2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20204625
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
68 akkor és azóta: Göbölyös N. László: 68 akkor és azóta
Posted on September 17, Wednesday, 09:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
l968 a 20 század történelmének, napjainkat is átható emblematikus dátuma. Elég csak a háborúellenes mozgalmakra, a környezetvédelem születésére, a női emancipáció kiteljesedésére, az új spirituális utak keresésére, a médiaglobalizáció, berobbanására, az "ellenkultúra" világhódítására gondolni.
Ennek a változásnak és átalakulásnak a krónikája Göbölyös N. László történész ' 68 akkor és azóta című színes tanulmánykötete, amelyet a Nagy Dátum közelgő 40.-dik évfordulójára jelentetett meg a Pallas Kiadó.


1968 – akkor és azóta – jegyzetek egy bővített kiadáshoz 65.

Feltrinelli bolíviai kalandja 1.


Giangiacomo Feltrinelli az olasz könyvkiadás és szélsőbaloldali mozgalom különleges alakja volt. Azzal vált világhírűvé, hogy ő adta ki először a világon Borisz Paszternak Doktor Zsivagóját, Tommasi di Lampedusa A Párduc című regényét és az olasz cenzúrával szembeszállva jelentette meg Itáliában Henry Miller Ráktérítőjét. Az 1968-as mozgalmak radikalizálódása őt is a fegyveres harc hívei, a terroristák közé sodorta, ami a végzetét okozta: 1972. március 14-én egy milánói transzformátor közelében találtak rá holtan. A hivatalos verzió szerint az általa elhelyezni készült robbanó szerkezet ölte meg, hívei viszont a belső elhárítás ölte meg.

Feltrinelli, miután kiadta Fidel Castro, Che Guevara és Ho Si Minh írásait, maga is elindult tapasztalatokat gyűjteni a „Harmadik Világ” forradalmairól. Így jutott el Bolíviába 1967 nyarán, nem sokkal azelőtt, hogy Guevarát elfogták és megölték, akkor, amikor a hozzá hasonlóan ellentmondásos francia filozófus-írót, Régis Debray-t, mint Che harcostársát, perbe fogta a dél-amerikai országban uralkodó katonai junta. Feltrinelli korabeli naplójából közlünk néhány részletet.

„Saját szememmel láttam, hogy mi történik ebben az országban. Meg lehet ölni egy embert úgy, hogy letartóztatják, aztán azt mondják: szökni próbált.
Még ha semmit sem tanultam volna abból az ocsmány élményből, amelyet Bolíviában szereztem, egy dolgot biztosan megtudtam: hogyan épít fel a bolíviai rendőrség (vagy megbízója) egy nemzetközi visszhangot keltő ügyet. A boliviai Gestapo emberei kidolgozták a maguk technikáját, amelyhez rendületlen aggályossággal ragaszkodnak. Aztán, ha az eredmények, amelyeket elérnek, nagyon különböznek attól, amelyeket elvár, aki parancsol nekik, az más dolog. Barrientosnak és barátainak egy idő óta itt nem nagyon jön be semmi. Ez engem mindennél jobban megörvendeztet. Ezt a technikát nagyon rövid formulával meg lehet fogalmazni: rakjuk az illetőt börtönbe, aztán majd meglátjuk, mivel lehet megvádolni és talán találunk ellene bizonyítékokat is.

Barrientos tábornok azt mondja, hogy az ő országában, az ő diktatúrája alatt az igazság uralkodik. Mesélje, akinek akarja, nekem, aki saját szememmel láttam és sok emberrel beszéltem, ne mondja meg, hogyan mennek a dolgok igazából Bolíviában. Azt mondja, hogy ez civilizált ország, mert nincs benne halálbüntetés. De Barrientos tudja, hogy légiósai milyen hidegvérrel alkalmazzák az úgynevezett „szökés-törvényt”. Gondolkodás nélkül lőnek arra, aki szökni próbál. Csakhogy nem léteznek olyan foglyok, akik spontánul szöknek. Még azzal sem törődnek, hogy holttestet produkáljanak, mint a szerencsétlen Jorge Vásquez, a neves bolíviai történész fiának esetében. A fiút olyan súlyos hassérüléssel fogták el, hogy sürgősen kórházba kellett szállítani és nagyon kockázatos műtétnek vetették alá. Saját szememmel láttam a róla készített utolsó fényképeket. Ott feküdt a kórházi ágyon az oxigénmaszk csöveivel az orrában és azt állítják, hogy ilyen állapotban megszökött a kórházból és sikerült elérnie a 150 km-re lévő perui határt. Miután ő is vádlott lenne a Debray-perben, pofátlanul szökésben lévőnek tekintik. De nincs Bolíviában senki, aki ne lenne meggyőződve arról, hogy hátborzongató tréfáról van szó.

Július 2-án Barrientos a nyilvánosság előtt kijelentette: szándékában áll kérni a kongresszust a halálbüntetés bevezetésére, hogy alkalmazhassa Debray-re. De annyiféleképpen meg lehet ölni egy embert Bolíviában anélkül, hogy törvényesen bevezetnék a halálbüntetést. Például úgy, mint június 24-én Oruro államban, amely nincs is messze La Paztól. 25-ére ennek a vidéknek a bányászai gyűlést hívtak össze Huanuniban, tipikusan szakszervezeti követelésekkel a napirenden: a régi, önkényesen megnyirbált fizetések visszaállítása, az elbocsátott bányászok visszavétele, a bányán belüli alkotmányos garanciák tiszteletben tartása, a letartóztatottak szabadon bocsátása. De június 24 Szent János ünnepe, amelyet a bányászok a legnagyobb vidámsággal ünnepelnek. Nehéz életükben ez egyike a kevés alkalmaknak, amikor egy kicsit szórakozhatnak. Szent János éjszakáján, amikor Catavi bányászközpont egész népe ünnepel, bolíviai rangerek hada érkezik Cerro de San Miguelből és azonnal, válogatás nélkül tüzet nyit. Háromszáz ember, férfiak, nők, gyermekek halnak meg néhány perc leforgása alatt és további ezer sebesül meg. Könnyű tehát megérteni, hogy veszélyben volt Debray élete ebben az egymás szembenálló katonai klikkek által rosszul kormányzott országban, ahol az egyetlen közös törekvés minél több pénz kipumpolni az amerikaiakból és osztozkodni a katonai segélyek tortáján.

(folytatjuk)

5141

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.05 Seconds