi Vöröskereszt Egylet és egyéb magánszervezetek által megszervezett napi egyszeri ételosztás idején a telep lakosságának döntő többsége a gondnoki lakás, az ebédosztás helyszíne körül csoportosult. Ilyenkor törvényszerűen konfliktushelyzet keletkezett, melyet csak az ételosztás idején a telepen tartózkodó rendőri egység volt képes elfojtani. Az ételosztás végeztével a telepen lakók azonnal újabb élelemforrás után néztek.
Sokan a telepen belül próbáltak szerencsét, legtöbbjük azonban a Középső-Ferencváros közeli lakóházainak szemetét kutatta át, vagy a nagyobb energiát igénylő, de több reménnyel kecsegtető Nagyvásártelep és Nagyvásárcsarnok romlott élelmiszer-halmait vette vizsgálat alá.Ezt az erős gyomrot igénylő tevékenységet egyébként leggyakrabban a telepi családok fiatalkorú tagjai folytatták. Mivel a nagymértékben túlzsúfolt szobákban egyébként is nehezen lehetett napközben megmaradni, a „hadrafogható” gyermekek így legalább a család számára hasznos munkát végeztek.
A telepen lakó munkanélküliek arányát csupán megközelítőleg lehet megállapítani. A téglaépületekben lakók fizettek hivatalosan lakbért, ahol az egyes szobák árát a gondnoki jelentések, valamint a népjóléti biztosok felmérése alapján 1927 után havi 15-25 pengőben határozták meg.
A Mária Valéria szükséglakótelepen élők helyzete a második világháborúig nem változott jelentős mértékben, és nem történt előrelépés az 1945-öt követő évtizedben sem. A most vázolt szociális helyzet jellemezte a telep mindennapjait mind az 1940-es, mind az 1950-es években. Gyökeres változás csak a barakkok eltávolításával vehette kezdetét.
Ehhez 1957-ben fogtak hozzá, és a telep bontásával egy időben kezdődött az új, ekkor még Üllői úti lakótelepnek nevezett komplexum építése. A lakótelep több ütemben készült, az első során az Üllői út – Dési Huber utca – Egyetértés utca – Csárdás köz által határolt területen készült 2312 lakás. A második alatt újabb 3002 lakás épült meg, majd a következő ütem során az Üllői út – Ecseri út – Epreserdő utca – Csengettyű utca – Börzsöny utca – Toronyház utca – Dési Huber utca által határolt területen 1795 lakás.
A lakóépületek mellett közintézmények is helyet kaptak a lakótelepen. Két bölcsőde épült az Ifjúmunkás és Hurok utcákban az első ütem során, a következő fázis idején újabb két bölcsőde került átadásra a Toronyház utcában, valamint a Napfény utcában, majd egy újabb, a Dési Huber utcában. Három iskola is elkészült az Ifjúmunkás, a Lobogó, és az Epreserdő utcában. A Friss utcában közgazdasági technikum, a Toronyház utcában kultúrház, a Börzsöny utcában pedig könyvtár készült el 1966-ig. Az 1980-ban befejeződött, második nagyobb építkezési munkálat során készültek el a 11 szintes lakóházak, melyek azonban megbontották az addigra kialakult egységes lakótelep-képet és szerkezetet.
Egyedinek számított Budapesten a lakótelepnek az a jellegzetessége, hogy az útrendszer nem merev derékszögű, és a házak nem az utcavonalra kerültek elhelyezésre, hanem a tájolásnak megfelelően helyezkednek el, továbbá, hogy az utcák hat központi tér köré csoportosuló kisebb egységet fognak közre.
3545

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Budapest Hogyan tovább?!
· Írta: Várnai Vera


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Budapest Hogyan tovább?!:
Az önkormányzati reform szükségességéről


Article Rating
Average Score: 3.66
szavazat: 3


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.02 Seconds