Fradi
Dátum: December 12, Sunday, 09:00:00
Téma: Itt és most - közérdekü írások


Aligha akad olyan tipegő korból kilépő Magyarországon, aki ne tudná, hogy a „Fradi” a Ferencvárosi Torna Club beceneve. A legnépszerűbb hazai sportegyesületéé. Milliók figyelik főként labdarúgócsapatának eredményeit, és nem azok szeretik igazán, akik botrányokkal, véres verekedésekkel vagy metrókocsik szétverésével vannak jelen a nap híreiben.


A Fradit lehet szeretni, gyűlölni. Közömbösnek is lehet iránta lenni. Ám nem venni róla tudomást – lehetetlen! Hisz’ léte, történelme és jelene sporthungaricum. A „franzstadti” polgárok 1899. május 3-án alapították, címerébe foglalva – mert akkor még fontos volt! - az erkölcsöt, az erőt és az egyetértést jelképező három E-betűt, fehér-zöld klubszínnel, amiből idő múltával zöld-fehér lett. (Mivel a nemzeti színek közül akartak választani, ám a piros-fehéret már a BTC birtokolta.) Azóta a magyar labdarúgás elképzelhetetlen Fradi nélkül. Annak ellenére 28-szoros bajnok, hogy a rendszerváltást követő idők téves és indokolhatatlan MLSZ-döntése az NB II-be száműzte. A klub fennállása során először. És nem a tényleges sporteredmények alapján. Pedig klubcsapataink nemzetközi szereplését tekintve is páratlan a teljesítménye. 1965-ben megnyerte a Vásárvárosok Kupáját – a Juventust győzve le -, majd a VVK-ban 1968-ban is döntőbe került, miként 1975-ben a Kupagyőztesek Európa-kupájában. A Közép-európai Kupa kétszeres győztese (1928, 1937). És az egyetlen magyar Aranylabdás – Albert Flórián – is a Fradi játékosa volt. Különös, de így igaz: a szabadságot és demokráciát ígérő rendszerváltás utáni két évtized hozta meg történetének legnyomorúságosabb időszakát. Holott még a Rákosi-rezsim sem merte szétverni, csak szétszedni, öt világklasszist (Henni, Budai, Kocsis, Deák, Czibor) más klubba kényszerítve. Bár új nevet is kapott (ÉDOSZ SE, 1949-1951; Budapesti Kinizsi SE, 1951-1956), és a zöld-fehérből piros-fehér csapat lett, a lelátok népe akkor is a „zöld sasoknak” szurkolt. Azt pedig, hogy 1956. november elsejétől ismét zöld-fehér FTC lehetett, ma már az 1956-os forradalom egyik sportvívmányaként tartják számon.

Alighanem a sporttudorok (történészek, politológusok, szociológusok) dolga lesz kideríteni, hogy a rendszerváltást követő időkben miért az FTC lett a magyar sport legkiszolgáltatottabb, sőt legüldözöttebb sportegyesülete. Sőt, az egyetlen olyan nagy múltú és jelentős magyar sportklub, amely külföldi tulajdonba került. Bár manapság, az üzleti haszon minden más értéket maga alá gyűrő világában, a nemzetközi sportéletben sem példa nélküli, hogy egy-egy híres egyesület külföldi tulajdonba kerül. Ám a Fradit áruba bocsátók arra sem gondoltak, hogy az új angol tulajdonos - Kevin McCabe úr – szíve nem annyira a klubért, mint a haszonért, a profitért dobog. Vagyis nem a sport, hanem az ingatlanbefektetés várható hozama vonzza. Erről még akkor sem esett szó, vagy csak kevés – és az is halkan mondva -, amikor a Fradi focicsapatát szerény képességű külföldi játékosokkal tömte tele, angol szakvezetést erőltetve a klubra. Ám McCabe úr számításaiba alighanem hiba csúszhatott, mert a legfrissebb hírek szerint a moszkvai Vedomosztyi (Beдomocти) újságban hirdet Fradiba-befektető tőkés társat keresve. Az egészben az a legszomorúbb, hogy a Fradi jövője ismét bizonytalan. Bár a színvonalában a béka fenekét közelítő magyar NB I-ben - a nagy teljesítmény-kilengések ellenére - az élbolyban fészkel. A honi multimilliárdosok nem látnak benne – és általában a hazai fociban – nagy profitot hozó „projektet”, a magyar sportért is felelős politikai-kormányzati potentátok pedig más csapatok (Videoton, DVSC) szurkolói. Vagyis senki nem gondol rá, és senkinek se fáj, hogy a Fradi eltűnésével sporthungaricum vész el. Pedig megmentésének 24. órájához értünk.

Írom mindezt olyan focibarátként, aki sportújságírói múltja idején, immár több mint négy évtizede, leszokott arról, hogy szurkoljon bármelyik csapatnak. Hiszen sok bundát és más szemétséget is megtapasztaltam. Valójában ezúttal sem a Fradiért emelek szót, hanem a szebb napokat látott magyar labdarúgásért, amelynek az újjászületéséhez szükségeltetne a sokak által szeretett FTC talpra állítására.


A cikk tulajdonosa: KLUBHÁLÓ - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata
http://www.klubhalo.hu

A cikk webcíme:
http://www.klubhalo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=20832