2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20204611
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
68 akkor és azóta: Göbölyös N. László: 68 akkor és azóta
Posted on September 20, Saturday, 11:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
l968 a 20 század történelmének, napjainkat is átható emblematikus dátuma. Elég csak a háborúellenes mozgalmakra, a környezetvédelem születésére, a női emancipáció kiteljesedésére, az új spirituális utak keresésére, a médiaglobalizáció, berobbanására, az "ellenkultúra" világhódítására gondolni.
Ennek a változásnak és átalakulásnak a krónikája Göbölyös N. László történész ' 68 akkor és azóta című színes tanulmánykötete, amelyet a Nagy Dátum közelgő 40.-dik évfordulójára jelentetett meg a Pallas Kiadó.


1968 – akkor és azóta – jegyzetek egy bővített kiadáshoz 66.

Feltrinelli bolíviai kalandja 2.


Fogadni mernék, hogy amikor letartóztattak, a leghalványabb elképzelésük sem volt arról, hogy mivel vádolhatnak meg. Négy óra hosszat, öttől fél tízig a belügyminisztérium egyik hivatali helyiségében tartottak és mindenről faggattak, még a sportról és a zenéről is. Talán azt remélték, hogy tőlem kapnak ötleteket a vádakhoz. Ebben az első négy órában az egyetlen vád ellenem az volt, hogy megpróbáltam eljutni Camiribe, ahol fogva tartják Régis Debray-t. Ugyan, minden külföldi, aki azokban a napokban érkezett a világ minden részéről La Pazba, oda akart menni. A Copacabanában, a város legelegánsabb és leglátogatottabb szállodájában még egy turista iroda is működött, amely az engedélyek megszerzéséhez nyújtott segítséget. Én is e különös hivatal sürgő-forgó tulajdonosához, vagy vezetőjéhez fordultam. Ő volt el Rios ezredeshez, Ovando tábornok segédtisztjéhez.

Egyébként Rioshoz irányított az olasz nagykövetség is. Rios megígérte, hogy közbenjár főnökénél, mivel az én esetem különleges: kiadó vagyok, nem újságíró, és azt mondta, hogy választ ad következő kedden. De 18-án öt órakor letartóztattak és egy belügyminisztériumi szobában azzal vádoltak, hogy nagy törvénytelenséget követtem el: vártam az engedélyre. Az igazság más volt és ezzel tökéletesen tisztában voltam. A bolíviai rendőrség valamire várt. Elsősorban a házkutatás eredményére, amelyet közben hajtott végre egy rendőrbrigád a szállodai szobámban. Minden felforgattak, a bőröndjeimet teljesen kiürítették, tartalmukat a földre hajigálták és rájuk tapostak, a szekrényeket kinyitották, belőlük a holmikat kiszórták, a fiókokat kiráncigálták és szétdobálták, az ágyakat feldúlták. Semmi sem menekült meg ettől a romboló őrülettől. De a házkutatás után, amikor 10 órakor átvittek a bűnügyi nyomozó hivatalba, a vád ellen akkor is csak az volt, hogy az aznap reggel Olaszországból kapott pénzt odaadtam valakinek. Én könnyűszerrel bebizonyítottam, hogy ez az összeg az ő kezükben van, a levéltárcámban, amelyet elkoboztak.

Később azzal vádoltak, hogy kapcsolatban álltam a Vásquez-családdal, de ez inkább feltételezés volt részükről, mint állítás. A szobámban két jegyzetet találtak a cikkhez, amelyet a szerencsétlen Jorge szörnyű végéről akartam írni. Ebből következtették ki, hogy kapcsolatban kellett lennem valakivel, aki elég közelről ismerte szegény fiút, és azonnal a családjára gondoltak. De teljesen a sötétben tapogatóztak.

Próbáltak becsalni valami csapdába, hogy felépítsék ellenem a vádat. Én viszont szisztematikusan hallgattam, megtagadtam a választ a legártalmatlanabb kérdésekre is.

