2018 April 25, Wednesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20210259
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
68 akkor és azóta: Göbölyös N. László: 68 akkor és azóta
Posted on November 04, Tuesday, 13:00:00
Topic: Itt és most - közérdekü írások
l968 a 20 század történelmének, napjainkat is átható emblematikus dátuma. Elég csak a háborúellenes mozgalmakra, a környezetvédelem születésére, a női emancipáció kiteljesedésére, az új spirituális utak keresésére, a médiaglobalizáció, berobbanására, az "ellenkultúra" világhódítására gondolni.
Ennek a változásnak és átalakulásnak a krónikája Göbölyös N. László történész ' 68 akkor és azóta című színes tanulmánykötete, amelyet a Nagy Dátum közelgő 40.-dik évfordulójára jelentetett meg a Pallas Kiadó.


68 – akkor és azóta – jegyzetek egy bővített kiadáshoz 76.

Westy, a diadalmas

Amikor Goffrido Parise, a neves olasz író 1967 májusában Vietnamba utazott riportot készíteni és találkozott William C. Westmorelanddel, az amerikai csapatok főparancsnokával, a már külsejében is magabiztosságot és diadalittasságot sugárzó négycsillagos tábornok ugyancsak furcsán nézett, amikor beszélgető partnere kifejtette: az amerikaiak Vietnamban pontosan olyanok, mint annak idején Julius Ceasar légiói voltak Gallia meghódításakor. Pedig akkoriban Westmoreland, aki alig egy évvel később dicstelenül készült távozni a dzsungelből, még el sem tudta volna képzelni, hogy az Egyesült Államok vesztesen kerül ki ebből a háborúból.

Parise nem szokványos interjút készített „Westy”-vel, ahogyan akkoriban emlegették, inkább egy kőkemény, kívül-belül katona portréját próbálta megrajzolni. Megjegyezte, hogy már szögletes, szigorú vonásai is emlékeztetnek a római legionáriusokra, azt pedig egyenesen sorsszerűnek találta, hogy a tábornok Spartanburg nevű településen született. Az ókori hasonlatok azonban nem voltak Westmoreland ínyére.

„Nem látok semmilyen analógiát köztünk és a rómaiak között. A rómaiak meghódították, majd katonai erővel megszállták a provincikat, a mi küldetésünk éppen ennek ellenkezője: segítjük a vietnami népet, hogy a szabadságot választhassa jövőjéül. Emlékezzen arra, hogy minket a vietnami kormány hívott a béke megmentésére. Nem saját akaratunkból jöttünk és szeretnék mielőbb távozni, amint helyreállítottuk a békét és a szabadságot” – mondta a tábornok, a nyomaték kedvéért Parise figyelmébe ajánlva a Vietnamban harcoló amerikai katona „kilencparancsolatát”, amely a helyi lakossággal való kapcsolatokra és a viselkedési normálra vonatkozik. Az olasz riporter viszont azt tapasztalta, hogy az amerikai katonák úgy viselkednek, ahogyan általában katonák háborúban viselkedni szoktak, és a vietnamiak részéről sem érezte, hogy túl nagy szeretetet táplálnának „vendégeik” iránt.

Westmorelandnek erre is kész volt a válasza. „A vietnamiak mindig is idegengyűlölők voltak. Ennek megvannak a történelmi okai: több évszázados kínai uralom, aztán a francia gyarmatosítás és a japán invázió. Persze velünk szemben nincsen okuk a xenofóbiára, és az elmúlt három év alatt, amióta itt vagyunk, nem is vettem észre ilyen jellegű ellenállást a vietnami nép részéről”. Az amerikai parancsnok úgy látta: van esély arra, hogy Vietnam elfogadjon egy amerikai típusú demokráciát, csak ki kell várni türelemmel. Nem fogadta el Parisének azt az érvelését, mely szerint a vietnami konfuciánus hagyományok inkább kínálnak termékeny talajt a marxizmus számára, mint az amerikai típusú demokráciának. Westmoreland Dél-Koreát, a Fülöp-szigeteket és Tajvant hozta fel példának, ahol „a nyugatihoz nagyon hasonló demokratikus rendszerek működnek”, és szerinte sikerülni fog Vietnamba is átültetni azt. „Meggyőződésem, hogy a vietnamiak nem akarnak kommunizmust. Ezért vagyunk mi itt” – mondta. Az viszont kifejezetten hízelgett „Westy”-nek, amikor a riporter azt mondta: „Ön inkább tűnik misszionáriusnak, mint katonának”. „Én valóban a szabadság misszionáriusának tekintem magamat és minden alárendeltemet” – felelte büszkén, hozzátéve, hogy soha nem ejtette ki a száján azt a neki tulajdonított mondatot, mely szerint „le kell rombolni Északot, hogy Délen győzzünk”. „Ezt csak a kommunista propaganda terjesztette” – mondta.

A beszélgetés során Parise megrajzolta Westmoreland arcképét. „Az amerikai ipar tökéletes produktuma, amely a történelmi időkkel és az ipari korszakkal tökéletes összhangban választotta ki őt. Próbáljuk összerakni egy római konzul arcát egy diszkoszvető testalkatával és izomzatával, Abraham Lincoln tekintélyével, James Bond robbanékonyságával, Superman emberfeletti képességeivel, valamint a szelíd, családias Palmolive szappannal. Nem olyan, a korszellemmel teljesen összhangban lévő zsoldoskapitány-típus, mint annak idején MacArthur vagy Eisenhower voltak, nem maradt belőle semmi a rájuk jellemző emberiből vagy gyarlóságból. Ezzel szemben teljes alkalmas arra, hogy egy eszköz legyen a hadigépezeten belül”.

William C. Westmoreland 1968 júliusában adta át a vietnami parancsnokságot Creighton Abrams tábornoknak, miután Washington nem teljesítette a harcoló egységek erősítésére vonatkozó követeléseit a Vietkongok januári Tet-offenzivája után. Hazatérése után az Egyesült Államok szárazföldi hadseregének vezérkari főnöke lett 1972-ig. Emlékirataiban sem ismerte el tévedéseit, a vietnami vereség felelősségét egyrészt a Fehér Házra és a Pentagonra hárította, másrészt pedig úgy vélekedett, hogy „az amerikai nemzet nem értette meg a vietnami szerepvállalást”. 2005. júliusában halt meg, 91 éves korában.

5203

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Itt és most - közérdekü írások
· Írta: Foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Itt és most - közérdekü írások:
Vita a szexuális tévéműsorokról


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.00 Seconds