2018 April 22, Sunday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20189990
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
68 akkor és azóta: Göbölyös N. László: 68 akkor és azóta
Posted on October 03, Friday, 12:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
l968 a 20 század történelmének, napjainkat is átható emblematikus dátuma. Elég csak a háborúellenes mozgalmakra, a környezetvédelem születésére, a női emancipáció kiteljesedésére, az új spirituális utak keresésére, a médiaglobalizáció, berobbanására, az "ellenkultúra" világhódítására gondolni.
Ennek a változásnak és átalakulásnak a krónikája Göbölyös N. László történész ' 68 akkor és azóta című színes tanulmánykötete, amelyet a Nagy Dátum közelgő 40.-dik évfordulójára jelentetett meg a Pallas Kiadó.


1968 – akkor és azóta – jegyzetek egy bővített kiadáshoz 70.

Még mindig bűntelenek Tlatelolco gyilkosai


Negyven évvel a mexikóvárosi Tlatelolco negyedben elkövetett vérengzés után még mindig bűntelenek a diákok gyilkosai.

1968. október 2-án, tíz nappal a mexikóvárosi nyári olimpiai játékok megnyitója előtt, békés tüntetésre gyűltek össze a diákok a Tlatelolco negyedben, a Három Kultúra terén, amikor a rendőrség és a hadsereg alakulatai, valamint nem azonosított fegyveresek tüzet nyitottak rájuk. A vérfürdőben nemcsak tüntetők, hanem rendőrök, katonák és járókelők is életüket vesztették. A mexikói kormány 44 áldozat holttestét adta át a hozzátartozóknak, a diákok és a különböző jogvédő szervezetek szerint azonban a halottak száma ennek sokszorosa volt. Egyes források – még a CIA is! – 300, mások ezernél is több áldozatról beszélnek. A kormány szerint a diákok kezdtek lőni, napvilágot láttak viszont olyan tanúvallomások szerint is, hogy a közeli házakban ott rejtőztek az elnöki gárda tagjai, sőt, annak a különleges zászlóaljnak a tagjai is, amelyet az olimpia biztosítására hoztak létre.

Gustavo Diaz Ordaz elnök 1977-ben, két évvel halála előtt azzal dicsekedett, hogy „1968-ban megmentette az országot”. Őt további öt államfő követte 1998-ig, de egyik sem rendelt el vizsgálatot Tlatelolco ügyében. 1998-ig kell várni, míg egy bátortalan parlamenti bizottság megidézi az akkori belügyminisztert, Luis Echeverriát, aki 1970-ben éppen Diaz után lett államfő.. Végül 2003-ban különleges bíróságot állított fel Vicente Fox elnök, de Echeverriát idős kora miatt csupán házi őrizetre ítélték. Az ügyész hiába próbálta keresztül vinni a népirtás vádját a volt belügyminiszterrel szemben. Echeverria nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy „nem kell bocsánatot kérnie senkitől”. Az azóta eltelt évtizedek során csaknem mindenki meghalt, akinek parancsnoki szinten köze lehetett a sortüzekhez, a katonai vezetőktől Marcelino García hajdani nemzetvédelmi miniszterig és senki ellen nem folytattak le vizsgálatot.

Leticia Pineda mexikói jogvédő ezt a büntetlenséget csak ahhoz a felfogáshoz tudja hasonlítani, amely a szervezett bűnözést „nemzeti sajátosságnak” könyveli el.

A mexikóvárosi vérengzés körülményeinek felderítésére szólította fel Felipe Calderón mexikói elnököt az Amnesty International is.

"Negyven évvel a tlatelolcói mészárlás után még mindig sok kellemetlen kérdés maradt függőben" - mondta Javier Zuniga, az események egykori szemtanúja, aki annak idején egy hídról figyelte a hadsereg egységeinek érkezését a térre. Jelenleg ő az AI különleges tanácsadója az ügyben. Kerry Howard, a szervezet amerikai programjainak helyettes igazgatónője azt hangsúlyozta, hogy "a mexikói kormány kudarca az 1968. október 2-i események felderítésében mély sebhelyet hagyott az ország társadalmában" és ezt csak akkor lehet végleg begyógyítani, ha kiderül a teljes igazság, bíróság elé állítják a felelősöket és kártalanítják az áldozatokat, illetve családjaikat.

Félő azonban, hogy ezúttal sem történik semmi érdemleges, bár mexikói szakértők „igazság-bizottság” felállítását szorgalmazzák. A Calderón-kormányzatnak kisebb gondja is nagyobb ennél: az év elején 36 ezer rendőrt és katonát mozgósítottak a szervezet bűnözés ellen, hogy megfékezzék az év eleje óta több mint 3000 halottal járó erőszak tombolását. Sergio Aguayo emberi jogi aktivista szerint az is sokat mondó, hogy az Echeverria felett ítélkező különleges bíróság archívuma eltűnt és a köztársasági főállamügyész hivatala nem hajlandó ezzel kapcsolatban semmi információt közzétenni.

Mexikó azonban ébren tartja az emlékezetet: 2008. október 2-án nagyszabású tüntetést rendeztek a vérfürdő helyszínén diákok, szakszervezeti és emberi jogi aktivisták részvételével, amelyet kisebb összecsapások tarkítottak: több diák ugyanis jelszavakat akart felfirkálni a mexikóvárosi főpolgármesteri hivatal falára. Ezúttal azonban – legalábbis hatósági közlés szerint – csak rendőrök sebesültek meg, de 20 tüntetőt őrizetbe vettek.

A mintegy 30 ezres menetben részt vettek a tragikus nap túlélői, köztük az íróvá lett Carlos Monsiváis és a baloldali parlamenti képviselő Pablo Gomez. Gomez, aki 40 évvel ezelőtt a mexikói diákság egyik vezetője volt, ma úgy vélekedik, hogy az 1968-as mozgalom volt az első igazi harc a demokráciáért Mexikóban és az akkori követelések többségét azóta sem teljesítették. „Ma is vannak, akiket politikai ellenfeleik egyszerűen bebörtönöznek vagy eltüntetnek, nincsen párbeszéd az országban a problémák megoldására, nem lehet visszahívni megbukott politikusokat, és továbbra sem létezik szakszervezeti szabadság.” Gomez, az aki az eseményekről könyvet írt, arra is felhívta a figyelmez, hogy az 1968-as archívumok többsége még mindig hozzáférhetetlen.

Az évfordulóra jelent meg a spanyol énekes Javier Gurruchaga lemeze is, amelyet a sokat mondó Molotov nevet viselő helyi együttessel készített No lo olvides (Ne felejts) címmel.

5336

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds