2018 April 24, Tuesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20204654
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
68 akkor és azóta: Göbölyös N. László: 68 akkor és azóta
Posted on October 14, Tuesday, 11:00:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
l968 a 20 század történelmének, napjainkat is átható emblematikus dátuma. Elég csak a háborúellenes mozgalmakra, a környezetvédelem születésére, a női emancipáció kiteljesedésére, az új spirituális utak keresésére, a médiaglobalizáció, berobbanására, az "ellenkultúra" világhódítására gondolni.
Ennek a változásnak és átalakulásnak a krónikája Göbölyös N. László történész ' 68 akkor és azóta című színes tanulmánykötete, amelyet a Nagy Dátum közelgő 40.-dik évfordulójára jelentetett meg a Pallas Kiadó.


68 – akkor és azóta – jegyzetek egy bővített kiadáshoz 72.

Macca, a Tűzoltó kísérletezik


Macca tűzoltónak állt és kísérletezik. Sir Paul McCartney, 40 évvel azután, hogy a Beatles kiadta White Albumát, valójában a Gombafejűek önálló útkeresésének még közös néven megjelentetett lemezét, The Fireman néven új utakat keres, egyben felidézi a liverpudliaknak azon korszakát, amikor – a rémálom-turnéktól megszabadulva – szabad teret adtak alkotói fantáziájuknak.

Paul már jelentetett meg két lemezt, The Fireman néven, 1993-ben, illetve 1998-ban, de akkor sokáig szigorúan őrizte inkognitóját. Az akkori lemezek, amelyeket Youth-szal, a Killing Joke együttes basszusgitárosával közösen készített, elsősorban a „trance” műfajhoz álltak közel. Most viszont november 17-én olyan lemez lát napvilágot Electric Arguments címen, amelyen igazi, bár helyenként abszurd, de mindenképpen kiszámíthatatlan dalok követik egymást.

„Tizenhárom dalt vettünk fel tizenhárom nap alatt sussexi stúdiómban, és az volt ebben a rendkívüli, hogy teljesen üres kézzel érkeztem a felvételekre. Velem ez még soha nem fordult elő, általában már kész dalokkal, szövegekkel, címekkel lépek be a stúdióba – vallotta be McCartney.

A lemez sajtóbemutatóját nem is tarthatta volna másutt, mint a legendás londoni Abbey Road-stúdióban, ahol a falak még őrzik a Beatles zenéjét, a bejárati kerítést pedig folyamatosan telefirkálják a turisták és a rajongók. Paul itt nemcsak jelenlegi munkáiról beszélt, hanem visszatekintett a korai évekre, és arra az üzenetre, amit a zene hordoz. „A zene jót tesz a léleknek, bármilyen műfajról is van szó: szerelmes dalokról, klasszikusokról, rockról. Ha az emberek azt kiabálták, hogy Nixon takarodjon a Fehér Házból, nem biztos, hogy sokan meghallották, de ha már egymillióan énekelték a Give Peace A Chance-et, ott már megmozdult valami. Ezt tettük Izraelben is, lehet, hogy nem váltottuk meg a világot, de jobb, mintha semmit sem teszünk. Emlékszem, amikor gyerekkoromban azt mondtam apámnak, hogy lehet, az emberek nem is akarnak igazán békében élni, azt felelte, mindenki békét akar, csak a vezetők nem. Valószínűleg így is lehet, ezt láttam Izraelben és Palesztinában. Találkoztam egy nagyszerű szervezettel, a One Voice-szal, amelyet fiatal izraeliek és palesztinok hoztak létre. Ők mondták, hogy az emberek többsége mérsékelt álláspontot vall, és nem akarnak mást, csak jobb életet a családjuk számára.” McCartney több mint négy évtizedes késéssel érkezett meg a zsidó államba: 1965-ben szó volt a Beatles fellépéséről, de az akkori izraeli kormány nem engedte be őket, mondván, hogy „megrontják az ifjúságot…”.

Az első kritikák szerint van valami szürreális az új lemez hangulatában az egymásra játszott dallamokkal, zenén túli zajokkal. Egyesek szerint a korai Pink Floyd-felvételekre emlékeztetnek, akik ugyancsak az Abbey Roadon dolgoztak. De ne felejtsük, hogy a Beatles már az 1966-os Revolveren próbálkozott mindenféle bizarr hanggal, egy évvel később pedig a Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Bandden mindenféle izgalmas kollázsokat kínáltak a hallgatóságnak. A White Albumon pedig McCartney a „legszélsőségesebb” próbálkozásokat vitte véghez: a rock and roll-paródia Back In The U.S.S.R mellett írt már-már „ciki” kuplékat (Martha My Dear, Honey Pie), country-balladát (Rocky Raccoon), szép lírai dalokat (Blackbird, I Will, Mother Nature’s Son), de előfutára lett a punknak is a Why Don’t We Do It In he Roaddal és a Helter Skelterrel, amelyet egy évvel később Charles Manson „családjának” Bel Air-i rémtette tett hirhedtté.

És hogy legalább olyan rejtélyes legyen a lemez, mint az akkori felvételek, az albumon lezárásaképpen – kísérleti hangzavar kellős közepén – egy mondat hallható, amelyet fordítva vettek fel. Paul nem hajlandó elárulni, hogy mit mondott. Annak idején a Sgt. Peppert az eredeti kópiákon egy „jajkiáltás” hangzott fel a lefutó barázdák lejátszásakor, amely több egymásra mondott szövegtöredékből alakult ki. Vagyis McCartney nem tud és nem is akar megszabadulni a Beatles-örökségtől?

Paul tehát mindent megtesz, hogy hívei közelében maradjon. Nem így a Beatles másik életben lévő tagja, Ringo Starr, aki néhány napja honlapján azt az üzenetet közölte rajongóival, hogy a jövőben ne küldjenek neki leveleket semmilyen címre, mert idő hiányában nem fog rájuk válaszolni. Kétségtelen, a nagyorrú dobos is meglehetősen elfoglalt ember, nemrégiben turnézott Amerikában sokadik All Starrs nevű bandájával, amelyben a legnagyobb név mellette Edgar Winter, Johnny öccse, billentyűs-szaxofonos és azért ennek kapcsán ő is „hajhássza a népszerűséget”: ugyancsak web-site-ján versenyt hirdetett a turnén készült legjobb rajongói fotóknak, amelyeket elhelyez majd az oldalon, az első helyezett pedig egy autogrammal ékesített dobbőrt kap tőle…

5163

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.04 Seconds