2018 April 25, Wednesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20210329
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
68 akkor és azóta: Göbölyös N. László: 68 akkor és azóta
Posted on October 10, Friday, 11:00:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
l968 a 20 század történelmének, napjainkat is átható emblematikus dátuma. Elég csak a háborúellenes mozgalmakra, a környezetvédelem születésére, a női emancipáció kiteljesedésére, az új spirituális utak keresésére, a médiaglobalizáció, berobbanására, az "ellenkultúra" világhódítására gondolni.
Ennek a változásnak és átalakulásnak a krónikája Göbölyös N. László történész ' 68 akkor és azóta című színes tanulmánykötete, amelyet a Nagy Dátum közelgő 40.-dik évfordulójára jelentetett meg a Pallas Kiadó.


1968 – akkor és azóta – jegyzetek egy bővített kiadáshoz 71.

Felszabadultak-e a nők?


1968 októberében 15, 17 és 33 év közötti nő találkozott Párizsban, a Vaugirard utca egyik kis stúdiójában, amelyet Marguerite Duras, a modern francia irodalom öntörvényű alkotója adott kölcsön nekik. A hölgyek határozottan elzavartak minden kíváncsiskodó hímnemű egyént, fontosabb dolguk volt. Ekkor alakították meg a Nők Felszabadító Mozgalmát. (MLF).

Ez volt az a második forradalom, május utcakövei után, amelynek a francia nők jogaik nagy részét köszönhetik. Vezetőjük egy egyszerre diszkrét és szenvedélyes irodalomtanárnő volt, Antoinette Fouque. Az MLF társalapítója soha nem volt hajlandó, ellentétben barátnőjével, Monique Wittiggel, egy olyan egyenlőséget követelni, amely tönkretenné a nőiességet. Bár ma már 73 éves, tolókocsihoz kötött súlyos beteg, a közelmúltban írta meg emlékiratait MLF-nemzedék címmel.

„Amikor elkezdtük, azonnal tudtuk, hogy ez lesz a leghosszabb ideig tartó forradalom. Az MLF és a médiaharcok csak a jéghegy csúcsa. A nők többségének akkor még az erőszak, az igazságtalanság, a láthatatlanság jutott osztályrészül, sokan még ma is így élnek. De 40 év alatt többet értünk el, mint 4000 év alatt és erre büszkék lehetünk. 1968 szörnyű volt: azoknak az embereknek, akik megújították a gondolkodást, a nők nem léteztek. Nekünk csak a szavazáshoz és a fogamzásgátláshoz volt jogunk. Akkoriban nekem még nem volt saját nevemre szóló bankszámlám!” – emlékezik Antoinette Fouque a Le Parisien hasábjain.

Az alapító anya szerint a nők győztek. „A mai nőknek kívánt gyermekeik vannak, közben nem mondanak le arról, hogy létezzenek a világban, sem pedig arról, hogy anyagilag függetlenek legyenek. A politikai paritáshoz egy kicsit lökdösődni kellett. Legalább 30 százalékot kell elérni a nemzetgyűlésben ahhoz, hogy meghalljanak minket. Óriási előrelépések történtek, de vigyázni kell, hogy a törvényeket betartsák, és kiterjesszék” – mondta. Ugyanakkor elismeri, hogy a családon belüli erőszak még mindig súlyos probléma, de legalább most már törvény van ellene. Figyelmeztet azonban: „Amikor egy jogot megszereztünk, akkor kezdődik igazán a harc!” Látja, hogy azért még nem tűntek el teljesen a régi idők, ennek példáját látja Sarah Palin amerikai republikánus párti alelnök-jelöltben, de úgy érzi, hogy globálisan „jól jöttek ki a nők a felszabadításból”.

Antoinette-et kis keserűséggel tölti el, hogy az MLF-et gúnyolták a férfiak, megtagadták a harmincasok, a náluk is fiatalabbak pedig nem vesznek róla tudomást. „Úgy kezeltek bennünket, mint a Párizsi Kommünben részt vett nőket: azt mondták nekünk, hogy akkor lesz újra emberi arcunk, ha meghalunk. Hisztérikáknak neveztek minket. Pedig nem jó lejáratni ezt a mozgalmat. Amikor az ember arra gondol, hogy mennyi még a tennivaló, ez szinte bűntény. Soha nem akartam, hogy a „feminizmus” szó eltakarja a „nő” szót. Úgy vélem, hogy minden nőben megvan a képesség arra, hogy nőként létezzen, de nem mindenkinek van képessége arra, hogy feminista harcokban vegyen részt”.

Az MLF vezetője szerint igazából a nőmozgalom az egyetlen, ami 68-ból megmaradt. „Itt az idő újabb lökést adni neki a régi, és az azóta felbukkant témákban egyaránt. Sok mindent meghódítottunk, de nem sok mindent romboltunk le, ez így nem tökéletes. De meggyőződésem, hogy a nők tömegei még nem hallatták hangjukat. Mindezt a következő nemzedékektől várom” – mondta Antoinette Fouque.

A 40. évforduló kapcsán nem mindenki fogadta kitörő örömmel Fouque emlékezéseit. Bár elismerték érdemeit, többen megvádolták azzal, hogy megpróbálta kisajátítani magának az MLF-et és elkövette a bűnök bűnét: márkajelzést csinált a mozgalom három betűjéből. Miközben ő maga elég rendesen hasznot húzott mozgalmárságából, egészen Európa Parlamenti képviselőségig vitte – mondják ellenfelei, akik vele kapcsolatban Simone de Beauvoirt, A második nem című alapmű szerzőjét idézték, stílszerűen a Libérationban: „Nők ezreit csendre kárhoztatni azon a címen, hogy helyettük beszélünk, maga a legrosszabb zsarnokság”.

4538

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds