2018 April 25, Wednesday

Legyen a kezdőlapom!

KÖZÉLETI TÁRSASÁGOK SZABAD HÁLÓZATA
Főoldal · Témák · Letöltések · Saját Beállítások · Fórum · Top 20 · Archívum · Eseménynaptár · 
Arcél - kortársaink arcképcsarnoka A közelmúlt fontos eseményei!Háttér - információk, tényekItt és most -  közérdekü írásokOlvasólámpaBudapest
Postánk
Időjárás
Lapajánló
Ütköző
Szavazás
Médiabox
Esszék
Fotógaléria
Választás
Kultúra
EU hírek
Könyvespolc
Vitasarok
Blogháló
Kincsestár
Év-Napok
Választási
hangulatjelentés
Örökzöldik
Horoszkóp
NolBlog
Pályakezdők
CzeNaSav
TOVÁBBI ROVATAINK
Eseménynaptár
Meghívók
Magyar Posta Zrt.
GNL: 68 akkor és azóta
Soha többé ...
ROMA CHARTA
Cigánykérdés 2009-2010
KÉK VIRÁG NYILATKOZAT
PP-Klubháló Fotóalbum
Miniszterelnöki Hivatal támogatásával
Nyugdíj , nyugdíjreform

NYUGDÍJHELYZET
Eü Európában
Lapzsemle
Történetek Polgárról
Nyögetek
GMO
Vitasarok
Esszék
Ütköző
Szabadegyetem
Rózsa András
Kisember a nagyvilágban
B L O G H Á L Ó
Felhasználók Blogjai
Fórum
EU-Hírek
EP Hírlevél
Év-napok
Kincsestár
Kaján Naptár
Örökzöldik
Könyvespolc
Klubok
Pallas Páholy 1993
Pallas Páholy Egyesület dokumentumai
Fotógaléria
Klubháló FM
Audio-video

KÖNYVRENDELÉS

Új Alapszabály

Amiket ajánlunk

Amiket ajánlunk
A NÉPSZAVA HÁZHOZ JÖN
Ha már hajnalban olvasni akarja,
ha elfogyott az újságosánál,
ha régi példányt keres,
vagy épp' messze jár a világban,
itt mindig megveheti a napilapot
Ha csak mazsolázna belőle,
itt cikkenként is vásárolhat

Médiabox

Magyar Diplo

Linktár

Belépés/Regisztráció
Felhasználónév

Jelszó

Új tag ITT regisztrálhatja magát.

Számláló
Összesen
20208822
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2004 szeptember 1

Támogatóink


Amiket ajánlunk

Impresszum
Lapigazgató-főszerkesztő: Dr. Gáspár István
Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László
Főszerkesztő helyettes: Böjte József
Főmunkatársak: Bodor Pál,  Marik Sándor,  Szekeres István.
Technikai szerkesztők: Gáspár Péter,  Prikrillné Erős Ildikó.
Munkatársak:Balogh Zsuzsa, Bereczki Gaby, B. Kiss Andrea, Busi Eszter, Buzdor Gabriella, Czehelszki Levente, Cserháti András, Dolhai József, Fehér Attila, Gáll Róbert, Gellén László, Hadas Bianka, Havasi Zsófia, Kalmár Mónika, Kálnai Anita, László Anett, Matey István, Mészáros Tímea, Nagy Attila Zoltán, Nagy Zsófia, Perje Sándor,

Kordiagnosztika

  
Belpolitika: Kongresszus után
Posted on November 04, Thursday, 11:26:20
Topic: Klubélet - klubjaink rendezvényei
Szerdán (11. 03-án) este az MSZP Harmadik Hullám Platformjának fenti című rendezvényét tartották a Pallas Páholyban. Az előadók: Földes György szociológus, a Szabadsajtó Alapítvány kuratóriumának elnöke és Galló Béla politológus, publicista rövid bevezetőjükben vázolták a közelmúlt -kormányban és pártvezetésben lezajlott- személycseréinek okait, majd a hallgatók kérdései, állásfoglalásai következtek.

Galló Béla egy kérdéssel indított: Az rendben van, hogy mi után, de mi előtt vagyunk? A helyzet értékeléséhez a politológus szerint még kevés idő telt el, valósabb képet a soron következő két időközi választás (Szécsény, Sopron), és a december 5-i kettős népszavazás után lehet alkotni. Galló ugyanakkor objektív mérőszámoknak nevezte a legutóbbi közvélemény-kutatási adatokat, melyek jelzik, az augusztusban rendkívül alacsonyról indult szocialisták jelentősen lefaragtak a Fidesszel szembeni hátrányukból, bár még így is 7-8 százalékos a jobboldaliak előnye.
A változás egyik fő okát az előadó abban véli fölfedezni, hogy olyan, korábban nem tapasztalt energiát sugárzott a baloldali párt a társadalom felé, amely váratlanul, felkészületlenül érte az ellenzék vezető pártját. A lezajlott eseményeket a szocialisták párton belüli "személyzeti forradalom"-nak is nevezik. Szerkezeti változások még nem töténtek meg, de az ideológiaiak markánsan jelen vannak a Medgyessy-kormány pragmatizmusa után. A kérdés az, a globalizáció és a neoliberális gazdaságpolitika közepette hogyan lehet baloldali programot hirdetni. Galló Béla szerint a hátralévő másfél évben a Gyurcsány-kormány nem fog tudni ettől a "baloldali sasszé"-tól eltérni.
A politológus a fő pozitívumok közé sorolja, hogy a Fidesz egy eddig még soha nem látott zavarba került, és a párt megosztottsága várhatóan tovább fog folytatódni. A baloldalra leselkedő veszély a decemberi népszavazás, mellyel a Fidesz egyrészt régi nemzeti retorikájának hatását óhajtja mérni összekapcsolva a privatizáció támadásával. Ha a szavazás a jobboldal számára eredményes lesz, a jövő esztendőt megnövekedett önbizalommal kezdheti.
Galló úgy ítéli meg, Gyurcsánynak változtatnia kellene külpolitikai megnyilvánulásain, mivel a nyugati sajtó -"hála" Orbánnak- óvatosan fogadta a kormányfő-pártelnök fémjelezte új generációt. Ki tudja például, hogy az újraválasztott Bush miként értékeli a miniszterelnök újkeletű bejelentését a március végére prognosztizált iraki magyar csapatkivonásról?
Földes György a rendezvény címére utalva tréfásan megjegyezte, hogy az MSZP mindig kongresszus előtt vagy után van, hiszen jellemzően kongresszusokkal vezeti le a felgyülemlett feszültségeit.
A szociológus megállapította, hogy a magyarok a mai társadalmi és gazdasági berendezkedést igazságtalannak tartják, ezért rendre elküldik az éppen hatalmon lévőket. A Medgyessy-kormánnyal ez az EU-képviselők választásán történt meg, tehát az úgynevezett jóléti rendszerváltás programja már középtávon megbukott. A nemzeti közép politikája megtévesztette a választókat. Medgyessyék az EU-választást követően nem vállalták a felelősséget, rossz kampánystratégiára hivatkoztak, nem a tényleges gazdasági okokra.
Földes személyes élményeként mesélte el, hogy a vereség után az elnökség felkérte a helyzet elemzésére, amely el is készült, de a következő ülésen a résztvevők egyetlen szóval sem reagáltak az értékelésre. Ezek után politikusi pályája egyik legfelemelőbb pillanatai közé sorolta a mostani kormányváltás Európában is szokatlanul zökkenőmentes és intelligens levezénylését. A jelenlegi vezetésnek két alapvetése van a szociológus szerint. Először is létezik egy viszonylag jól működő gazdaság, másrészt folyamatosan jönnek majd az uniós pénzek, évente úgy 250-270 milliárd forint értékben, ami aztán jól megoldja a gazdaság felmerülő problémáit. Földes úgy véli, hogy nem oldja meg. Gyurcsány bejelentését az iraki kivonulásról helyesnek tartja, miként a kormány népszavazással kapcsolatos egyértelmű állásfoglalását is.
