2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20199984
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
68 akkor és azóta: Göbölyös N. László: 68 akkor és azóta
Posted on September 24, Wednesday, 09:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
l968 a 20 század történelmének, napjainkat is átható emblematikus dátuma. Elég csak a háborúellenes mozgalmakra, a környezetvédelem születésére, a női emancipáció kiteljesedésére, az új spirituális utak keresésére, a médiaglobalizáció, berobbanására, az "ellenkultúra" világhódítására gondolni.
Ennek a változásnak és átalakulásnak a krónikája Göbölyös N. László történész ' 68 akkor és azóta című színes tanulmánykötete, amelyet a Nagy Dátum közelgő 40.-dik évfordulójára jelentetett meg a Pallas Kiadó.


1968 – akkor és azóta – jegyzetek egy bővített kiadáshoz 67.

Feltrinelli bolíviai kalandja 3.


Még azzal is megvádoltak, hogy több száz fotót készítettem a sivatagi területekről. De csak a Titicaca-tavat fényképeztem egy vasárnap, amikor a La Paz-i Copacabana szállóban megismert barátokkal, külföldi jogászokkal és újságírókkal, elmentünk kirándulni. Megpróbálták egy kicsit testesebbé tenni a vádakat és elfogadható okot találni a kiutasításomra. Meg vagyok győződve, hogy állandóan ezen járt az eszük, míg La Pazban tartózkodtam.

Gondosan előkészítettek egy provokációt is. Megérkezésem napján hírül adta La Paz-i jelenlétemet nemcsak a milánói bolíviai konzulátus levele, amelyet bőven ismertettek az újságok, hanem egy La Paz-i úr által kiadott hírlevél-féle lap is, amelyben ismertették Lyndon B. Johnson amerikai elnökhöz intézett levelemet, amelyet pár hónappal korábban írtam, és amelyben kértem, hogy járjon közbe a bolíviai kormánynál Debray szabadon engedéséért. Ennek a levélnek egyik mondata nagyon nem tetszhetett a hatalmon lévő nacionalista kormány katonáinak. Azt írtam benne Johnsonnak, hogy nem vonhatja ki magát a felelősség alól, hiszen mindenki tudja, hogy – csakúgy, mint Dél-Vietnamban – ki parancsol Bolíviában.

Végül, amikor bő egy héttel megérkezésem után megjelent Sibilla Melega is (Feltrinelli élettársa - GNL), biztosak lettek abban, hogy ütőkártya került a kezükbe, csapdába tudnak ejteni. Még a legaljasabb zsarolást sem vetették meg, hogy kicsikarjanak belőlem egy fél beismerést. Megtalálták Sibilla néhány, különlegesnek tartott fotóját, azzal fenyegették, hogy botrányt csinálnak, ha nem tud engem meggyőzni arról, hogy fel kell hagynom a hallgatással, ha nem vagyok továbbra sem hajlandó együttműködni.

Valójában Barrientos elnök azt akarja, hogy senki se tudjon tanúskodni nemcsak a Debray-per szabálytalanságairól, hanem Bolívia valóságos helyzetéről sem. Én pedig nem elégedtem meg azzal, hogy bezárkózom a külföldiek – újságírók, jogászok, rokonok – kis, csaknem nagyvilági társaságába, amely székhelyül a Copacabanát választotta, ahol Debray szülei is laktak. Jártam-keltem, figyeltem a világot körülöttem, emberek, egyetemisták, értelmiségiek, kispolgárok, politikusok, munkások és parasztok közé jártam. És bár csak kevés ideig voltam Bolíviában, egy dolgot észre kellett vennem: a gerilla létező dolog, és kezdi áthatni az egész országot, a társadalom különböző rétegeit.

A gerilla kettéosztotta például a pártokat. Csaknem valamennyi hagyományos pártban a fiatalok vagy távoztak, vagy maradtak ugyan a hivatalos szervezetben, de elkezdtek mindnyájan együtt és azonos módon rokonszenvezni a gerillával. És a gerilla lassacskán jelszóvá vált, amelyhez csatlakoztak nagy többségben a fiatalok, diákok, munkások, értelmiségiek, parasztok. A régi fogalmak, a régi ellentétek eltűntek. Jelenleg a gerilla egyetértési terület, találkozási pont még a különböző áramlatokból érkezőknek is. Még a Forradalmi Munkáspárt, a Partido Obrero Revolucionario (az egyetlen trockista tömegpárt a világon) egyik vezetője, Filemone Escobar, akit nagyon kalandos körülmények között interjúvoltam meg a börtönben, elismerte: a gerillára szükség van és most van rá szükség, „mint a nép fegyveres élcsapatára”. Ezzel részben lemondott az általános felkelés trockista elméletéről. Ez olyan jelentős irányváltoztatás, amelyet komolyan kellett venni.

Így hát Barrientos eljutott ahhoz a döntéshez, hogy ki kell engem utasítani az országból. Ha a bolíviai gorillák nem ütköztek volna bele makacs hallgatásomba, kiutasításomat valószínűleg azzal igazolták volna, hogy „rosszat mondtam Bolíviáról”. De a dolog rosszul sült el számukra. Igaz, azt, hogy itt lehetek épen és egészségben, csak az olasz nagykövetnek, országunk köztársasági elnöke és külügyminisztere személyes és hatékony fellépésének köszönhetem.

Bár az egész eset olyan gyorsan és röviden zajlott le, hogy már nehéz elmesélni is, talán az olasz lapok nem írtak volna annyit Debray-ről és peréről, ha engem nem tartóztattak volna le Bolíviában. Ebben az értelemben örülök annak, hogy így történt, mert végül is, alapvetően az volt a célom, hogy valamilyen módon segítsem Régis Debray kiszabadítását. (Debray-t végül 1970-ben engedték szabadon, ekkor Chilébe ment, szoros barátságba került Salvador Allendével, a Népi Egység elnökével. Interjúkötetet is készített Allendével, és csak az 1973. szeptember 11-i Pinochet-puccs után tért haza – GNL).

Az első és az utolsó dolog, amit láttam La Paz repülőterén, azt hiszem, jól összegzi Debray perének értelmét és annak az országnak általános helyzetét, amelyben ez a per zajlik. Két tábláról van szó, amelyek egymás mellett láthatók a repülőtér várótermében. Az egyik egy propagandaplakát, két véres tőrt tartó kéz van rajta. Az egyik kézre „Debray”, a másikra „Castrokommunizmus van írva. Felettük kibontott zászló „merénylet” felirattal. A másik egy hirdetmény, amely angol nyelven fordul az ideérkező amerikai katonához és pontosan, címekkel és telefonszámokkal adja meg, hogy a hadsereg és a légierő katonáinak hová kell fordulniuk, hogy pontosan megtudják, hol van a gyülekező helyük. Nem lehet kétséges, már elkezdődött egy új Vietnam.

5526

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.05 Seconds