2018 April 25, Wednesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20210340
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
68 akkor és azóta: Göbölyös N. László: 68 akkor és azóta
Posted on October 01, Wednesday, 10:30:00
Topic: Háttér - információk, tények
l968 a 20 század történelmének, napjainkat is átható emblematikus dátuma. Elég csak a háborúellenes mozgalmakra, a környezetvédelem születésére, a női emancipáció kiteljesedésére, az új spirituális utak keresésére, a médiaglobalizáció, berobbanására, az "ellenkultúra" világhódítására gondolni.
Ennek a változásnak és átalakulásnak a krónikája Göbölyös N. László történész ' 68 akkor és azóta című színes tanulmánykötete, amelyet a Nagy Dátum közelgő 40.-dik évfordulójára jelentetett meg a Pallas Kiadó.


68 – akkor és azóta – jegyzetek egy bővített kiadáshoz 69.

Oliver Stone W-je, avagy hogyan lehetett egy ilyen alakból elnök


Oliver Stone, egykori vietnami önkéntes, a lázadó évek talán legfontosabb amerikai filmes krónikása (Szakasz, Született július 4-én, JFK, The Doors, Nixon) éppen a 2008-as elnökválasztásokra időzítette új alkotását, a W.-t, amely ezúttal nem visszatekintés, hanem a lehető legkortársibb történelem: a film azt vizsgálja, miként lehetett egy ilyen, finoman szólva kevés tehetséggel megáldott, bár „igen jó családból” származó ifjabb George Bushból az Egyesült Államok elnöke.

Az Amerikában október 17-én a moziba kerülő film nagy meglepetéseket okoz. Először is azzal, hogy Stone, akinek közismertek baloldali nézetei, nem intéz benne dühödt támadást W. és kormányzata ellen, ahogyan oly sokan, hanem egy szinten szelíd komédiával ajándékozza meg a közönséget. A Josh Brolin által realista eszközökkel alakított ifjú Busht viszontlátjuk zűrzavaros fiatal éveiben, amikor inkább érdekelték a lányok és az ital, mint a politika. Később azonban úgy döntött, hogy felépít magának egy „vérbeli texasi imázst”, és a mélydéli államnak lesz hat évig kormányzója, mielőtt kétszer is megválasztják a Fehér Ház urának.

George W. Bush, az Egyesült Államok 43. elnöke, aki 2001. szeptember 11 után magára öltötte a főparancsnok egyenruháját, hogy megdöntse az afganisztáni tálib rendszert, majd megszállja Irakot, valószínűleg az ország történelmének legtöbb szidott elnöke, akinek népszerűségi mutatói katasztrófálisak nyolc évi hivatali ideje végén. Oliver Stone-t éppen az izgatja a Bush-sztoriban, hogy hihetetlen, hogy egy ennyire jellegtelen, beszélni sem tudó emberből hogyan válhatott a világ első számú hatalmának első számú embere.

Talán mondani sem kell, hogy a film kis költségvetéssel készül, a színészek lemondtak sztárgázsijaikról, miután egyetlen hollywoodi stúdió sem volt hajlandó vállalni a „kockázatot”. Volt már ilyenre példa a filmvárosban, éppen 1968-ban, amikor Francis Ford Coppola nem talált producert az Apokalipszis, most megvalósítására.

Mindazonáltal az sem kis meglepetés, ahogyan Stone Bushról nyilatkozik. „Rokonszenvezek vele, mint emberi lénnyel. Ötven millióan szavaztak rá, kétszer is. Tehetségesebb politikusnak tartom apjánál. Sokáig úgy tekintettek rá, mint új Reaganre” – vélekedik a rendező.

3008

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.00 Seconds