2018 April 25, Wednesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20210317
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
68 akkor és azóta: Göbölyös N. László: 68 akkor és azóta
Posted on September 26, Friday, 13:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
l968 a 20 század történelmének, napjainkat is átható emblematikus dátuma. Elég csak a háborúellenes mozgalmakra, a környezetvédelem születésére, a női emancipáció kiteljesedésére, az új spirituális utak keresésére, a médiaglobalizáció, berobbanására, az "ellenkultúra" világhódítására gondolni.
Ennek a változásnak és átalakulásnak a krónikája Göbölyös N. László történész ' 68 akkor és azóta című színes tanulmánykötete, amelyet a Nagy Dátum közelgő 40.-dik évfordulójára jelentetett meg a Pallas Kiadó.


1968 – akkor és azóta – jegyzetek egy bővített kiadáshoz 68.
Politikusokra is utazott a Vörös hadsereg Frakció


Eddig úgy élt a köztudatban a német Vörös Hadsereg Frakció (Rote Armie Fraktion - RAF) szélsőbaloldali terrorista csoport, mint amely elsősorban nagyiparosokat, bankárokat, rendőrtiszteket, az NSZK-ban állomásozó amerikai katonákat és az igazságszolgáltatás magas rangú személyiségeit választotta akciói célpontjául, vezető politikusokat azonban nem. Több, mint 30 év után derült ki, hogy 1977-ben – abban az évben, amikor a szervezetet a mogadishui túszakció után „lefejezték” - meg akarták ölni Franz-Josef Strausst, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökét, kora egyik vezető, szélsőségesen konzervatív politikusát.

Erről az éppen 20 éve elhunyt Strauss lánya, Monika nyilatkozott a Bild Zeitung című népszerű német lapnak. Elmondása szerint Verena Becker, a RAF tagja lakást bérelt otthonuk közelében München egyik toronyházában, hogy előkészítsék a merényletet. Innen távcsővel figyelték a politikus lakását, és Monika Strauss szerint a biztonsági erők megtalálták azokat a terveket, amelyek szerint fel akarták robbantani őket egy miniatűr repülőre szerelt pokolgéppel. Éppen ezért el is kellett költözniük onnan.

E leleplezések néhány nappal azelőtt láttak napvilágot, hogy bemutatták Németországban a RAF-ról készült új filmet. A Baader-Meinhof komplexus, amely a terrorszervezet két vezetőjének, Andreas Baadernek és Ulrike Meinhofnak a nevére utal, minden idők legdrágább német filmje 20 millió eurós költségvetéssel. Németország ezt az alkotást jelölte a legjobb külföldi film Oscar-díjáért folyó versenybe és könnyen lehet, hogy ugyanúgy szenzációt fog okozni, mint az NDK titkosszolgálati berkeiben játszódó alkotás, A mások élete.

Franz-Josef Strauss, "a Bajor Oroszlán" központi figurája volt a 20. század második fele német politikájának. Mint az egyik legkonzervatívabb politikus és a német újrafelfegyverkezés híve, "az erkölcsileg korrumpálódott német állam" ellen harcoló RAF fő ellenségének számított. Strauss 1953 és 1969 között több tárcát is betöltött a nyugatnémet szövetségi kormányban: volt a különleges és a nukleáris ügyek minisztere, védelmi miniszter, végül pénzügyminiszter, annak a Kurt Georg Kiesingernek a kormányában, akinek leleplezett náci múltja miatt kellett távoznia a kancellári posztról. Egyik alapítója volt a bajor Keresztény-szociális Uniónak, amelynek haláláig elnöke maradt, 1978-tól 1988-ban bekövetkezett haláláig bajor tartományi miniszterelnök volt, miután nem sikerült a jobboldal vezérének nyergéből kiütnie a későbbi „újraegyesítési kancellárt”, Helmut Kohlt. Ellentmondásos figura volt, mert miközben a legkeményebb kritikusa volt Willy Brandt „keleti politikájának” , 1975-ben Kínába látogatott, ahol Mao Ce-tung elnök is fogadta, 1984-ben Albániába utazott, hogy a világ egyik utolsó sztálinista diktátorával, Enver Hoxhával tárgyalt. Jó viszont ápolt Magyarországgal is, a magyar-bajor gazdasági kapcsolatok egyik előmozdítója Strauss vadász szenvedélye volt, gyakran járt hozzánk e célból. E szenvedély okozta végzetét is: 1988. október 3-án egy vadászaton agyvérzést kapott és meghalt. Hetvenhárom éves volt.

A film mindazonáltal vegyes fogadtatásban részesült. Ernst Urlau, a német titkosszolgálat jelenlegi főnöke, aki annak idején a hamburgi belbiztonsági hatóságok munkatársa volt, azt nehezményezte, hogy sokkal enyhébb képet fest a terroristákról, mint amilyenek valójában voltak. Urlau szerint az is félő, hogy a film nyomán Németországban a terrorizmust továbbra is a RAF-fal kapcsolják össze, holott az már „egyáltalán nem nemzeti kérdés”, utalva ezzel a nemzetközi terrorizmusra és az iszlám szélsőségesekre. És hogy az élet igazolja őt: néhány nap múlva elfogtak Kölnben két terroristagyanús szomáliai fiatalembert a KLM holland légitársaság Köln-Amsterdam járatának felszállása előtt és a hatóságok szerint búcsúlevelet is találtak náluk, amelyekben kijelentették: készek meghalni a dzsihádért… Ulrike Meinhof lánya, Bettina Röhl egyenesen azt állította, hogy a film felér a Baader-Meinhof csoportnak emelt emlékművel. Röhl különösen veszélyesnek tartja, hogy az Andreas Baadert alakító Moritz Bleibtreu rendkívüli rokonszenves figura, „automatikusan része lesz a pop-kultúrának, és ez nem más, mint történelem-hamisítás.

Mindenesetre a bemutató másnapján kövekkel, üvegekkel és füstbombákkal dobálták meg Stefan Aust forgatókönyvíró, a Der Spiegel főszerkesztője, elismert terrorizmus-kutató hamburgi házát.
Uli Edel alkotása, nem az első film, amely a RAF tevékenységéről, vagy magukról a terroristákról szólt. Margarethe von Trotta már 1981-ben elkészítette az Ólomidő című filmjét, 1986-ban Reinhard Hauff Stammheim címmel idézte fel a RAF vezető figuráit, Andreas Baadertől Gudrun Esslinig. 2000-ben Volker Schlöndorff Rita legendája című alkotásának főszereplői a szervezet képzeletbeli tagjai. Utalások történnek Steven Spielberg München című filmjében is, a RAF és a Fekete Szeptember palesztin terrorista csoport kapcsolata révén.

5401

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.01 Seconds