2018 April 26, Thursday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20210429
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Hangszere: a tangóharmónika.
Posted on February 12, Sunday, 10:39:56
Topic: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka
Takáts Magda több mint harminc éve zenél. Budapest elit éttermeiben és kicskocsmáiban egyaránt dolgozott, de megfordult Libanonban, a volt Jugoszláviában és Norvégiában is. Hangszere: a tangóharmónika.
Szunyogh Gábor írásaHol vannak a körúti kávéházak bárzongoristái? Hová tűntek a jazzduók, triók, vagy akár a cigányzenészek? Budapesten leginkább a luxushotelek hatalmas auláiban fehér bárzongorán maszatol sanzonokat a jazzkonzervatóriumot végzett diák, aki tehetsége alapján akár világhírnévre is szert tehetne, kitűnő cigányzenészeink pedig exkluzív, turistacsalogató helyeken játszák az édesded magyar műzenét. És hol vannak a tangóharmónikások? Akik Párizs és Madrid vagy akár Moszkva elengedhetetlen „tartozékai”?

Takáts Magda mosolygós asszony. Kezeit az asztalon nyugtatja, és zavartan jegyzi meg: a két kézfeje nem ugyanolyan, a többévtizedes harmónikajáték valamelyest deformálta őket. Pedig szép kezei vannak, és ami ennél is fontosabb: gyönyörűen játszanak. Franciás dallamok, Liszt rapszódiái ugyanolyan játszi könnyedséggel zendelnük fel finoman, mégis lenyűgözően a régi fújtató eszközből.

A vendéglátóiparban meg kell tanulni halkan játszani – mondja. - Egy idő után kialakul az a képesség, hogy a helynek megfelelő zenét játsszuk – teszi hozzá. Magda több mint harminc éve zenél. Hat éves korában hallotta először a rádióban Tabányi Mihályt játszani, és akkor döntött úgy, hogy ő is ezt a hangszert választja. Vendéglátós karrierjét. A kispesti Halásztanyán kezdte, de játszott Libanonban és Jugoszláviában is.

Természetesen a Balaton sem maradhatott ki az életéből, játszott a János pincében, a 90-es években pedig a hűvösvölgyi Náncsi néni éttermében foglalkoztatták. Dolgozott színészekkel (többek közt Csala Zsuzsával) a Vidámszínpadon, Paudits Bélának pedig tizenöt évig volt a zenei kísérője.

A borravaló sokszor nagyobb volt, mint a fizetés, igaz, ezért a zenésznek gyakran a szívét-lelkét bele kellett adnia. Előfordult, hogy a hangszer mellett énekelt is. - Képzelje el: egy szál nő, amint harmónikával a nyakában, énekelve mászkál az asztalok között! – meséli nevetve. Nem egyszer érték atrocitások is. Egy teletetovált karú alak egy alkalommal letört nyakú sörösüveggel fenyegette: játsszál! A tulajdonos ebben a pillanatban elszaladt, ám Magda megőrizte hidegvérét: „Mit parancsol, uram?” A részeg börtöntöltelék ezzel a válasszal nem tudott mit kezdeni, és visszahúzódott. Egy hét múlva Magda fizetett neki egy sört és egy bablevest. A lunpen alak másnap visszatért, kiöltözve, megborotválkozva. Csendben leült a dobogó szélére és testőrként védte a harmónikázó hölgyet, így hálálva meg jóindulatát.
Magda nem bánta meg a választását, igaz a magánélete némileg ráment a szakmára: - Szerettem, imádtam a foglalkozásomat, a munkahelyemről soha el nem késtem. A heti egyetlen szabadnapomon is hiányzott a hangszer. amikor zenéltem, soha nem fáradtam el.
Ha megfogom a harmónikámat, a mai napig nagyot döbben a szívem!

Üzenet:
Kezdő vendéglátó zenészek!
Ne adják fel, hanem, csinálják óriási hittel! Nem mindig a nagy gázsi az igazi elismerés, hanem az, ha a főnök, és főleg a vendégek megbecsülik az embert! Ha valaki a kezdeti lépéseket a szakmája és az emberek iránti szeretettel teszi meg, biztos, hogy sikerrel jár!

3475

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Arcél - kortársaink arcképcsarnoka:
Tudással fölvértezve zuhanni a zenébe


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.02 Seconds