2018 April 25, Wednesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20210343
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
68 akkor és azóta: Göbölyös N. László: 68 akkor és azóta
Posted on November 13, Thursday, 09:00:00
Topic: Háttér - információk, tények
l968 a 20 század történelmének, napjainkat is átható emblematikus dátuma. Elég csak a háborúellenes mozgalmakra, a környezetvédelem születésére, a női emancipáció kiteljesedésére, az új spirituális utak keresésére, a médiaglobalizáció, berobbanására, az "ellenkultúra" világhódítására gondolni.
Ennek a változásnak és átalakulásnak a krónikája Göbölyös N. László történész ' 68 akkor és azóta című színes tanulmánykötete, amelyet a Nagy Dátum közelgő 40.-dik évfordulójára jelentetett meg a Pallas Kiadó.


68 – akkor és azóta – jegyzetek egy bővített kiadáshoz 77.
Jézus rock-üvöltői


Elektromos gitárok és spirituálék, ostya helyett kis sütemények, sőt, komplett meleg „úrvacsora”, oltár helyett hosszú asztal, az áldozás nem a szertartás végét, hanem annak kezdetét jelzi. A szenténekek félig zsoltárok, félig protest-songok, amelyekbe az is belefér, hogy kiállnak a faji egyenjogúság mellett és elítélik Francis Spellman bíborost, New York érsekét, aki nem átallotta „keresztény missziónak” nevezni a vietnami háborút.

Mindezeket azokon a „beat-miséken” tapasztalták a kortársak, akik 1967-68 táján új utakat kerestek és találtak az evangéliumi tanítás megközelítésében Amsterdamban, Utrechtben és Hágában. (Mellesleg a műfaj – persze féllegális formában – nagyon hamar begyűrűzött Magyarországra, mert már 1967-ben megszületett egy mindössze 16 éves fiatalember, Szilas Imre húsvéti beat-miséje.) Mint a L’Espresso olasz hetilap egyik korabeli tudósításából kiderül, a hollandiai fiatalok tökéletesen megtalálták a párhuzamokat az Újtestamentum és a kortárs események között: az őskeresztények mártíromságára a polgárjogi és békeharcosok elleni rendőrattak felelt, a prédikáció szövegét a világ éhezőiről szóló ENSZ-jelentésből emelték át, és az ökumenikus imádság emberi jogi kiáltvánnyá változott a latin-amerikai szegények, a Szovjetunió-beli zsidók vagy a vietnamiak mellett.

Az amsterdami beat-mise, amelynek zenei alapját a Shalom nevű együttes szolgáltatta, és az azonos nevű közösség komolyan nyugtalanította a Vatikánt, mindenekelőtt az Inkvizíció jogutódaként működő, akkoriban Alfredo Ottaviani bíboros vezette Hit Kongregációját, ellentétben a nijmegenivel, amely nem módosította a miserendet, és érintetlenül hagyta az oltáriszentséget is. Az amsterdamiak viszont vissza akartak térni a gyökerekhez, gyakorlatilag elvetették a hivatalos katolikus egyházi liturgiát. A Shalom körül kialakult mozgalom hatalmas sikert aratott, ötezren fizettek elő a havonta megjelenő folyóiratukra, amely egyháztörténettel, hitvitákról épp úgy szólt, mint a harmadik világ országairól és a marxizmusról. A karácsonyi szabadtéri virrasztásra katolikus papok és protestáns lelkészek tucatjait nyerték meg, és a járókelőket is meglepte a belőlük áradó béke. Egy Van Kilsdonk nevű jezsuita atya egyenesen „plébániát” hozott létre „forradalmi alapon” az amsterdami egyetemen. Nem csoda hát, ha a Szentszék figyelmeztette a holland katolikusokat, akik közül egyre többen mutattak érdeklődést az új hitélet iránt: „a fegyelmezetlenséget csak egy lépés választja el az eretnekségtől”.

A hollandiai rock-reformációnak vajmi kevés köze volt ahhoz, amit később „keresztény rocknak” neveztek. Ez utóbbi bölcsője Kalifornia volt, és egyes, őskeresztény eszmékből táplálkozó, krisztusi alapon békét és szeretetet hirdető hippi-csoportok zenészei honosították meg. Ők már aktív hittérítést is folytattak, bibliákat osztogattak, a náluk szabadabb szellemű virággyerekek egyszerűen „Jézus csodabogarainak” (Jesus Freaks) nevezték őket. 1972-ben a texasi Expón még a későbbi híres-hirhedt prédikátort, Billy Grahamet is meghódították. A Jézus-mozgalom azonban az 1970-es évek közepére épp úgy lehanyatlott, mint a hippi-világ, a „keresztény rock” pedig szép lassan becsatlakozott az „új evangelistákhoz”, a vallási hátterű média, üzlet és establishment részeként.

3909

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Háttér - információk, tények
· Írta: foszerkeszto


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Háttér - információk, tények:
OVTV


Article Rating
Average Score: 0
szavazat: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.00 Seconds