2018 March 22, Thursday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
19947331
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
BP Urbanisztika: József Attila lakótelep- III. rész
Posted on January 21, Saturday, 09:01:39
Topic: Budapest Hogyan tovább?!
A rendszerváltozás idején 8198 lakásban valamivel több, mint 21 ezer ember élt a József Attila lakótelepen. Ezeknek a lakásoknak 86 %-a volt állami tulajdonban.
Várnai Vera írása
A cikk teljes szövege... Katt ide!!!
Még több cikk az archivumban... Katt ide!!!


Az 1989 és 1991 között eltelt időszak jelentős változást hozott a lakástulajdon szerkezetében. A privatizáció megindulásával a lakótelepen élő családok nagyon nagy része döntött bérlakásuk megvásárlásáról. 1991-ben az önkormányzat tulajdonában már csupán 4565 lakás volt, nagyjából 2500-al kevesebb mint 1989-ben. Az elidegenítés folyamata nem állt meg, és 1995-re a társasházak és lakásszövetkezetek keretében a magántulajdonú lakások abszolút többségbe kerültek, ekkor 432-re apadt a bérlakások száma. Az utolsó, 2001-es kimutatás szerint a lakótelepen 159 önkormányzati tulajdonú bérlemény található. A társasházakká alakulás egyébként meglehetősen gyorsan lezajlott, hiszen 1992 végéig már minden lakóépület társasház vagy szövetkezeti tulajdonú ház volt. A lakások tulajdoni viszonyai természetesen fontos jellemzői a lakótelepnek, de az itt lakók számára az élettér minősége, a környezet, az infrastrukturális ellátottság, az épületek és lakások állapota határozza meg mindennapjaikat.
Az önkormányzat Városfejlesztési Irodája 1993-ra részletes rendezési tervet készített a lakótelep értéknövelő felújítása céljából. A terv kiterjedt a parkolási gondok megoldásának témakörére, célul tűzte ki, hogy környezetet romboló árubódék ne épülhessenek a telep bármelyik pontján, az átmenő forgalom csökkentését, fekvő rendőrök telepítésével óvodák, iskolák környékén a balesetveszély csökkentését kívánta elérni. El kívánta érni,hogy a lakótelep központjában lévő zöldterületek, sportterületek az előírásoknak megfelelően kerüljenek besorolásra, hogy e területeket ne lehessen beépíteni. A társasházak és a szövetkezeti tulajdonú épületek felújítása hamarosan megindult, 1993-tól és 1997 végéig az önkormányzat által kiírt, vissza nem térítendő kölcsön formájában elnyerhető támogatás keretében mintegy 60 millió forintot használtak fel, amiből 144 épület homlokzatának, tetőzetének és lépcsőházának megújítására futotta.
A környezetvédelem alapvető fontosságú feladat. Ezért a FESZOFE (Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó) Kht. 1998-ban kezdte el a lakótelep zöldterületeinek gondozását, a szemét gyűjtését, gondozzák a parkokat, felújítják a padokat, karbantartják a játszótereket. A lakótelepet a Határ úttól elválasztó erdősáv ügye a városfejlesztés fontos elemét képezi.
Több mint száz évvel ezelőtt döntött úgy a fővárosi törvényhatóság, hogy a pesterzsébeti lakókat egy erdősávval választja el a ferencvárosi ipari területektől. Ezen a területen alakították ki a Véderdőt, amely azonban az elkövetkező évtizedek során fokozatosan vesztett faállományából, és még a kilencvenes években sem sikerült a pusztuló erdősáv kérdését megoldani. A környezetvédelemre való nevelés részét képezi az is, hogy 1995-től évente egyszer a lakótelepen egynyári virágbemutatót rendeznek. A cél a lakótelep esztétikai képének formálása, mely kiterjed a házak előtti egyedileg gondozott előkertek kialakítása, illetve az intézmények előtti zöldterületek hasonló megteremtése.
A lakótelepen már évtizedek óta problémát okozott az átmenő forgalom. 1997-ben felmerült a telepen belüli forgalom lassítás bevezetésének gondolata és a parkolási gondok megoldására is készült konkrét elképzelés.
A közlekedés és parkolás terén további változást jelentett, hogy 2000 szeptemberében megkezdődött a Napfény utca átépítése, ahol egyébként az út mellett kétoldalt ferde beállású parkolókat létesítettek, a munkálatok befejeződésével az egész lakótelep 30 km/óra sebességkorlátozású övezetté vált.
A lakótelep infrastruktúrájához a művelődési lehetőségek is hozzátartoznak. A lepusztult állapotú Pest-Buda mozi problémája nem oldódott meg, mely megnyitásakor Budapest legkorszerűbb filmszínházának számított, de a kilencvenes években állandó beszédtémául szolgált. Egy másik intézmény azonban megújult, hiszen 2000 áprilisában újra megnyílt a Dési Huber Művelődési Ház, mely a lakótelepen élők számára kínál kulturális és szórakoztató programokat. Még 1989-ben, az akkor már leromlott állapotú épületet tíz évre bérbe adta a kerületi tanács egy kisszövetkezetnek. Az önkormányzat által finanszírozott, illetve a főváros által is támogatott beruházás révén újjáalakult az épület, ahol kamaraszínházat, szakköri tevékenységre alkalmas szobákat és egy negyven férőhelyes termet alakítottak ki.
4242

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Budapest Hogyan tovább?!
· Írta: Várnai Vera


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Budapest Hogyan tovább?!:
Az önkormányzati reform szükségességéről


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.00 Seconds