2018 April 23, Monday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20191863
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
68 akkor és azóta: Göbölyös N. László: 68 akkor és azóta
Posted on October 29, Wednesday, 14:30:00
Topic: Háttér - információk, tények
l968 a 20 század történelmének, napjainkat is átható emblematikus dátuma. Elég csak a háborúellenes mozgalmakra, a környezetvédelem születésére, a női emancipáció kiteljesedésére, az új spirituális utak keresésére, a médiaglobalizáció, berobbanására, az "ellenkultúra" világhódítására gondolni.
Ennek a változásnak és átalakulásnak a krónikája Göbölyös N. László történész ' 68 akkor és azóta című színes tanulmánykötete, amelyet a Nagy Dátum közelgő 40.-dik évfordulójára jelentetett meg a Pallas Kiadó.


68 – akkor és azóta – jegyzetek egy bővített kiadáshoz 75.

Rasszista-szexista western?


Hiába szóltak a 68-as évek a nők felszabadításáról, nemcsak a feketék polgárjogi egyenlőségéről, hanem az indiánok rehabilitálásáról is, a western műfaja, még megújult változatában is ragaszkodott a maga rasszista és szexista felhangjaihoz.

Erre világít rá például a korszak egyik kiváló vadnyugati filmje, a J.Lee Thompson MacKenna aranya (1969), a mindenkoron rokonszenves Gregory Peck-kel, és a vérlázító mosolyú Omar Shariffal a főszerepben. A misztikummal is átszőtt aranyláz-történetben a legnemesebb az öreg indián, aki a kincs rejtekhelyének térképét őrzi, és óva inti a seriffet attól, hogy az apacsok szellemeit megbolygassa. A bandita szolgálatában álló rézbőrűek természetesen aljasok, vérszomjasok és ostobák, csupán egyetlenben támad fel az indián becsület a végső „osztogatásnál”, de ő is életével fizet vakmerőségéért. És ott van az egyik kulcsfigura, az indián lány, akit egyszerre hajt a szerelem és a bosszúvágy a seriff iránt, ráadásul egyre őrültebb féltékenység uralkodik el rajta a táborba került fehér nővel szemben. Minden íziben nő, akinek nehéz lenne ellenállni, a rendező ezt úgy oldja meg, hogy a végső vágta során a két lány lóháton „vív meg” egymással, és végül a fehér taszítja le riválisát a szakadékba. A férfi nézőt ráadásul tévútra is vezeti a film, mivel az indián lány az, akinek eszményi testében gyönyörködhetünk a híres „víz alatti ölelkezés” során, ezzel külön előnyhöz juttatva őt végig felöltözött vetélytársnőjével szemben. (Az már az átejtés csúcsa, hogy az indián bestiát fehér színésznő, a Batman-sorozat Catwomanje, Julie Newmar alakítja). Mégis neki kell halállal lakolnia az „ártatlan” fehér lánnyal szemben.

Figyelemre méltó az a tendencia is, hogy a korszak több filmjének főhőse olyan fehér ember, akit indiánok neveltek fel, vagy pedig maga is indiánná válik: Paul Newmant szerették meg sokan a Hallgatag emberben (Hombre, 1967), Dustin Hoffman felejthetetlen Kis Nagy Ember (1970), míg Richard Harris még az indián harcossá válás kemény rituáléját is elviseli A férfi, akit Lónak hívtak című filmben (1970).

Nem mondható, hogy a feketék szerepköre megváltozott volna a polgárjogi egyenlőség megszületésével. Az 1972-es Buck és a Prédikátor, amelyben az afro-amerikaiak filmes ikonja, Sidney Poitier és a jamaikai Harry Belafonte játssza a két főszerepet, a polgárháború után felszabadított rabszolgák új kizsákmányolói elleni harcról, a rasszizmus továbbéléséről szól western-keretek és panelek között. A Forró éjszakában legendás Tibbs felügyelője vállalta magára a rendezést is, és nem tagadta meg önmagát. A többi vadnyugati film megmaradt a korábbi „néger” sémáknál…

Az „magától értetődik”, hogy az olyan filmekben, amelyek az indiánok elleni fehér atrocitásokat hivatottak megbélyegezni, hogy látunk indián nők meggyalázását a Kék katonától a Kis nagy emberen át a Chato földjéig (bár ez utóbbi Charles Bronson későbbi „bosszúálló filmjeinek” előfutára volt). Nem jut azonban sokkal jobb szerep a nőknek általában az olasz westernekben sem, a férfivilág megalázott rabszolgái ők, maximum a saloon örömlányai lehetnek. Persze mit is várhatunk olyan karizmatikus férfiak mellett, mint Clint Eastwood vagy Lee Van Cleef? A sorsa ellen lázadó, Claudia Cardinale megformálta Jill a Volt egyszer egy vadnyugatban (1968) már nagy előrelépés. De a Butch Cassidy és a Sundance Kölyök (1969) tanítónőjéből (Katherine Ross) sem lesz feminista harcos. A militáns Jane Fonda legalább annyit elért, hogy egyenrangú, sőt, fölényben lévő partnere lehetett egy férfi pisztolyhősnek – igaz, az inkább paródiának tekinthető Cat Ballou-ban (1966) , a franciák szex-sztárja, Brigitte Bardot viszont csak egy rejtélyes szláv arisztokrata hölgy szerepét tudta kiverekedni magának a Shalakóban (1968) a szívtipró Sean Connery-vel szemben. Még a westernekre hajazó Easy Riderben (1969) is csak alkalmi szeretők és kéjhölgyek jelennek meg! Felmerül a kérdés: nem lehet-e, hogy a megrendülni látszó macsó-uralom ellentámadása volt korszakunkban a western?

4484

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.05 Seconds