Göbölyös N. László: 68 akkor és azóta
Dátum: October 01, Wednesday, 10:30:00
Téma: Háttér - információk, tények


l968 a 20 század történelmének, napjainkat is átható emblematikus dátuma. Elég csak a háborúellenes mozgalmakra, a környezetvédelem születésére, a női emancipáció kiteljesedésére, az új spirituális utak keresésére, a médiaglobalizáció, berobbanására, az "ellenkultúra" világhódítására gondolni.
Ennek a változásnak és átalakulásnak a krónikája Göbölyös N. László történész ' 68 akkor és azóta című színes tanulmánykötete, amelyet a Nagy Dátum közelgő 40.-dik évfordulójára jelentetett meg a Pallas Kiadó.


68 – akkor és azóta – jegyzetek egy bővített kiadáshoz 69.

Oliver Stone W-je, avagy hogyan lehetett egy ilyen alakból elnök


Oliver Stone, egykori vietnami önkéntes, a lázadó évek talán legfontosabb amerikai filmes krónikása (Szakasz, Született július 4-én, JFK, The Doors, Nixon) éppen a 2008-as elnökválasztásokra időzítette új alkotását, a W.-t, amely ezúttal nem visszatekintés, hanem a lehető legkortársibb történelem: a film azt vizsgálja, miként lehetett egy ilyen, finoman szólva kevés tehetséggel megáldott, bár „igen jó családból” származó ifjabb George Bushból az Egyesült Államok elnöke.

Az Amerikában október 17-én a moziba kerülő film nagy meglepetéseket okoz. Először is azzal, hogy Stone, akinek közismertek baloldali nézetei, nem intéz benne dühödt támadást W. és kormányzata ellen, ahogyan oly sokan, hanem egy szinten szelíd komédiával ajándékozza meg a közönséget. A Josh Brolin által realista eszközökkel alakított ifjú Busht viszontlátjuk zűrzavaros fiatal éveiben, amikor inkább érdekelték a lányok és az ital, mint a politika. Később azonban úgy döntött, hogy felépít magának egy „vérbeli texasi imázst”, és a mélydéli államnak lesz hat évig kormányzója, mielőtt kétszer is megválasztják a Fehér Ház urának.

George W. Bush, az Egyesült Államok 43. elnöke, aki 2001. szeptember 11 után magára öltötte a főparancsnok egyenruháját, hogy megdöntse az afganisztáni tálib rendszert, majd megszállja Irakot, valószínűleg az ország történelmének legtöbb szidott elnöke, akinek népszerűségi mutatói katasztrófálisak nyolc évi hivatali ideje végén. Oliver Stone-t éppen az izgatja a Bush-sztoriban, hogy hihetetlen, hogy egy ennyire jellegtelen, beszélni sem tudó emberből hogyan válhatott a világ első számú hatalmának első számú embere.

Talán mondani sem kell, hogy a film kis költségvetéssel készül, a színészek lemondtak sztárgázsijaikról, miután egyetlen hollywoodi stúdió sem volt hajlandó vállalni a „kockázatot”. Volt már ilyenre példa a filmvárosban, éppen 1968-ban, amikor Francis Ford Coppola nem talált producert az Apokalipszis, most megvalósítására.

Mindazonáltal az sem kis meglepetés, ahogyan Stone Bushról nyilatkozik. „Rokonszenvezek vele, mint emberi lénnyel. Ötven millióan szavaztak rá, kétszer is. Tehetségesebb politikusnak tartom apjánál. Sokáig úgy tekintettek rá, mint új Reaganre” – vélekedik a rendező.


A cikk tulajdonosa: KLUBHÁLÓ - A Közéleti Társaságok Szabad Hálózata
http://www.klubhalo.hu

A cikk webcíme:
http://www.klubhalo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=8561