2018 April 22, Sunday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20189981
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
68 akkor és azóta: Göbölyös N. László: 68 akkor és azóta
Posted on October 17, Friday, 14:30:00
Topic: Háttér - információk, tények
l968 a 20 század történelmének, napjainkat is átható emblematikus dátuma. Elég csak a háborúellenes mozgalmakra, a környezetvédelem születésére, a női emancipáció kiteljesedésére, az új spirituális utak keresésére, a médiaglobalizáció, berobbanására, az "ellenkultúra" világhódítására gondolni.
Ennek a változásnak és átalakulásnak a krónikája Göbölyös N. László történész ' 68 akkor és azóta című színes tanulmánykötete, amelyet a Nagy Dátum közelgő 40.-dik évfordulójára jelentetett meg a Pallas Kiadó.


68 – akkor és azóta – jegyzetek egy bővített kiadáshoz 73.
Le Clézio 68-a


Akár szimbolikusnak is felfogható, hogy 2008. októberében egy olyan francia író kapta meg az irodalmi Nobel-díjat, aki sok szállal kötődik „hatvannyolchoz”, szemtanúként és szellemiségében egyaránt.

Jean-Marie Gustave Le Clézio egy évvel korábban jelentette meg első, máig legnagyobb hatású remekművét, az Ember és a Föld szeretetének regény-himnuszát, a Terra Amatát, amely a maga nemében ugyanolyan korszakhatár az irodalomban, mint a vele egy időben megjelent Gabriel García Márquez-könyv, a Száz év magány. Mindkettő a 68-as értelmiségi ifjúság kedvencei közé tartozott. Hatvannyolc hozta meg ráadásul Le Clézio „választott hazájának”, Mauritiusnak az áhított függetlenséget. A világutazó író közben a világnak olyan pontján gyűjtötte újabb, életre szóló tapasztalatait, amelyre 1968 októberében nemcsak a nyári olimpia, hanem az azt megelőző, vérbefojtott diáklázadások miatt is felfigyelt a világ. Az új Nobel-díjas a le Nouvel Observateur hasábjain emlékezett vissza négy évtizeddel korábbi élményeire.

„Mexikó mélységes sokkot okozott nekem. Ez az igazi forradalom országa. Amikor 1967-ben először partra szálltam itt, az volt az érzésem, hogy szinte minden pillanatban a szemem előtt zajlik le a forradalom. Soha nem felejtem el azokat a migráns családokat, akik a nyomor elől menekülve észak felé vándoroltak attól a hiú reménytől hajtva, hogy munkát kaphatnak az Egyesült Államokban. Soha nem felejtem el azokat az ezreket, akik fájdalomtól és gyűlölettől üvöltve fogadták az elnöki konvojt: akkor éreztem meg, hogy milyen rettenetes ereje lehet egy összegyűlt tömegnek. Számomra az abszolút nyomor ott kezdődik, amikor elviselhetetlenné válik a holnap egyszerű távlata. Felfedeztem Mexikóban az állandó harcmezőt, ahol többé már semmi nem választotta el a halált az élettől. Mellette a párizsi 68 május nevetségesnek tűnt. Még ennél is nevetségesebb volt a nizzai lakosság rémülete, amelynek hirtelen szembe kellett néznie azzal a kényelmetlenséggel, hogy nem hordják el a szemetet és patkányok kezdenek járni az utcákon. Nem vetettem meg persze a diákmozgalmat, mondjuk úgy, hogy relativizáltam….

Ez a sokk fizikai értelemben is óriási volt. Úgy beszéltek erről az országról, mint egy kulturális komplexumról, de főleg a spanyol örökséget hangsúlyozták. Én azonban már a mexikóvárosi repülőtéren belemerültem abba a sűrű, kaotikus, teljesen bennszülött, zavarba ejtő tömegbe, amilyen csak egy kínai vagy indonéz tömeg lehet. Aztán az ember nagyon hamar megérti, ha bejárja Mexikóváros valódi negyedeit, Guerrerót, Mercedet, Villa de Guadelupét, hogy ez a 40 milliós város az évszázadok során újra az azték birodalom fővárosa lett, még akkor is, ha már nem beszélik azt a nyelvet és templomokat építettek az ősi szentélyek helyére…

…Ami eltűnt, az egy plurális, összetett, sok tekintetben találékony és mély civilizáció volt, amely annak idején az egész amerikai kontinensen élt. Ha nem lettek volna a hódítás, a vérfürdők, a fizikai és morál erőszak katasztrófái, sok minden tovább fejlődhetett volna. Persze káros lenne azt hinni, hogy mindent elpusztítottak, hogy nem maradt semmi. Nagyon sok mai civilizációs téma, mint a környezet megóvása, az élet valamennyi formájának tisztelet, az álmok és az ösztönök helye értelmünkben, a gazdagság megosztásának gondolata, a mítosz helye a képzeletünkben, a varázslat és a növények által gyógyítás mind megerősítést kapnak az ősi amerikai indián kultúrákban. Lassan rájövünk arra, hogy mekkora hálával tartozunk nekik…

…Az indiánok lettek volna az első környezetvédők? Az ökológiának van egyfajta radikális jellege, amely aligha illik olyan kultúrákhoz, amelyeknek legfőbb jellemzője a másokkal szembeni tolerancia. Az azonban igaz, hogy az amerikai indián társadalmak a mai napig követik a létfenntartási eszközökkel való takarékoskodás és az élet iránti tisztelet elvét. Az Egyesült Államokban ma már csak az indián rezervátumok tekinthetők olyan szabad területeknek, ahol nincsenek szögesdrótok, amelyeket nem építenek be, mentesek a reklámoktól és az elüzletiesedéstől. Egyes 19. századi nagy indián törzsfőnökök szavai ma is a bölcsesség és az éleslátás példái, amelyekkel előrelátták modern korunk ökológiai katasztrófáját és amelyeket ma minden iskolában tanítani kellene.”

4721

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 5
szavazat: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.02 Seconds