Belpolitikai vonatkozásban két témát helyezne előtérbe. Egyik az oktatás, amely egyértelműen liberális hatás alatt áll. A másik egy új médiapolitikai koncepció. A törvény kétharmados ugyan, ám az MSZP-nek akkor is állást kellene foglalnia az ügyben. De fontos kérdés a vidék- és agrárpolitika is.
Földes György szerint a szocialistáknak csak akkor lehet esélyük megnyerni a 2006-os választásokat, a baloldali értékekhez hűen politizálnak.
Az előadásokat meghallgató Zöldi László médiakutató úgy vélte, a jobboldallal elég nehéz elképzelni a párbeszédet médiaügyben, ezt sugallja például a Hír TV Magyar Nemzet általi "megszállása", és a szakértő szerint hamarosan ez várható a baloldalon is (lásd, a Magyar Hírlap megszűnése). A hozzászóló úgy látja, az MSZP az elmúlt fél évben szinte kizárólag magával foglalkozott, ami részben érthető egy belső hatalmi küzdelemben, de az emberek megszólítása nélkül nehéz lesz nyerni 2006-ban.
Egy másik hallgató, Karácsony Mihály kifigásolta, hogy az MSZP nem hajlandó tudomásul venni az alacsony taglétszám tényét és problémáját. Véleménye az, hogy a párt küldötteinek 85 százaléka hosszú évek óta ugyanazokból az emberekből áll, helyi szinten nincs kihívója a régi vezetőknek. Hiányzik az önszerveződés, a párton kívüli baloldali értelmiségiek jelenléte a párt holdudvarában.
Galló Béla válaszában elmondta, hogy az utóbbi időben rengeteg adósság torlódott össze az MSZP előtt, melyeknek a törlesztését el lehet kezdeni, de a következő másfél évnek nem a szerkezeti átalakításokról kell szólnia, hanem a választási győzelem megszerzéséről.
Földes György fontosnak tartaná az MSZP-ben egy politikusképző tanfolyam beindítását, valamint az egykori népi kollégiumok megújított változatainak újraélesztését.
A kulturális közszolgálatiság terén a szociológus lát esélyt a két oldal közötti demokratikus párbeszédre, megengedve, hogy a jobboldal véleményformálóinak többsége nem azonos egyes szélsőséges tagjaival.
Egy Marosvásárhelyről érkezett nyugdíjas -sokáig RMDSZ-politikus- sérelmezte és elhibázottnak gondolja, hogy az MSZP az SZDSZ-szel karöltve a kettős állampolgárság kérdésében a nemmel szavazásra biztatta a polgárokat.
Földes ez utóbbira reagálva elismerte, hogy nemzeti kérdésekben a baloldal a rendszerváltás óta lépéshátrányban van a jobboldallal szemben.


Bencsik Gyula
5686

 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Klubélet - klubjaink rendezvényei
· Írta: szerkesztoseg


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Klubélet - klubjaink rendezvényei:
Állam-Egyház-Politika


Article Rating
Average Score: 2.5
szavazat: 2


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj és lépj be!
Belépés/Regisztráció: Klikk ide >> | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a szerzők tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.- www.klubhalo.hu - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata cím:1054. Budapest, Alkotmány u. 15. Telefon/Fax: 06­/1/311-8027 e-mail: szerkesztoseg@klubhalo.hu Lapigazgató-főszerkesztő:dr Gáspár István a Pallas Páholy-KLUBHÁLÓ Egyesület titkára.


Általános főszerkesztő helyettes: Zöldi László, Főszerkesztő helyettes: Böjte József, Főmunkatársak: Bodor Pál, Marik Sándor, Szekeres István. Technikai szerkesztők: Gáspár Péter, Prikrillné Erős Ildikó,  Rendszergazda: (Vincze, Czibóka és Dracsay Bt., e-mail: info@vcd.co.hu)


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.01 Seconds