Végül, amikor kiutasítottak, a bolíviai Gestapo azt állította, hogy találtak nálam katonai térképeket az argentin, a chilei, a paraguay-i határ melletti zónákról. Érdemes elmesélni ezeknek a híres térképeknek a történetét, hogy megérthessük, milyen ostoba módon lehet felépíteni egy hamis vádat. La Pazba való megérkezésem reggelén szálláshelyemről, a La Paz Hotelből elindulva jobbra fordultam és száz méter után egy könyvesboltra találtam. Bementem és Bolíviáról szóló könyveket kértem. Tájékozódni akartam az országról, ahol pár hetet szándékoztam eltölteni. Ezenkívül fel akartam kérni valakit egy Bolíviáról szóló könyv megírására, direkt a kiadóm számára, és dokumentálni akartam magamat. Vásároltam néhány könyvet különböző szerzőktől, majd megtaláltam a legújabb bolíviai alkotmány egy kiadását és vásároltam belőle három példányt. Gondoltam, szükségem lehet rá a Debray-per követéséhez, mivel a La Pazban tartózkodó összes újságíró állandóan az alkotmány megsértéséről beszélt.

Végül megkérdeztem az eladótól, hogy van-e topográfiai térképe a városról és földrajzi térképe az országról. De mind elfogyott. Csak a geológiai atlasz maradt, amilyent a bányamérnökök, a kutatók, az amerikai és európai pénzemberek használnak, akik azért jönnek Bolíviába, hogy a kitermelő iparba invesztáljanak. Ez is csak részleges térkép volt, csak 27 különböző zónát ábrázolt. Mégis megvettem, de gondoltam, mást úgysem találok. Bementem messzebb egy másik üzletbe, és sikerült vásárolnom egy illusztrált térképet a városról és egy általánosat Bolíviáról.

Kiutasításom után azt állították, hogy volt egy listám olyan politikai személyiségekről, akikkel kapcsolatba akartam lépni, vagy akiket megkörnyékeztem bolíviai tartózkodásom alatt. A számtalan kihallgatás során, amelynek bebörtönzésem alatt alávetettek (a kihallgatók közül némelyik álarcban volt, álújságírókat küldtek hozzám abban a reményben, hogy valami olyasmit tudnak kihozni belőlem, ami a direkt kihallgatásokon nem sikerült), gyakran emlegették a Portantiero nevet, és kérdezték, milyen kapcsolatom volt vele. Én nem emlékeztem arra, hogy valaha is hallottam volna ezt a nevet, de amikor ezt megmondtam, mindig dührohamot kaptak, és ezt ordították: „Ön Moszkva kéme. Aki olyan alakokat ismer, mint Portantiero, az csak a kommunizmus ügynöke lehet.” Igazán meg voltam rémülve. Később, amikor visszatértem Milánóba és rendet raktam a papírjaim között, meg beszéltem a munkatársaimmal, felfedeztem, hogy ki volt Portantiero és miért nevezték meg annyiszor előttem.

Milánóból egy listával indultam el, a kiadóm állította össze különböző forrásokból és nyilvántartásokból azoknak a latin-amerikai íróknak, értelmiségieknek, kiadóknak a nevét, akikkel kapcsolatban álltunk vagy kiadói célokból kapcsolatba akartam kerülni. Köztük voltak olyan személyiségeké, mint Bioy-Casarés vagy Borges – szép lenne, ha megvádolnák kommunista összeesküvéssel őt, aki annyira konzervatív, hogy annak idején aláírta még a kubai Disznó-öbölbe tervezett invázió zsoldos ellenforradalmárait támogató felhívást is…E nevek közé került az utolsó pillanatban Juan Carlos Portantiero szociológus neve is. Később elmondták nekem, hogy ő évekkel korábban Argentinában elég jelentős politikai figura volt, de nagyon különleges figura. A kommunista mozgalom egy válságos pillanatában elhagyta a pártot és olyan publicisztikába fogott, amely nagyon értelmiségi módon bírálta az államapparátus bürokráciáját. A fiatal, ragyogóan tehetséges ember rövid idő alatt az egyetemi ifjúság bálványa lett: újságok írtak róla, elnevezték gyorsan „kínainak”, kialakított még egy eszmeáramlatot is, amely „portantieristá”-nak nevezte magát. Most egy nagy társaságnak dolgozik, amely szociológiai könyveket és cikkeket ír. Munkatársaim szerint éppen őt, a szociológust kellett volna felkeresnem. A bolíviai rendőrség szerint azonban itt összeesküvésről, sőt, rosszabbról, kémkedésről volt szó. A kartotékjaik vagy nagyon összecsapottak, vagy elavultak.

(vége következik)

6908

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.04 Seconds